Στόχος το αδιέξοδο για τον Τατάρ – Τον αφήνουν ανενόχλητο να εμποδίζει κάθε προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών – Μιλάει για αδυναμία θέσεων η Κυβέρνηση, ενώ ο ίδιος αισθάνεται ότι βρίσκεται σε θέση ισχύος
Η ιστορία του Κυπριακού επαναλαμβάνεται και η δημόσια συζήτηση κάνει κύκλους γύρω από τα ορόσημα που χάνονται το ένα μετά το άλλο. Ακόμη ένας μήνας φεύγει χωρίς πρόοδο ή έστω κινητικότητα, αφού ο κατοχικόςηγέτης εξακολουθεί να βάζει ανυπέρβλητα εμπόδια. Στοχεύει σαφέστατα στο να μην υπάρξουν εξελίξεις στο μέτωπο της διπλωματίας, ώστε να προωθήσει ανενόχλητος το όραμα του για αναγνώριση του ψευδοκράτους.
Advertisement
Αυτή είναι η βασική θέση και επιδίωξη του Ερσίν Τατάρ, ο οποίος αρνείται να μπει σε συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου. Η μοναδική εξαίρεση που λέει ότι μπορεί να αποδεχθεί είναι η ικανοποίηση της προϋπόθεσης για κυριαρχική ισότητα και έπειτα η συζήτηση για τη μελλοντική σχέση των δύο κρατών. Μια αξίωση που απορρίπτει κατηγορηματικά τόσο η ελληνοκυπριακή πλευρά όσο και η διεθνής κοινότητα.
Παρά την παράφωνη… σόλο ερμηνεία του, ο κατοχικός ηγέτης εξακολουθεί να πιστεύει πως με το πείσμα θα καταφέρει να επιβάλει τα θέλω που υποδεικνύει η Τουρκία. Η τακτική του ξεγυμνώθηκε κατά την προσπάθεια της Μαρία Άνχελα Ολγκίν να εξετάσει εάν υπάρχει ή μπορεί να δημιουργηθεί προοπτική για κοινό έδαφος. Ήταν ένα ακόμη κρεσέντο υποκρισίας από τον Τατάρ, ο οποίος έδωσε (μετά από χίλια ζόρια) τη συγκατάθεση του για το διορισμό και στη συνέχεια έκανε τα πάντα για να αποτύχει η προσπάθεια.
Ο ΟΗΕ βλέπει καθαρά ποιος είναι αυτός που επιδιώκει διατήρηση της παρούσας κατάστασης πραγμάτων. Ποιος αρνείται να καθίσει στο τραπέζι μιας τριμερούς συνάντησης, για να ακούσει τις σκέψεις του Γενικού Γραμματέα του διεθνούς Οργανισμού για το μέλλον του Κυπριακού. Ή να συζητήσει για ζητήματα διαδικαστικού χαρακτήρα. Είναι ο κατοχικός ηγέτης ο οποίος μέρα με τη μέρα τσιμεντώνει ακόμη περισσότερο το αδιέξοδο προωθώντας την οριστική διχοτόμηση.
Η ελληνοκυπριακή πλευρά χρησιμοποιεί συχνά το επιχείρημα ότι ο Τατάρ αρνείται να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου διότι αισθάνεται αδυναμία για τις θέσεις του. Αυτή είναι η μισή αλήθεια. Πράγματι αδυνατεί να στηρίξει με πραγματικά επιχειρήματα τη θέση για δύο κράτη, ωστόσο κατάφερε να μετατρέψει αυτή την αδυναμία σε «δύναμη» και αισθάνεται ότι βρίσκεται σε θέση ισχύος. Γιατί πολύ απλά με την εμμονή του καταφέρνει να γίνεται το δικό του, χωρίς ο ΟΗΕ να τον εμποδίζει.
Έτσι οδηγήθηκε σε αποτυχία η προσπάθεια της Ολγκίν και κατέρρευσε κάθε κίνηση που έγινε για τριμερή συνάντηση τους τελευταίους μήνες. Παρόλα αυτά ο Γενικός Γραμματέας διατηρεί μέχρι τώρα αποστάσεις από το πραγματικό πρόβλημα.
Το εάν σκοπεύει να χειριστεί διαφορετικά την κατάσταση θα φανεί στις χωριστές συναντήσεις που θα έχει με τους δύο ηγέτες το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου στην Νέα Υόρκη. Από τα δύο ραντεβού θα φανεί εάν μπορεί να υπάρξει έδαφος για τη σύγκλιση μιας τριμερούς, από τον Οκτώβριο και μετά. Μόνο που εάν δεν αλλάξει κάτι, θα επιστρέψουμε ξανά άπραγοι στην αφετηρία.
Πηγή: Cyprus Times