Tuesday, September 17, 2024
Home » Ανάλυση CT: Κρίσιμο 14ωρο τεστ. Τι θα πουν αύριο στην Κύπρο οι Μητσοτάκης και Ερντογάν  

Ανάλυση CT: Κρίσιμο 14ωρο τεστ. Τι θα πουν αύριο στην Κύπρο οι Μητσοτάκης και Ερντογάν  

0 comments

Ες αύριον τα σπουδαία για Κυπριακό – Η ουσία της ταυτόχρονης παρουσίας Μητσοτάκης και Ερντογάν στο νησί – Πως αναμένεται να κινηθούν οι τοποθετήσεις του μετά τη συμφωνία για χαμηλούς τόνους και τις διεθνείς πιέσεις – Το πλεονέκτημα του Έλληνα Πρωθυπουργού

Ως κρίσιμο τεστ για την επόμενη μέρα στο Κυπριακό προσεγγίζει η Κυβέρνηση την αυριανή ταυτόχρονηπαρουσία των Μητσοτάκη και Ερντογάν στο νησί. Δεκατέσσερις ώρες που ενδέχεται να μας δώσουν απαντήσεις σε σχέση με το πού πάνε τα πράγματα και εάν θα υπάρξουν εξελίξεις οι οποίες θα συμβάλουν στη διάρρηξη του αδιεξόδου.

Advertisement

Ο Τούρκος Πρόεδρος θα ανοίξει τα χαρτιά του και θα μιλήσει στις 9:00 το πρωί, στο πλαίσιο της καθιερωμένης κεντρικής φιέστας για τα πανηγύρια της 20ης Ιουλίου στην κατεχόμενη Λευκωσία. Πριν από την έναρξη της στρατιωτικής παρέλασης, η οποία φέτος αναμένεται να είναι στοχευμένα αναβαθμισμένη. Σε αντίθεση ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση μνήμης που θα γίνει στις 21:00 στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου.

Πληροφορίες που φτάνουν από την Αθήνα αναφέρουν ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχαν στην Ουάσινγκτον,οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους. Εξάλλου ανάλογες παροτρύνσεις δέχθηκαν τόσο από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών, όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρά τη συμφωνία και τις παροτρύνσεις, εκ των πραγμάτων είναι ακατόρθωτο να μην ειπωθούν λόγια που θα ενοχλήσουν τη μία ή την άλλη πλευρά.

Καταρχάς ο Τούρκος Πρόεδρος θα έχει ως προμετωπίδα της τοποθέτησης του την προσέγγιση ότι δεν επρόκειτο για τουρκική εισβολή, αλλά για ειρηνευτική επιχείρηση. Μια προκλητική θέση παραποίησης της ιστορίας και των πραγματικών γεγονότων του 1974 που άφησαν πίσω τους απίστευτο πόνο. Ειρωνικά η Άγκυρα θεωρεί πως ήταν μια επιχείρηση που έγινε για την προστασία των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων. Όμως ποιος σκοτώνει, παραβιάζει την κυριαρχία και καταλαμβάνει εδάφη για να προστεύσει;

Ερχόμενος στο σήμερα, ο Ερντογάν θα δώσει το στίγμα της νέας τουρκικής πολιτικής για δύο κράτη. Είναι σαφές ότι θα μιλήσει για την κυριαρχική ισότητα, ως ένα πρώτο βήμα για την αναγνώριση του ψευδοκράτους. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο θα επαναλάβει πως σε κάθε περίπτωση οι τουρκικές εγγυήσεις θα συνεχιστούν και τα τουρκικά στρατεύματα θα παραμείνουν στην περιοχή για την «προστασία των Τουρκοκυπρίων» και των υποτιθέμενων δικαιωμάτων της χώρας του στην Κύπρο.

Δεν θα παραλείψει να καλέσει τον υπόλοιπο πλανήτη να ανταποκριθεί στο κάλεσμα του για την ανάπτυξη σχέσεων με το παράνομο μόρφωμα. Με επίκεντρο τα «τρία απευθείας» του Ερσίν Τατάρ: πτήσεις, εμπόριο και διπλωματικές επαφές. Δηλαδή μια άτυπη αποδοχή της ύπαρξης του ψευδοκράτους, αφού δεν μπορεί να αναγνωριστεί ουσιαστικά.

Με δεδομένο ότι θα τα πει όλα αυτά, τι θα μπορούσε να θεωρηθεί «χαμηλοί τόνοι» βάσει της συμφωνίας με Μητσοτάκη; Να μην απειλήσει ξανά με νέο πόλεμο την Κύπρο;

Ο ΚυριάκοςΜητσοτάκης θα έχει το πλεονέκτημα να μιλήσει μετά την τοποθέτηση του Τούρκου Προέδρου. Θα είναι ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που ταξιδεύει στην Κύπρο ανήμερα της μαύρης επετείου και η παρουσία του πρέπει να ξεπεράσει το όριο της σημειολογίας.

Χρέος του είναι να θέσει το Κυπριακό στη σωστή του βάση, ως ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Χωρίς να χρυσώνει το χάπι ή να παραβλέπει τις πραγματικότητες της κατάστασης. Αναμένεται ακόμη να επαναλάβει την πάγια θέση της Αθήνας για λύση εντός του συμφωνημένου πλαισίου για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, έξω από το ισχύον αναχρονιστικό σύστημα εγγυήσεων και να μιλήσει για τη σημασία τήρησης του Διεθνούς Δικαίου.

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More