Thursday, September 19, 2024
Home » Ανάλυση CT: Ήταν πάντα… εκεί η «γαλάζια πατρίδα». Η αλήθεια για τις επιδιώξεις Ερντογάν

Ανάλυση CT: Ήταν πάντα… εκεί η «γαλάζια πατρίδα». Η αλήθεια για τις επιδιώξεις Ερντογάν

0 comments

Ξανά στο προσκήνιο η «γαλάζια πατρίδα» – Απότομη επαναφορά στον απόηχο των πανηγυριών και της κρίσης στην Κάσο – Από τις πρώτες αναφορές το 2006, στα σημερινά δεδομένα με τις αμφισβητήσεις σε Κύπρο και Αιγαίο

Στον απόηχο των προκλητικών πανηγυριών για τη μαύρη επέτειο της εισβολής και της κρίσης στην Κάσο, η τουρκική πλευρά επαναφέρει στη δημόσια συζήτηση το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας». Τέτοιου είδους αναφορές είχαν σχεδόν εξαφανιστεί από το προσκήνιο τους προηγούμενους μήνες, κάτι που ενδεχομένως συνδέεται με την αλλαγή πορείας στα ελληνοτουρκικά. Τις τελευταίες ημέρες τα δεδομένα άλλαξαν και ο συνδυασμός των δύο αγαπημένων λέξεων του Ερντογάν ξαναμπήκε στις δημόσιες τοποθετήσεις Τούρκων και Τουρκοκυπρίων πολιτικών.

Advertisement

Τα παραδείγματα είναι άπειρα και η συζήτηση άρχισε από μια έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στο κόμμα του Ερντογάν, AKP και το αντιπολιτευόμενο CHP. Το δεύτερο επέκρινε το παλάτι για πλήρη αποτυχία, λέγοντας ότι η «γαλάζια πατρίδα» χάθηκε εξαιτίας των πολιτικών Ερντογάν. Η αντιπολίτευση επικαλέστηκε τα 12 ναυτικά μίλια και το ελληνοαιγυπτιακό σύμφωνο θαλάσσης, που υπογράφηκε στον απόηχο της παράνομης τουρκολιβυκής συμφωνίας για τα θαλάσσια όρια.

Το γάντι σήκωσε από το βήμα της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ο τέως Υπουργός Άμυνας της χώρας, Χουλουσί Ακάρ. Απαντώντας, υπέδειξε πως το δόγμα δεν είναι ένα παραμύθι αλλά η «ξεκάθαρη πραγματικότητα». Υποστήριξε ότι με τη «γαλάζια πατρίδα» προστατεύονται τα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο (εννοώντας την Κύπρο), σε μια έκταση 462 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων θάλασσας και μια ακτογραμμή 12 χιλιάδων χιλιομέτρων. Στα ύδατα και τον ουρανό.

Ακολούθησε χάος, με τους βουλευτές του CHP να στήνουν στον τοίχο τον Ακάρ. Χωρίς να διαφωνούν με την ουσία του τουρκικού δόγματος, οι πολιτικοι της αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση Ερντογάν για λανθασμένους χειρισμούς.

Οι αντιδράσεις προκάλεσαν την αντίδραση του Τούρκου Προέδρου, ο οποίος μίλησε για κοντόφθαλμη αντίληψη και… κλείσιμο του ματιού σε όσους κατηγορούν την Τουρκία για επεκτατισμό. «Χρησιμοποιούν την εξουσία που τους έδωσε το έθνος, όχι για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της χώρας, αλλά για να υποστηρίξουν τους αντιπάλους της Τουρκίας. Αυτό λέγεται ανευθυνότητα, άγνοια και αφέλεια», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Φυσικά η ευκαιρία δεν αφέθηκε να πάει χαμένη από το ψευδοκράτος. Τόσο ο Τατάρ, όσο και άλλοι Τουρκοκύπριοι πολιτικοί έσπευσαν να συμπεριλάβουν τα κατεχόμενα στη «γαλάζια πατρίδα». Μέσα από εθνικιστικές κορώνες, προσπαθούν να στείλουν το μήνυμα ότι η Άγκυρα θα παλέψει για την προστασία των συμφερόντων και δικαιωμάτων που θεωρεί ότι η έχει στο νησί.

Και η αλήθεια…

Η πολιτική διαμάχη στην Τουρκία επιβεβαιώνει το προφανές. Ότι, δηλαδή, οι βλέψεις για τη «γαλάζια πατρίδα» δεν εγκαταλείφθηκαν ποτέ από τον Ερντογάν. Παρά τα όσα λέει ο ίδιος, πρόκειται για ένα δόγμα αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της κυριαρχίας Κύπρου και Ελλάδας. Είναι το περίγραμμα του νεο-οθωμανισμού και αναθεωρητισμού του Τούρκου Προέδρου.

Η ορολογία άρχισε να χρησιμοποιείται από το 2006 προκειμένου να αμφισβητηθεί το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναζητήσει και αξιοποιήσει τους πόρους στην ΑΟΖ της. Εκ τότε έχουμε ακούσει πολλές περιγραφές και έχουμε δει πολλούς τουρκικούς χάρτες που αποτυπώνουν ακριβώς αυτή την επεκτατική πολιτική.

Η Κύπρος, οι κυπριακές θάλασσες και ελληνικά νησιά παρουσιάζονται ως τουρκικά. Αυτή είναι η πραγματική επιδίωξη του Τούρκου Προέδρου και αυτή προτάσσει κάθε φορά που τα βρίσκει σκούρα στο εσωτερικό. Απλώς… κατά περιόδους την «κοιμίζει» και την «ξυπνά» ανάλογα με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή και τις οικονομικές εξελίξεις στη χώρα του.

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More