Monday, January 6, 2025
Home » Ανάλυση CT: Άλλα ντ’ άλλων από Τατάρ για Λονδίνο, πενταμερή και «μητέρες πατρίδες»

Ανάλυση CT: Άλλα ντ’ άλλων από Τατάρ για Λονδίνο, πενταμερή και «μητέρες πατρίδες»

0 comments

Συνεχίζεται η προσπάθεια του Τατάρ για απομάκρυνση των Βρετανών από το Κυπριακό – Δημιουργεί νέα, παράδοξα επιχειρήματα για να επαναφέρει το 4+1 – Καμία διάθεση από ΟΗΕ για ικανοποίηση του παράλογου αιτήματος

Επικίνδυνες προσεγγίσεις ενόψει πενταμερούς εκφράζει ο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος φαίνεται πως δεν εγκατέλειψε την ιδέα για συνάντηση 4+1. Παρά το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες ξεκαθαρίστηκε πολλάκις ότι η Βρετανία ως εγγυήτρια δύναμη έχει ρόλο να διαδραματίσει στην άτυπη διευρυμένη, ο κατοχικός ηγέτης κάνει τα πάντα για να οδηγηθούμε σε μια διαδικασία με τη συμμετοχή μόνο των δύο μερών στην Κύπρο, της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Advertisement

Σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη ο Τατάρ αριάδιασε μια σειρά από επιχειρήματα θέλοντας να πείσει -εντός και εκτός κατεχόμενων- ότι πρέπει να απομακρυνθούν οι Βρετανοί από το Κυπριακό. Ανάμεσα σε αυτά είναι ότι το Λονδίνο δεν είναι αντικειμενικό εξαιτίας της στρατιωτικής παρουσίας και των δραστηριοτήτων στις Βρετανικές Βάσεις. Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι οι περιοχές αυτές δημιουργήθηκαν το 1960, ο κατοχικός ηγέτης πλέον πιστεύει ότι υπάρχουν βρετανικά συμφέροντα και διαταράσσονται οι ισορροπίες.

Ένα ακόμη παράδοξο επιχείρημα του Τατάρ είναι ότι η Βρετανία δεν είναι ουδέτερη διότι έχει ανάγκη την Κυπριακή Δημοκρατία στο πλαίσιο των σχέσεων της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ισχυρίζεται ότι το Λονδίνο πλησίασε την Κυπριακή Δημοκρατία προκειμένου να επηρεάσει πράγματα και καταστάσεις που σχετίζονται με τις οικονομικές σχέσεις μετά το brexit.

Η τρίτη δικαιολογία προκύπτει από το πρόσφατο ταξίδι του Βρετανού Πρωθυπουργού στην Κύπρο στις 10 του περασμένου Δεκεμβρίου. Η ιστορική επίσκεψη προκάλεσε την αντίδραση του Τατάρ, ο οποίος από τότε διαμαρτύρεται έντονα για το γεγονός ότι ο Κιρ Στάρμερ δεν θέλησε να τον συναντήσει. Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων θυμήθηκε ότι η Βρετανία είναι εγγυήτρια δύναμη και πρέπει να αντιμετωπίζει τις δύο πλευρές στην Κύπρο επί ίσοις όροις, ξεχνώντας πως μερικές εβδομάδες πριν ζητούσε τον αποκλεισμό του Λονδίνου από τις συζητήσεις για το Κυπριακό.

Όλα αυτά συνδέονται με την προσπάθεια του κατοχικού ηγέτη για συζητήσεις στο Κυπριακό ανάμεσα σε «δύο κοινότητες» και «μητέρες πατρίδες» υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Μια κατάσταση την οποία απορρίπτει η ελληνοκυπριακή πλευρά. Τα δεδομένα στο Κυπριακό είναι σαφή και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για αποκλεισμό της μίας από τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις. Κάτι που θα οδηγούσε σε εικονική αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

Ο Τατάρ εμφανίζεται έτοιμος να μοιραστεί ξανά το αίτημα του με την Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, χωρίς να υπάρχουν περιθώρια να ικανοποιηθεί από πλευράς ΟΗΕ. Η Βρετανία θα είναι καθηκόντως παρούσα στην άτυπη διευρυμένη, όχι με την ιδιότητα του παρατηρητή όπως ζητούν τα κατεχόμενα. Η μοναδική έκπτωση που μπορεί να γίνει αποδεκτή είναι η συμμετοχή με πιο χαμηλό επίπεδο από αυτό των Υπουργών Εξωτερικών που θα ισχύσει για Ελλάδα και Τουρκία. Κάτι που συνέβη αρκετές φορές στο παρελθόν, όπως στο Κραν Μοντανά.

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00