Thursday, September 19, 2024
Home » Αμερικανικό «σπρώξιμο» για το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης

Αμερικανικό «σπρώξιμο» για το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης

0 comments

«Σπρώχνουν» οι Αμερικανοί για την υλοποίηση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου- Ελλάδας- Ισραήλ. Η πτυχή αυτή είναι ίσως καθοριστικός παράγοντας για την αυριανή κρίσιμη σύσκεψη στο Προεδρικό, όπου αναμένεται ότι θα ληφθούν και σχετικές αποφάσεις.

Το αμερικανικό ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο έργο έχει εκφραστεί τις τελευταίες μέρες τόσο με τις δημόσιες δηλώσεις της Αμερικανίδας πρέσβειρας στη Λευκωσία, όσο και με τις δηλώσεις Τζέφρι Πάιατ. Οι δύο Αμερικανοί διπλωμάτες έστειλαν τα μηνύματα τους από τη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist.

Ταυτόχρονα όμως, φαίνεται ότι και παρασκηνιακά οι Αμερικανοί έχουν μεταφέρει το ενδιαφέρον τους στις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας διαμηνύοντας την επιθυμία τους για κατασκευή του έργου. Σύμφωνα μάλιστα με κάποιες πληροφορίες, παρόλο ότι δεν δηλώνεται ξεκάθαρα από μέρους, ωστόσο αφήνεται να νοηθεί πώς το ενδιαφέρον τους για κατασκευή του έργου αποτελεί ταυτόχρονα και την εγγύηση του γεωπολιτικού ρίσκου.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών για ενεργειακούς πόρους του Γραφείου Ενεργειακών Πόρων του Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, δήλωσε την Παρασκευή πώς η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, σε συνδυασμό με την επίσπευση της ενεργειακής μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα προς τις ανανεώσιμες πηγές είναι αξιοσημείωτη στην Ευρώπη.

Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economistο κ. Πάιατ, ο οποίος διετέλεσε Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα από το 2016 έως το 2022, σημείωσε ότι η Ευρώπη ήταν πολύ πετυχημένη τα τελευταία δύο χρόνια με την προσπάθεια απεξάρτησής της από τη Ρωσία «και αυτό ήταν λοιπόν εντυπωσιακό».

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στα διάφορα ενεργειακά έργα που τρέχουν, ή θα τρέξουν, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο, η ενεργειακή συνεργασία με την Κύπρο και με το Ισραήλ, «ώστε να δημιουργηθεί μία μεγάλη συνδεσιμότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, που να βασίζεται στην καθαρή ενέργεια».

Υπενθυμίζεται ότι είχαν προηγηθεί και οι δηλώσεις της Αμερικανίδας πρέσβειρας στην Κύπρο επίσης από την Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist.

HJulie Fisher, στο πλαίσιο παρέμβασής της έστειλε το μήνυμα «τώρα είναι η στιγμή να δράσουμε».

Αφού ανέφερε ότι «η Κύπρος βρίσκεται σε ευάλωτη θέση και αντιμετωπίζει μόνη της το ζήτημα της ηλεκτρικής συνδεσιμότητας, τόνισε ότι «είναι πλέον η στιγμή να κοιτάξουμε πέραν από τα οικονομικά ζητήματα (ευρώ) στο έργο του Great Sea Interconnector, εξετάζοντας το γεωπολιτικό πλαίσιο γύρω από ένα τέτοιο έργο και να αναγνωρίσουμε πόσο σημαντικό είναι να συνδεθεί η Κύπρος με την Ευρώπη μέσω αυτής της ευκαιρίας».

Η κ. Fisher αναφέρθηκε στις σημαντικές προσπάθειες που έχει καταβάλει η Κύπρος για την υλοποίηση μεγάλων ενεργειακών έργων στο παρελθόν, μέσω διαφόρων πρωτοβουλιών και υπέδειξε ότι «τώρα είναι η στιγμή να πράξουμε σωστά, καθώς αν χάσουμε αυτή την ευκαιρία, η Κύπρος θα μείνει πίσω».

Οι παρεμβάσεις των Αμερικανών δεν είναι καθόλου τυχαίες και δεν έχουν περιοριστεί μόνο σε θεωρητικό επίπεδο. Ο παράγοντας αυτός αναμένεται ότι θα είναι βαρύνουσας σημασίας στην αυριανή σύσκεψη κατά την οποία είναι μεγάλο το ενδιαφέρον και της ελληνικής Κυβέρνησης, η οποία θα εκπροσωπηθεί με τον Υπουργό Ενέργειας της Θεόδωρο Σκυλακάκη. Οι σχέσεις Λευκωσίας- Αθήνας είναι τεταμένες με την Αθήνα να είναι δυσαρεστημένη σε σχέση με του χειρισμούς της Λευκωσίας το τελευταίο διάστημα και συγκεκριμένα από την μη επικύρωση της συμφωνίας από το Υπουργικό.

Στο θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου αναφέρθηκε και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη χθεσινή καθιερωμένη συνέντευξη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας ότι αν εξασφαλιστεί η οικονομική του βιωσιμότητα το έργο θα γίνει.

«Θεωρώ ότι είναι ένα πολύ σημαντικό έργο, πολύ πιο σημαντικό για την Κύπρο γιατί σπάει ουσιαστικά την ενεργειακή της απομόνωση», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης ερωτηθείς για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Όπως ανέφερε, η ελληνική Κυβέρνηση είναι σε διαπραγματεύσεις με την κυπριακή Κυβέρνηση και τις ρυθμιστικές Αρχές αναφορικά με την οικονομική βιωσιμότητα του έργου.

«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αν εξασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα του έργου, το έργο θα γίνει. Και οι όποιοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι θα ξεπεραστούν», κατέληξε ο ίδιος.

Η οικονομική πτυχή του έργου

Το ζητούμενο βέβαια από πλευράς της κυπριακής Κυβέρνησης είναι η οικονομική πτυχή και το κατά πόσο θα είναι βιώσιμο και οικονομικά συμφέρον ως έργο. Στην αυριανή σύσκεψη στο Προεδρικό της οποίας θα προεδρεύει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδη, θα λάβουν μέρος οι Υπουργοί Ενέργειας Κύπρου και Ελλάδας, ο Υπουργός Οικονομικών, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΑΔΜΗΕ, της NEXANS και της Νομικής Υπηρεσίας. Όπως είχα αναφέρει σε δηλώσεις του την Παρασκευή ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, η Κυβέρνησης θέλει να διασφαλίσει ότι το έργο θα ανακουφίσει τα κυπριακά νοικοκυριά και τον Κύπριο καταναλωτή και θα οδηγήσει στη μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος.

Πηγή: Φilenews

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More