Tuesday, September 24, 2024
Home » Έτοιμος για συνάντηση με Τατάρ και τουρκική αντιπροσωπεία είπε ο Πρόεδρος στον Γκουτέρες

Έτοιμος για συνάντηση με Τατάρ και τουρκική αντιπροσωπεία είπε ο Πρόεδρος στον Γκουτέρες

0 comments

Είδε τον Αντόνιο Γκουτέρες ο Νίκος Χριστοδουλίδης – Στη Νέα Υόρκη στραμμένα τα βλέμματα – «Είμαι στη διάθεση του ΓΓ ανά πάσα στιγμή, οπουδήποτε, να συναντηθώ τόσο με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη όσο και με την τουρκική αντιπροσωπεία» – Τι είπε ο Πρόεδρος στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ

Φώτο Αρχείου

Στη Νέα Υόρκη στραμμένα τα βλέμματα και το Κυπριακό με την ελπίδα ότι θα προκύψουν θετικές εξελίξεις.

Advertisement

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε απόψε (22 και 40 ώρα Κύπρου) συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στον 27ο όροφο της Γραμματείας του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

Αμέσως μετά την 10λεπτη συνάντηση με τον Αντόνιο Γκουτέρες ο Νίκος Χριστοδουλίδης

  • Τα 10 λεπτά που θα κρίνουν το μέλλον του Κυπριακού
  • Συναντάται αυτή την ώρα με Γκουτέρες ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είχαμε μια πολύ εποικοδομητικήσυζήτηση, μια συζήτηση που ξεκίνησε με τις ευχαριστίες του ΓΓ για τον ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα. Μια πρωτοβουλία η οποία βοήθησε σε σημαντικό βαθμό να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις στην περιοχή, μία πρωτοβουλία η οποία βρίσκεται σε ισχύ».

Όπως υπέδειξε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ο Γενικός Γραμματέας είναι πολιτικά δεσμευμένος για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, στη βάση του συμφωνημένυ πλαισίου.

«Συζητήσαμε σε σχέση με τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών, ευχαρίστησα τον ΓΓ, ο οποίος είναι πολιτικά δεσμευμένος, όχι μόνο στην επανέναρξη των συνομιλιών, αλλά και στην επίλυση του Κυπριακού, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.

Αναφερθήκαμε σε όλα αυτά που η δική μας πλευρά αυτούς τους 18 μήνες που βρισκόμαστε στη διακυβέρνηση του τόπου, μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες και όχι ευχολόγια, με τα οποία έχουμε αποδείξει την πολιτική μας βούληση, την ετοιμότητα μας για επανέναρξη των συνομιλιών, αξιοποιώντας και το διαπραγματευτικό κεκτημένο και είμαι στη διάθεση του ΓΓ ανά πάσα στιγμή, οπουδήποτε, να συναντηθώ τόσο με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη όσο και με την τουρκική αντιπροσωπεία.

Ο ΓΓ έχει αναλάβει προς αυτή την κατεύθυνση εδώ και καιρό μια προσπάθεια που ελπίζω να καρποφορήσει. Επαναλαμβάνω, από δικής μας πλευράς είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή».

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποιο ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί κάτι τον Οκτώβριο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «ανά πάσα στιγμή και οπουδήποτε, αυτό ήταν το μήνυμα προς τον ΓΓ. Να αφήσουμε τον ΓΓ να κάνει τη δουλειά του, αντιλαμβάνομαι, όπως μας ενημέρωσε, ότι θα υπάρξει συνάντηση και με τον κ. Ερντογάν αύριο μέσα στο πλαίσιο των συναντήσεων που έχει και ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξουν κάποια θετικά αποτελέσματα σε σχέση με την πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης, μιας συνάντησης που θα έχει, μιας συνάντησης που θα έχει συνέχεια φυσικά, και θα προβεί ο ίδιος σε ανακοινώσεις».

Ερωτηθείς για τις άλλες επαφές που θα έχει στη Νέα Υόρκη, όπως με τον Αναπληρωτή Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «σίγουρα η συνάντηση αυτή αφορά και το Κυπριακό, αλλά περισσότερο η έμφαση είναι στιςσ διμερείς μας σχέσεις με τις ΗΠΑ, όπως και στο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από πλευράς των ΗΠΑ για να συμμετάσχουν πιο ουσιαστικά στην ηλεκτρική διασύνδεση ανάμεσα στην Κύπρο και την Ελλάδα. Άρα, η αυριανή συνάντηση είναι περισσότερο για τα διμερή μας θέματα. Αναμένουμε στις αρχές του 2025 να υπάρξουν κάποιες θετικές ανακοινώσεις σε σχέση με τις διμερείς μας σχέσεις που θα αποδεικνύουν τη στρατηγική επιλογή της ενίσχυσης των σχέσεων μας, αλλά την ίδια στιγμή και για το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης. Ένα θέμα το οποίο, όπως γνωρίζετε, θα απασχολήσει και την αυριανή τριμερή συνάντηση που θα έχουμε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Γαλλίας».

Στη συνάντηση με τον ΓΓ των ΗΕ παρέστησαν, επίσης, από κυπριακής πλευράς, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κόμπος, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων κα Μαριλένα Ραουνά, η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στα ΗΕ κα Μαρία Μιχαήλ, ο Διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς κ. Μενέλαος Μενελάου, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου κ. Δώρος Βενέζης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More