Thursday, December 19, 2024
Home » Έντονος απόηχος στην Επιτροπή Θεσμών για Οδυσσέα –«Σφηκοφωλιά που αλληλοϋποστηρίζεται»

Έντονος απόηχος στην Επιτροπή Θεσμών για Οδυσσέα –«Σφηκοφωλιά που αλληλοϋποστηρίζεται»

0 comments

Ο απόηχος της απόφασης του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου για παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη από τη θέση του Γενικού Ελεγκτή, ήταν ιδιαίτερα αισθητός στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών.

Παρ΄όλο που στην ατζέντα το θέμα συζήτησης ήταν έκθεση της Κομισιόν για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Κύπρο (2024) και πιο συγκεκριμένα θέματα που αφορούν την ελευθερία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Η ώρα έναρξης των εργασιών της εν λόγω επιτροπής, λίγο μετά την ανακοίνωση της δικαστικής ετυμηγορίας στις κτηριακές εγκαταστάσεις του Ανωτάτου, λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά από τη Βουλή, αλλά και οι έντονες απόψεις βουλευτών για το όλο ζήτημα, δεν άφησαν ανεπηρέαστα τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Ειρήνη Χαραλαμπίδου και Αλεξάνδρα Ατταλίδου εκφράστηκαν με σαφή τρόπο, δηλώνοντας τη στήριξή τους προς τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, με την πρώτη, μάλιστα, να αποχωρεί μετά την πρωτολογία της προκειμένου να κάνει δήλωση στην αίθουσα Τύπου της Βουλής.

Εκεί η κ. Χαραλαμπίδου, ήταν ιδιαίτερα έντονη, αφού αναγιγνώσκοντας την γραπτή της τοποθέτηση, μίλησε για κατεστημένο που επιβάλλει φίμωση, για ολέθριες συνέπειες στο Κράτος Δικαίου κι έναν αξιωματούχο (αναφερόταν στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη), ο οποίος κατά την έκφρασή της «ταρακούνησε τη σφηκοφωλιά του συστήματος που αλληλοϋποστηρίζεται».

Άλλοι βουλευτές τοποθετήθηκαν πιο ισορροπημένα, όπως ο βουλευτής και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών,Δημήτρης Δημητρίου, ο οποίος έσπευσε να τονίσει ότι ο καθένας μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του, με τρόπο όμως συνετό και χωρίς να αμφισβητεί τη λειτουργία των μηχανισμών της Δημοκρατίας.

Η συζήτηση για την έκθεση του κράτους δικαίου, αν και περιλάμβανε ενδιαφέροντα σημεία, με τους προσκεκλημένους να τοποθετούνται για καυτά ζητήματα που αφορούν τον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, εντούτοις δεν ήταν στα καλύτερά της επίπεδα. Κάποιοι από τους παρευρισκόμενους έδειχναν να είναι προσηλωμένοι στα κινητά τους, ενώ αρκετοί βουλευτές πηγαινοέρχονταν μεταξύ της εσωτερικής αυλής της Βουλής και της αίθουσας “Κερύνεια” όπου διεξαγόταν η συνεδρίαση, δείχνοντας πως δεν ήταν συγκεντρωμένοι στο θέμα.

Υπήρξαν στιγμές που βλέπαμε μόνο 2-3 βουλευτές στην αίθουσα από τα 8-10 μόνιμα στελέχη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών.

Παραθέτουμε τις τοποθετήσεις που έκαναν κατά σειρά βουλευτές και αποδίδουν το γενικότερο κλίμα, αλλά και την άποψη εκάστου εξ αυτών για την ετυμηγορία του Δικαστηρίου:

Ανδρέας Θεμιστοκλέους: «Από την θητεία της Γενικής Ελέγκτριας, ήταν η κ. Γιωρκάτζη, επέμενα ότι έπρεπε να θεσπιστεί νομοθεσία για την Ελεγκτική Υπηρεσία, για τα όρια, τους όρους, τις προϋποθέσεις, των αρμοδιοτήτων, των ελέγχων και των πάντων, όσον αφορούσαν την υπηρεσία αυτή. Δεν μπορώ να διαγράψω με τίποτε την απόφαση, την ομόφωνη, του Ανώτατου Δικαστηρίου, εκτάσεως 207 σελίδων. Δεν είμαι από εκείνους που θα διέγραφα τέτοια απόφαση. Στο Ανώτατο Δικαστήριο έχει συρθεί πλειάδα αξιωματούχων. Θεωρώ πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας ή παντός συναισθήματος, άκυρο και υπονομευτικό των Θεσμών να καθόμαστε τώρα να αμφισβητούμε (…) Οφείλουμε, αν μας πέφτει λόγος, κι αν έχουμε λόγο για τους Θεσμούς, το λιγότερο που πρέπει να κάνουμε είναι να ανταποκριθούμε και να μην τους υπονομεύουμε μόνοι μας. Θεωρώ τη δικαιοσύνη ως το θεμέλιο της Δημοκρατίας και δεν πρέπει να θέτουμε εμείς οι ίδιοι οι βουλευτές σε αμφισβήτηση μια ομόφωνη απόφαση έμπειρων και ανώτατων Δικαστών της Κύπρου.

Ζαχαρίας Κουλίας: «Με όλο τον σεβασμό, όταν εκδοθεί μια απόφαση αποτελεί πεδίο κριτικής και ουδείς έχει το αλάθητο του πάπα και πλείστες τόσες φορές αποφάσεις των Δικαστηρίων αποδειχθήκαν λανθασμένες. Άρα έχουμε κάθε δικαίωμα να πούμε την άποψή μας εκδιδομένης της αποφάσεως…».

Δημήτρης Δημητρίου: «Δεν σας στέρησε κανείς το λόγο και οι αποφάσεις των Δικαστηρίων προφανώς θα πρέπει να είναι από μας κυρίως και πρωτίστως αποδεκτές και σεβαστές. Από εκεί και πέρα μπορεί κάποιος να κρίνει, να επικρίνει, να κατακρίνει στα πλαίσια, βεβαίως, πάντοτε που δεν θα θέτουν εν αμφιβόλω την λειτουργία των Θεσμών».

Αλεξάνδρα Ατταλίδου: «Η νομική πλευρά της απόφασης του Δικαστηρίου, δεν θα κριθεί από εμένα. Νομίζω ότι θα κριθεί από πολλούς νομικούς και άρα δεν θα αναφερθώ στη νομική πλευρά. Εκείνο που θέλω να πω ως βουλεύτρια είναι ότι στη διάρκεια της συμμετοχής μου στη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι εκθέσεις του Γενικού Ελεγκτή ήταν εκείνες, οι οποίες μας βοηθούσαν να κάνουμε τη δουλειά μας, γιατί τις περισσότερες φορές η εκτελεστική εξουσία αρνείτο να μας δώσει πληροφόρηση ή μας έδινε ό,τι πληροφόρηση ήθελε, χωρίς εμείς να μπορούμε να κάνουμε κάτι. Αυτό το πράγμα σήμαινε ότι είμαστε βουλευτές, οι οποίοι στην πραγματικότητα -και θα φανεί και τώρα, θα πω και άλλα πράγματα μετά στη συζήτηση- κάναμε ερωτήσεις, περνούσαν δυο χρόνια χωρίς να παίρνουμε απαντήσεις και δεν μας έδιναν ποτέ τα στοιχεία. Άρα η ανεξαρτησία των Θεσμών, όπως επικαλούνται κάποιοι, ότι διασφαλίζει αυτό που λέμε κράτος δικαίου, δεν το διασφαλίζει. Αλλά θέλω να υπογραμμίσω κάτι. Ο άνθρωπος, ο οποίος μας βοηθούσε στη διερεύνηση και αποκάλυψη πλείστων σκανδάλων που ταλανίζουν και έχουν φορτώσει στις πλάτες του κόσμου εκατοντάδες εκατομμύρια, τον έφεραν στο Δικαστήριο δυο άτομα τα οποία, λόγω της θέσης τους στο προηγούμενο Υπουργικό Συμβούλιο, που πήρε πλείστες απ΄ αυτές τις αποφάσεις για τις οποίες έχει διασυρθεί η Κύπρος -είτε μιλούμε για ενεργειακά, είτε για θέματα διαβατηρίων- είναι εκείνοι οι οποίοι είναι στη θέση τους. Και λέω, αφού ανέβηκε τόσο ο πήχυς πλέον και μπορούμε να πάρουμε αξιωματούχους για ανάρμοστη συμπεριφορά, ελπίζω να δούμε πάρα πολλούς να συρθούν ενώπιον του Δικαστηρίου και να παυθούν από τη θέση τους, γιατί ο βίος και η Πολιτεία τους ούτε τιμά ούτε και προσφέρει σ΄ αυτό τον τόπο».

Μαρίνος Μουσιούττας: «Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, είτε μας αρέσει, είτε όχι, είναι εκεί και είναι σεβαστή. Οφείλουμε ως επιτροπή Θεσμών να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διαφυλάξουμε στο μέτρο των δικών μας δυνατοτήτων και αρμοδιοτήτων τους όποιους Θεσμούς και να μην βάζουμε εμείς λόγια και πράγματα, τα οποία ακριβώς κάνουν τον κόσμο να θεωρεί ότι η Βουλή, είτε το «α» ή το «β» σώμα, δεν εκτελεί με τον καλύτερο τρόπο τα καθήκοντά του. Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης έκανε καλά κατά τη σταδιοδρομία του ως Γενικός Ελεγκτής και η Βουλή και η εκτελεστική εξουσία οφείλουν να σταθούν στα καλά που είχαν γίνει και να ανεβάσουν τον πήχυ πιο πάνω, έτσι ώστε ο νέος Γενικός Ελεγκτής ή το Ελεγκτικό Συμβούλιο, όπως αντιλαμβάνομαι έρχεται με νομοσχέδιο από την κυβέρνηση, να έχει τον πήχυ ψηλά και να συνεχιστεί η διερεύνηση με το σωστό και τον πρέποντα τρόπο όλων των υποθέσεων που μπορεί να προκύπτουν».

Ανδρέας Πασιουρτίδης: «Δυστυχώς αυτό δεν είναι το τέλος του δρόμου. Θεωρώ ότι, όπως είχαμε πει όταν ξεκίνησε αυτή η διαδικασία με την οποία διαφωνήσαμε, οι παρενέργειες θα είναι τεράστιες και νομίζω θα δημιουργήσουν αρνητικές συνέπειες που θα δημιουργούντο έτσι κι αλλιώς, όποια κι αν ήταν η απόφαση. Οι αποφάσεις των Δικαστηρίων είναι εκεί για να κρίνονται, δεν υπάρχει έτσι κι αλλιώς δεύτερος βαθμός για να κριθούν δικαστικά, είναι δεσμευτικές. Βέβαια, μιλούμε για μια διαδικασία, η οποία έχει και πολλές πολιτικές πτυχές. Άρα δεν πρέπει να περιορίζεται κάποιος μόνο στο νομικό κομμάτι, το οποίο και πάλι θα κριθεί είτε έτσι είτε αλλιώς. Εγώ απλά θα διαβάσω τι σημαίνει ανάρμοστη συμπεριφορά με βάση την υπόθεση Ρίκκου Ερωτοκρίτου και ο καθένας από εμάς -νομίζω- έχει την νοημοσύνη να αποφασίσει ο ίδιος. Λέει ότι «συμπεριφορά τόσο κακή, τόσο μεμπτή, ώστε να καθιστά το πρόσωπο που είναι υπόλογο γι΄ αυτήν, αν ήταν να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντα του αξιώματός του ή να δημιουργεί ευλόγως αμφιβολίες σε τρίτους αντικειμενικά κρίνοντες ως προς την καταλληλότητα να ασκεί αντικειμενικά τα καθήκοντα του αξιώματός του κατά τρόπο έντιμο, ορθό και εξυπηρετούντα το δημόσιο συμφέρον». Ο καθένας από εδώ ας σκεφτεί σιωπηρά αν αυτός ο ορισμός μπορεί να εφαρμοστεί».

Νίκος Γεωργίου: «Δεν θα κρίνω την δικαστική απόφαση. Αφού πρώτα τη διαβάσω θα την κρίνω. Την έχω ενώπιόν μου. Πολιτικό σχόλιο θα κάνω. Το πολιτικό σχόλιο είναι, πώς φτάσαμε μέχρι εδώ; Μπορούσε να αποτραπεί, δεν αποτράπηκε, οι Θεσμοί προχώρησαν με ό,τι προνοεί το Σύνταγμα. Και έχουμε μια δικαστική απόφαση, η δικαιοσύνη είναι τυφλή, είναι ανεπηρέαστη, είναι απροσωπόληπτη, είναι αμερόληπτη. Όσοι από εμάς το αμφισβητούν, νομίζω δεν υπηρετούμε ούτε το δημόσιο συμφέρον, ούτε το κράτος δικαίου. Από εκεί και πέρα χρειάζεται σοβαρότητα και αυτοσυγκράτηση από όλους και δεν μπορεί να κυριαρχεί αυτές οι ιδεολογίες, ο λαϊκισμός και η ισοπέδωση των πάντων».

Δημήτρης Δημητρίου: «Ούτε εγώ είχα σκοπό να σχολιάσω σήμερα την απόφαση. Όπως είχα πει και όπως έχω πει και στο μεσοδιάστημα οι αποφάσεις των Δικαστηρίων θα πρέπει να γίνονται αποδεκτές και σεβαστές. Και αλίμονο αν εμείς η Βουλή και οι βουλευτές αμφισβητούμε αποφάσεις της δικαιοσύνης. Δεν τιμά τους Θεσμούς το ότι φτάσαμε σε δίκη. Μπορούσε να αποτραπεί; Ίσως και να μπορούσε. Δεν αποτράπηκε. Στη Δημοκρατία, όπως έχουν πει πολλοί, δεν υπάρχουν αδιέξοδα (…). Από εκεί και πέρα οι Θεσμοί είναι και πρέπει να είναι υπεράνω προσώπων. Η ζωή θα συνεχιστεί και η Δημοκρατία θα πρέπει να λειτουργήσει».

Στο περιθώριο της συνεδρίασης, σχολιαζόταν η δήλωση της Χαραλαμπίδου. Την παραθέτουμε αυτούσια:

«Εκεί που το κατεστημένο επιβάλλει την φίμωση, ξεκινά η βούληση του λαού. Και όλοι εμείς οι ‘ανάρμοστοι’ που τολμήσαμε να αντιταχθούμε σε κέντρα διαφθοράς είμαστε έτοιμοι. Σήμερα ήταν μια ακόμα μαύρη σελίδα για την Κύπρο.

Ο Γενικός Ελεγκτής ενίσχυσε τη λογοδοσία και τη διαφάνεια και τιμωρήθηκε. Η απόφαση του Δικαστηρίου θα έχει ολέθριες συνέπειες για το Κράτος Δικαίου. Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ταρακούνησε τη σφηκοφωλιά του συστήματος που αλληλοϋποστηρίζεται. Και επειδή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραλλήλισε την Κύπρο με το Μεξικό, σε σχέση με τη διαφθορά που επικρατεί στην χώρα μας, θέλω να του υπενθυμίσω, ποια κυβέρνηση κατάντησε την Κύπρο Μεξικό. Η κυβέρνηση της οποίας ήταν μέλος και ποτέ ο ίδιος δεν άσκησε κριτική. Επιπλέον ξέρουμε όλοι πώς λειτουργούν οι θεσμοί στη Λατινική και Κεντρική Αμερική. Η σημερινή απόφαση του ΑΣΔ θα έχει ολέθριες συνέπειες για τον αγώνα κατά της διαφθοράς.

Ως μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, θέλω να υπενθυμίσω πόσες φορές ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας τεκμηρίωσε- με δεδομένα- φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής, που άφησαν εκτεθειμένη την εκτελεστική εξουσία. Ο ίδιος αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος για την πάταξη ενός διεφθαρμένου συστήματος και το σύστημα τον καρατόμησε.

Το έργο του τερματικού εισαγωγής Φυσικού Αερίου στο Βασιλικό. Μόλις τις προάλλες στην ΚΕ Ελέγχου, κάποιοι παραπλανούσαν και διαμαρτύρονταν για το γεγονός ότι, ο Γενικός Ελεγκτής ήταν ο μόνος που καταδείκνυε τα προβλήματα του έργου, προτού τερματιστεί η σύμβαση. Μια βδομάδα αργότερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε πίσω τα κεφάλαια που χορήγησε στην Κύπρο, η ευρωπαϊκή εισαγγελία ξεκίνησε διερεύνηση για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και μόλις χθες, ο Υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την ανησυχία του για την δημοσιονομική τρύπα των περίπου €600 εκ. που δημιουργήθηκε.

Τα «χρυσά διαβατήρια». Αρνήθηκε, αρχικά, ο Υπουργός Εσωτερικών του κυρίου Αναστασιάδη τα πήγαινε έλα του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας στις Σεϋχέλλες και τη σχέση του με τον Σαουδάραβα σεΐχη για το δεύτερο ταξίδι. Τον διέψευσε τεκμηριωμένα ο Γενικός Ελεγκτής μέσα από τον έλεγχο των επιδομάτων που έλαβαν οι άντρες της προεδρικής φρουράς που τον συνόδευαν. Δύο μόνο παραδείγματα.

Όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρεται σε πάταξη της διαφθοράς τώρα καταλάβαμε όλοι τι εννοεί: ΝΑ ΣΙΓΗΣΕΙ ΤΗ ΜΟΝΗ ΦΩΝΗ που πολεμούσε τη διαφθορά και υπερασπιζόταν τα συμφέροντα του Πολίτη».

Πηγή: Φilenews

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00