Monday, December 23, 2024
Home » Άλλο να ανοίγεις μέτωπα κι άλλο να τα κλείνεις με επιτυχία!

Άλλο να ανοίγεις μέτωπα κι άλλο να τα κλείνεις με επιτυχία!

0 comments

Δεν μας έφταναν τα ανοιχτά μέτωπα για το Βασιλικό, το φυσικό αέριο, η διαμάχη με τους Κινέζους, τον Great Sea Interconnector, τις πιέσεις εντός και εκτός για την ανάγκη υλοποίησης του έργου, είπαμε να ανοίξουμε κι άλλο μέτωπο. Με τους Αμερικάνους της Chevron για το οικόπεδο Αφροδίτη, σε μια χρονική συγκυρία που δεν μας βγαίνουν τα παιγνίδια ούτε καν επικοινωνιακά. Ο επικοινωνιακός κουνιαρτός δεν καλύπτει τις πραγματικότητες που αντιμετωπίζουν τα κυπριακά νοικοκυριά με τους ψηλούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος ούτε και τη διαπίστωση ότι δεν τόχουμε με τις διαπραγματεύσεις. Τις όποιες διαπραγματεύσεις.

Ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου, δυστυχώς, δεν κατάφερε, όση καλή θέληση και να επιδεικνύει, να έχει αποτελέσματα στον εξαιρετικά σημαντικό και ευαίσθητο τομέα των ενεργειακών, που ανέλαβε έχοντας εξασφαλίσει την στήριξη σημαντικών παιχτών του πολιτικού σκηνικού. Μια στήριξη που τού διασφάλισε και την έως τώρα παραμονή του στο συγκεκριμένο υπουργείο, ανκαι οι επιδόσεις του δεν ήταν τέτοιες που να δικαιολογούν τη διατήρηση του χαρτοφυλακίου, την ώρα που άλλοι συνάδελφοί του με καλύτερες επιδόσεις, είδαν την έξοδο από το κυβερνητικό σχήμα, αλλά είχαν την ατυχία να μείνουν… ανάδελφοι.

Η δράση του κ. Υπουργού καταδεικνύει αδυναμία στη διαπραγμάτευση. Βγήκε δημοσίως και τα έβαλε με τους Κινέζους, όχι την όποια ιδιωτική εταιρεία, αλλά μια κρατική που έχει την κάλυψη του Πεκίνου. Τα έβαλε με τους Ελλαδίτες που έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων για την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας που έχουν την κάλυψη της Αθήνας και των Βρυξελλών. Τα βάζει με τους Αμερικάνους για την αξιοποίηση του φυσικού αερίου από το Αφροδίτη. Στις διαπραγματεύσεις συνήθως γίνεται επιμέτρηση κερδοζημιών, και γιατί όχι συμβιβασμοί ανάλογα με το τι κρίνεται πιο επικερδές για το κράτος και τους πολίτες. Δύσκολο εγχείρημα σίγουρα, όταν έχεις να κάνεις με αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό αφού πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να … τουμπάρουν την όποια προοπτική ηλεκτρικής διασύνδεσης των τριών χωρών. Ιδιαίτερα όταν τέτοια έργα συνοδεύονται από μια «μη καθαρότητα» και ουρές που προκαλούν υπόνοιες για σκάνδαλα τεραστίων διαστάσεων. Κι αφού ζούμε στον αστερισμό της απόλυτης διαφάνειας το αναμενόμενο θα ήταν να γίνει αξιολόγηση των έργων, διάγνωση κινδύνων, ξεκαθάρισμα προθέσεων και στοχεύσεων και ανάλογος προγραμματισμός. Όχι τίποτε άλλο για να μην τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα, χωρίς αποτελέσματα.

Η τακτική που ακολούθησε ο πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου Ενέργειας τον αφήνει εκτεθειμένο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλες οι ευθύνες βαραίνουν μόνο τον ίδιο. Οι τεχνοκράτες τι ρόλο παίζουν σε όλο αυτό το μπάχαλο με το τεράστιο κόστος για το κυπριακό κράτους και τους κύπριους πολίτες; Κάποιοι εξ αυτών χειρίζονταν τις υποθέσεις και τα προηγούμενα χρόνια, προτού ανέλθει στην εξουσία ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Τι έλεγαν τότε και τι λένε σήμερα; Απλώς συναινούν σε πολιτικές ντιρεκτίβες; Δεν λεν όχι στους πολιτικούς προϊσταμένους τους που δεν έχουν ούτε τις γνώσεις ούτε τις εμπειρίες που κουβαλούν πίσω τους, οι τεχνοκράτες;

Σε ότι αφορά το ηλεκτρικό καλώδιο προς τι και γιατί παρουσιάζεται αυτή η διγλωσσία μεταξύ Υπουργείου Ενέργειας και Υπουργείου Οικονομικών; Λογικό δεν είναι να προκαλεί η θέση της εταιρείας που έχει την ευθύνη υλοποίησης του έργου ότι οι κύπριοι καταναλωτές με προώθηση του έργου , θα κληθούν να καταβάλλουν αντίτιμο από τώρα; Όπως έγινε σε αρκετές περιπτώσεις με το Αποχετευτικό. Για παράδειγμα στο δήμο Στροβόλου πληρώναμε για χρόνια προτού ολοκληρωθεί το έργο και προτού συνδεθεί το αποχετευτικό με τα νοικοκυριά πληρώναμε τον οβολό μας για την εξόφληση του δανείου για το έργο. Το ίδιο και στην κοινότητα Τεμπριάς… Γιατί οι τεχνοκράτες δεν έχουν μέχρι σήμερα ενισχύσει με επιχειρήματα για κάθε περίπτωση τους πολιτικούς τους προϊσταμένους για να ξέρουν τι λένε για να μην ακούμε τη μια μέρα έτσι και την άλλη γιουβέτσι; Γιατί δεν είχαν μελέτες με τα δεδομένα που ξεκίνησε ο σχεδιασμός του έργου και μελέτες για το σήμερα; Όπως και τα πολιτικά ρίσκα και το κόστος από μια ενδεχόμενη παρεμβολή της Τουρκίας είτε για να αποκομίσει οφέλη είτε για να αποτρέψει την υλοποίηση του έργου;

«Σε κάθε περίπτωση είτε παρθεί η απόφαση για να συμμετέχει η Κυπριακή Δημοκρατία στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector είτε όχι, η αξιολόγηση για τις επιπτώσεις στην οικονομία θα πρέπει να γίνει». «Η θέση του Υπουργείου Οικονομικών αφορά στην ουσία την υλοποίηση του έργου και θα εξαρτηθεί από τις επιπτώσεις που θα διαπιστώσουμε ότι θα έχει το έργο στην οικονομία και στον τομέα ενέργειας». Αυτές είναι δηλώσεις του γενικού διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργου Παντελή, την περασμένη Πέμπτη που είναι σε ευθεία γραμμή συντονισμένες με θέσεις του πολιτικού προϊσταμένου Μάκη Κεραυνού. Ο κ. Παντελή παραδέχθηκε στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, πως οι αξιολογήσεις θάπρεπε να είχαν ήδη γίνει . Γιατί δεν έγιναν; Γιατί η Λευκωσία δεν αξίωσε να γίνουν; Γιατί ακόμη και σήμερα δεν διεκδικεί να έχει σαφή εικόνα σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση του έργου, το στάδιο στο οποίο βρίσκεται το έργο, γιατί παραμένει στη θολούρα και αδυνατεί να προχωρήσει σε αξιολόγηση του έργου; Ο κ. Παντελή επεσήμανε με νόημα πως παρακολουθούν από τα ΜΜΕ (!!!) ότι το έργο βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. «Αλλά θεωρώ ότι έπρεπε να υπήρχαν οι συμφωνίες χρηματοδότησης ή η συμφωνία με τη Nexans και τη Siemens για την υλοποίηση των υποσταθμών και την κατασκευή του καλωδίου. Όλα αυτά δεν έχουν έρθει ενώπιον μας για να μπορέσουμε να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με την αξιολόγηση». Ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών έστειλε και το μήνυμα – αλήθεια προς ποιους αποδέχτες;- πως: «Θα πρέπει να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα για να μπορούμε να τοποθετηθούμε τεχνοκρατικά και αντικειμενικά για το έργο». Αρκούντως δηκτική ήταν η θέση του και σε ότι αφορά την ανάληψη ρίσκου έναντι ενδεχόμενου οφέλους: «για να μπορέσουμε να πούμε ότι υπάρχει όφελος για τη Δημοκρατία ή την κυπριακή οικονομία πρέπει να δούμε τις μελέτες. Αφ’ ης στιγμής δεν έχουμε τίποτα ενώπιον μας, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι θα υπάρξει οποιοδήποτε όφελος». Συμφώνησε δε με τη θέση της ΡΑΕΚ να μην επωμιστούν οι καταναλωτές το κόστος για το έργο πριν από την υλοποίησή του. Υπέδειξε πως όλα τα ρίσκα, κατασκευαστικό, τεχνικό, χρηματοδότησης, γεωστρατηγικό, τα αναλαμβάνει ο επενδυτής και επέμεινε στην ανάγκη για μελέτες για να μπορέσουν να πουν με σιγουριά ότι θα υπάρξει όφελος… Κανένας φυσικά δεν απαντά γιατί δεν υπάρχουν αυτές οι μελέτες; Γιατί παίζουν κάποιοι καθυστέρηση ακόμη και γι’ αυτές τις απαντήσεις και γιατί κάποιοι άλλοι βγήκαν πάνω στα τραπέζια και ρίχνουν πέτρες…

Για να μην συντηρείται η απαξίωση

Σίγουρα ενδιαφέρει την κοινή γνώμη η καθαρότητα, πολιτική, οικονομική, εμπορική. Σίγουρα ενδιαφέρει και μάλιστα πολύ η πάταξη απότην Κυπριακή Πολιτεία των σκανδάλων όποια έκτασης και κόστους. Σίγουρα ενδιαφέρει η ενεργοποίηση όλων των μηχανισμών και η τιμωρία όσων ευθύνονται για τη ρετσινιά στην Κυπριακή Δημοκρατία.Ενδιαφέρει όμως και η καθημερινότητα των νοικοκυριών. Και οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος που καίνε τις τσέπες… Από το 2011 ακούμε για το φυσικό αέριο που δεν φαίνεται ότι θα βγει και ποτέ από τα έγκατα τηςανατολικής Μεσογείου… για να ανακουφίσει τα κυπριακά νοικοκυριά. Αλλά υπάρχουν κενά και ερωτηματικά που κανονικά θά πρεπε να είχαν απαντηθεί αν όχι κι από τουςπροηγούμενους από τους νυν κυβερνώντες με την ανάληψη των καθηκόντων τους και την αναζωογόνηση της προώθησης του έργου. Όχι τίποτε άλλο για να μην συντηρείται μια απαξίωση, μια έλλειψη εμπιστοσύνης που αγγίζει πλέον όλους…

Πηγή: Φilenews

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00