Monday, December 23, 2024
Home » Άγνωστο εάν ήταν ποτέ στη λίστα ο Χάρης

Άγνωστο εάν ήταν ποτέ στη λίστα ο Χάρης

0 comments

Από τη μια ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δήλωσε πως ο Χάρης Γεωργιάδης δεν ήταν μέσα ονόματα που τον απασχόλησαν, από την άλλη ο ίδιος ο βουλευτής του ΔΗΣΥ να δηλώνει πως ποτέ δεν έγινε κάποια κρούση για τη θέση Επιτρόπου, προκύπτει το ερώτημα εάν ήταν ποτέ ο πρώην υπουργός στη λίστα του ΠτΔ.

Το όλο ζήτημα είχε ξεκινήσει προ μηνών με αφορμή δηλώσεις του Χάρη Γεωργιάδη οι οποίες ερμηνεύθηκαν ως κίνηση ή άνοιγμα από πλευράς του Δημοκρατικού Συναγερμού αλλά και του ίδιου του βουλευτή προς την κατεύθυνση της κυβέρνησης. Και ευθύς μετά άρχισε η σεναριολογία περί επιλογής του για τη θέση του Κύπριου Επίτροπου στην ΕΕ.

Ωστόσο όσοι τότε είχαν μπει στον κόπο να μιλήσουν με τον ίδιο τον Χάρη Γεωργιάδη από την πρώτη στιγμήξεκαθάριζε πως καμιά κρούση ή επαφή δεν είχε γίνει για το όλο θέμα από πλευράς κυβέρνησης ή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ούτε και από την πλευρά του Προεδρικού υπήρξε η όποια επιβεβαίωση περί επαφής Χριστοδουλίδη και Γεωργιάδη.

Το θέμα πήγε να ξεχαστεί όταν πριν τις ευρωεκλογές, με αφορμή της συζητήσεις για την Προεδρία της Κομισιόν άνοιξε και θέμα των χαρτοφυλακίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εκεί μέσα στη γενικότερη σεναριολογία για το ποια άτομα θα μπορούσαν από κάθε χώρα να αναλάβουν χαρτοφυλάκια στην νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βρέθηκε (μεταξύ άλλων) και αυτό του Χάρη Γεωργιάδη. Με τον ίδιο να επιμένει πως δεν γνωρίζει ο,τιδήποτε και ούτε υπήρξε οποιαδήποτε κρούση.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του (σε κυριακάτικη εφημερίδα) ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος (ένας εκ των υποστηρικτών μιας σύμπλευσης του κόμματός του με την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη) τάχθηκε υπέρ της επιλογής Χάρη Γεωργιάδη για τη θέση του Επιτρόπου. Εκτιμώντας, ενδεχομένως, ότι αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ένα βήμα ευρύτερης συνεργασίας. Κάτι όμως που δεν ευνοούν πολλοί τόσο εντός του κόμματος όσο και στα ανώτατα δώματα της ηγεσίας.

Σε συνέχεια της τοποθέτησης Δίπλαρου ακολούθησε μια έντονη δημοσιογραφική (κυρίως) κινητικότητα με αρθρογραφία η οποία πρόβαλλε το ενδεχόμενο επιλογής του Χάρη Γεωργιάδη για τη θέση του Κύπριου Επιτρόπου. Με τον ίδιο πάντως, όταν επικοινωνήσαμε μαζί του, να δηλώνει ευθέως άγνοια και τα όσα λέγονται και κυκλοφορούν. Στα πολιτικά/κομματικά πηγαδάκια γινόταν επίσης αναφορά ότι η τροπή που είχε πάρει το όλο θέμα στόχευε πρώτα και κύρια στο να «κάψει» το Χάρη Γεωργιάδη. Γιατί, όπως αναφερόταν χαρακτηριστικά τα πολιτικά πηγαδάκια, υπάρχουν αρκετοί, κυρίως από την προηγούμενη ηγεσία του κόμματος, που ποτέ δεν θα ήθελαν να δουν το κόμμα τους να συνεργάζεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη ή να δουν κάποιο στέλεχος του κόμματος να επιλέγεται από τον ΠτΔ για την ΕΕ. Προς αυτούς τους κύκλους απευθυνόταν και η Αννίτα Δημητρίου, την περασμένη Δευτέρα, όταν υπενθύμιζε την απόφαση για συμμετοχή του Νίκου Χριστοδουλίδη στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Μια επιλογή την οποία βρίσκει μπροστά της συνεχώς η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Το θέμα οδηγήθηκε προς ξεκαθάρισμα και οριστικό κλείσιμο με τις τοποθετήσεις τόσο του Προέδρου Χριστοδουλίδη (το βράδυ της Δευτέρας στο ΡΙΚ) όσο και του Χάρη Γεωργιάδη (Τρίτη πρωί στο ΡΙΚ).

Χθες το πρωί ο βουλευτής του ΔΗΣΥ δήλωσε πως δεν δέχθηκε καμία κρούση από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας, για ανάληψη θέσης Ευρωπαίου Επιτρόπου. Μιλώντας στο Πρωινό Δρομολόγιο, ανέφερε πως ούτε και ο ίδιος προέβη σε κάποια προσέγγιση, θεωρώντας πως δεν έχει το πολιτικό έρεισμα προς τον σημερινό Πρόεδρο.

Ο Προέδρος Χριστοδουλίδης στη διάρκεια συνέντευξής του στο ΡΙΚ είχε δηλώσει πως κανένα από τα ονόματα που έχουν εμφανιστεί στα μέσα ενημέρωσης δεν τον έχει απασχολήσει. Ενώ σημείωσε πως οι συζητήσεις που είχε με την Πρόεδρο της Επιτροπής αφορούσαν συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο και ότι ο ίδιος είχε στο μυαλό του δύο ονόματα. Σε ερώτηση αν στα ονόματα περιλαμβάνεται και αυτό του Χάρη Γεωργιάδη, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επανέλαβε ότι όσα ονόματα έχουν ακουστεί δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Τοποθέτηση που βάζει τέλος στην όποια συζήτηση όσον αφορά το πρόσωπο του Συναγερμικού βουλευτή.

Απ’ εκεί και πέρα οι δύο παράγοντες που θα καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις είναι η ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβουλίου και το χαρτοφυλάκιο που θα πάρει η Κύπρος. Στην πρώτη περίπτωση δεν αναμένεται ότι η ψηφοφορία της 18ης Ιουλίου θα φέρει κάποια ανατροπή και δεν θα επικυρωθεί η επιλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Στο δε θέμα του χαρτοφυλακίου τα πράγματα είναι πιο δύσκολα λαμβάνοντας υπόψη την προϊστορία. Η Κύπρος κατά κανόνα λαμβάνει ένα από τα μεσαίας εμβέλειας χαρτοφυλάκια της Κομισιόν.

Πηγή: Φilenews

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00