Friday, September 20, 2024
Home » Στόχος μας η επανένωση της πατρίδας μας, λέει η Υφυπουργός Πολιτισμού

Στόχος μας η επανένωση της πατρίδας μας, λέει η Υφυπουργός Πολιτισμού

0 comments

Παρέστη στο μνημόσυνο των ηρώων της κοινότητας Στατού Αγίου Φωτίου στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και κατοχή του νησιού μας, στόχος μας είναι η απελευθέρωση της πατρίδας μας, χωρίς κατοχικούς στρατούς και επεμβατικά δικαιώματα άλλων χωρών, με διασφαλισμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των νόμιμων κατοίκων, δήλωσε η Υφυπουργός Πολιτισμού Δρ Βασιλική Κασσιανίδου

Advertisement

Η κ. Κασσιανίδου μιλούσε την Τρίτη το πρωί στο μνημόσυνο των ηρώων της κοινότητας Στατού Αγίου Φωτίου στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στον Στατό Άγιο Φώτιο.

Γιατί, όπως είπε, 50 χρόνια είναι πολλά, γιατί 50 χρόνια βιώνουμε το τραύμα μιας ανοικτής πληγής, μιας απαράδεκτης κατάστασης πραγμάτων.

Μιας κατάστασης συνέχισε που άφησε πίσω της το 37% του κυπριακού εδάφους να κατέχεται παράνομα από τις δυνάμεις εισβολής, που άφησε πίσω της τον βίαιο ξεριζωμό των προσφύγων μας από τις πατρογονικές τους εστίες, που άφησε τόσες οικογένειες αγνοουμένων να διατηρούν άσβεστη την ελπίδα ότι θα διακριβωθεί η τύχη των αγαπημένων τους προσώπων, που άφησε τους εγκλωβισμένους μας να παραμένουν, παρά τις πιέσεις και τις δυσκολίες, στον τόπο τους, φυλάγοντας τις δικές τους Θερμοπύλες μέχρι τη μέρα της απελευθέρωσης.

Επεσήμανε πως ητουρκική αδιαλλαξία συνεχίζει από το 1974 να παραβιάζει κάθε αρχή δικαίου και να προχωρεί στον εποικισμό του νησιού μας, να μην σέβεται τις βασικές ελευθερίες και τα θεμελιώδη δικαιώματα των νόμιμων κατοίκων του νησιού, να ξεπουλά την πολιτιστική μας κληρονομιά και να καταστρέφει τις εκκλησίες μας.

Παρά το γεγονός ότι η Τουρκία διαχρονικά αρνείται να ενεργήσει με καλή βούληση και πνεύμα συνεργασίας, δεν έχουμε άλλη επιλογή, πρόσθεσε, από το να συνεχίσουμε με σθένος και αποφασιστικότητα να διεκδικούμε τα δίκαια της πατρίδας μας.

«Γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά ώστε να δημιουργήσουμε τις προοπτικές για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών. Και αυτό αντικατοπτρίζεται σε όλες τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και η Κυπριακή Δημοκρατία προς αυτή την κατεύθυνση», συμπλήρωσε.

Ο διορισμός της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών είναι αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας που ανέλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και χάριν στην επίμονη στάση του κατέστη δυνατός είπε η Υφυπουργός Πολιτισμού.

«Επαναλαμβάνοντας με κάθε ευκαιρία την ετοιμότητά του να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να ξεκινήσουν οι συνομιλίες από το σημείο που σταματήσαν στο Crans Montana, εργάζεται με αποφασιστικότητα για τον τερματισμό του σημερινού απαράδεκτου κατοχικού status quo, με στόχο πάντα την αναζήτηση λύσης του Κυπριακού πάντα στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και με θεμέλιο τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες», είπε η κ. Κασσιανίδου.

Αγωνιζόμαστε, συνέχισε, για μια λύση που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, για μια λύση λειτουργική και βιώσιμη η οποία θα επανενώνει το λαό και τον τόπο.

Μια λύση η οποία θα απαλλάσσει την Κύπρο από τα ξένα στρατεύματα και τις ξένες εξαρτήσεις και θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα αναφαίρετα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων, ώστε να ζουν σε μια πατρίδα ελεύθερη όπου θα αποφασίζουν για το μέλλον τους μόνο οι νόμιμοι κάτοικοί της, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι, όπως είπε.

«Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ τον αγώνα για την επανένωση της πατρίδας μας», ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More