«Σήμερα είμαστε ένα βήμα μπροστά σε σχέση με το χθες», λέει ο Έρχιουρμαν – Τι ανέφερε για το άτυπο δείπνο
Πρόοδος σημειώθηκε στο χθεσινό άτυπο δείπνο των ηγετών των δύο κοινοτήτων και του ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με τον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ), Τουφάν Έρχιουρμαν. Σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Τ. Έρχιουρμαν ανέφερε ότι «σήμερα είμαστε ένα βήμα μπροστά σε σχέση με το χθες».
Advertisement
Όπως ανέφερε, κατά τη διάρκεια του χθεσινού, ανεπίσημου δείπνου, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, οι δύο πλευρές συγκεντρώθηκαν ξανά στο ίδιο τραπέζι με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, για να ανανεώσουν τον διάλογο και τη διπλωματία. Αυτό θεωρείται ένδειξη ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς δεν επιθυμούν το τέλος της διαδικασίας επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, είπε.
Υπενθυμίζοντας ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ανάφερε ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών, ο κ. Έρχιουρμαν ανέφερε ότι «η δυνατότητα συνάντησης σε μορφή 4+1 ή 5+1 είναι σημαντική», και αυτό παρά τις διαφορετικές απόψεις των δυο ηγετών για τη σχεδιαζόμενη νέα συνάντηση. Ως γνωστόν, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης προτιμά το 4+1 χωρίς την ένταξη του Ηνωμένου Βασιλείου. Σύμφωνα με τον κ. Έρχιουρμαν, οι συζητήσεις γύρω από το συγκεκριμένο θέμα πιθανόν να συνεχιστούν για κάποιο διάστημα.
Άλλο ένα σημαντικό σημείο είναι η πιθανότητα ανοίγματος νέων οδοφραγμάτων, είπε. «Μετά από μακρά παύση, τόσο οι δύο πλευρές όσο και οι εγγυήτριες χώρες έχουν ανοίξει ξανά τις πόρτες για διάλογο και διπλωματία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ», ανέφερε για αυτή την εξέλιξη ο κ. Έρχιουρμεν.
Συμπλήρωσε ότι αν προστεθούν στα παραπάνω ο διάλογος μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας καθώς και οι τρέχουσες εξελίξεις και ανάγκες της περιοχής, γίνεται αντιληπτό ότι το αποτέλεσμα της άτυπης συνάντησης είναι αξιοσημείωτο.
Υπενθυμίζοντας τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο κ. Έρχιουρμαν επανέλαβε ότι η επίσημη διαπραγμάτευση για μια περιεκτική λύση θα βασιστεί σε μια ομοσπονδιακή δομή με δύο κοινότητες και δύο περιοχές, βασισμένη στην πολιτική ισοτιμία. Επιπλέον, η διπλωματία, ο διάλογος και η συνεργασία μεταξύ των πλευρών στην Κύπρο και των εγγυητριών χωρών, κυρίως της Τουρκίας και της Ελλάδας, θα έχουν θετικό αντίκτυπο στη διαδικασία πριν από την έναρξη των εκτεταμένων διαπραγματεύσεων.
«Συνοπτικά, μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι σήμερα είμαστε ένα βήμα μπροστά σε σχέση με το χθες», κατέληξε ο κ. Έρχιουρμαν.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Πηγή: Cyprus Times