Saturday, November 23, 2024
Home » Πόθεν Έσχες: Το τελευταίο με μπακαλοδεύτερα και κουτσομπολιό – Συμβόλαια χωρίς δηλωμένη αξία

Πόθεν Έσχες: Το τελευταίο με μπακαλοδεύτερα και κουτσομπολιό – Συμβόλαια χωρίς δηλωμένη αξία

0 comments

Δημοσιεύτηκαν το πρωί οι δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων των 56 στελεχών του κοινοβουλίου, κατά πάσα πιθανότητα για τελευταία φορά με την παρούσα μορφή.

Η κοινή διαπίστωση για τις δηλώσεις έχει να κάνει με το γνωστό φαινόμενο που επαναλαμβάνεται εδώ και πολλά χρόνια. Πολλές από τις σχετικές φόρμες που υποβάλλονται είναι συμπληρωμένες ως μπακαλοδεύτερα, με ελλιπή στοιχεία, που δεν δίνουν πλήρη εικόνα για την πραγματική περιουσιακή θέση των βουλευτών.

Ενδεικτικό της προχειρότητας με την οποία συμπληρώνονται οι παρούσες δηλώσεις, είναι και ο τρόπος που επιλέγουν πολλοί βουλευτές να δηλώσουν τα ασφαλιστικά τους συμβόλαια και τα εισοδήματα ή ωφελήματα που προέρχονται απ΄ αυτά.

Σε πολλές περιπτώσεις στο σχετικό πεδίο δηλώνουν το όνομα μιας ασφαλιστικής εταιρείας με την οποία έχουν σύμβαση, αλλά δεν αναφέρουν την αξία του συμβολαίου ή οποιαδήποτε άλλη πληροφορία που να καθορίζει το ύψος του εν λόγω ωφελήματος.

Να σημειωθεί ότι τα μέλη του παρόντος κοινοβουλίου έχουν ήδη δηλώσει τα περιουσιακά τους στοιχεία και κατά το 2021 και κατ΄ επέκταση μπορεί να γίνει σύγκριση με την περιουσία που είχαν όταν εκλέγησαν προ τριετίας στο αξίωμα.

Ωστόσο, για μια ακόμη φορά αναδεικνύεται ότι με τον τρόπο που δηλώνεται το Πόθεν Έσχες δεν επιτυγχάνεται το ζητούμενο που είναι η διαπίστωση κατά πόσον ο ελεγχόμενος έχει πλουτίσει αθέμιτα από την είσοδό του στο κοινοβούλιο μέχρι σήμερα. Εμμέσως δικαιώνονται τα στελέχη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών που πάλεψαν και πέτυχαν να εγκριθεί από την ολομέλεια η αντικατάσταση της υφιστάμενης νομοθεσίας.

Αυτό που σχολιάζεται από πολλούς είναι ότι η προχειρότητα που περιέβαλλε το θέμα του Πόθεν Έσχες, στην τελικήεξυπηρετεί μόνο το ανεύθυνο κουτσομπολιό και δη την ανάλυση για τα περιουσιακά στοιχεία που δηλώνει ή δεν δηλώνει ο κάθε βουλευτής.

Κατά συρροήν ασυνεπείς

Εδώ να θυμίσουμε πως οι βουλευτές ήταν ασυνεπείς σε ό,τι αφορά την παρούσα δήλωση των περιουσιακών τους στοιχείων. Συγκεκριμένα, ανέλαβαν τα καθήκοντά τους την 1η Ιουνίου του 2021 και είχαν τότε προθεσμία τριών μηνών να υποβάλουν δήλωση περιουσιακών στοιχείων.

Βάσει της νομοθεσίας (Νόμος «49») με τη συμπλήρωση τριών ετών από την εκλογή και την τελετή ανακήρυξής τους, θα έπρεπε να υποβάλουν νέα δήλωση Πόθεν Έσχες. Ωστόσο, παρερμήνευσαν τις πρόνοιες της νομοθεσίας και θεώρησαν ότι τα τρία έτη λογαριάζονται από την ημέρα υποβολής της τελευταίας τους δήλωσης και όχι από την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων τους.

Ενδεικτικό είναι ότι στις 27 Ιουνίου και αφού προηγήθηκε επίσημη προειδοποίηση και αδυναμία συμμόρφωσης βουλευτών, η γενική διευθύντρια της Βουλής Τασούλα Ιερωνυμίδου, τους έδωσε τελεσίγραφο. Συγκεκριμένα, τους ενημέρωνε ότι θα πρέπει να υποβάλουν το Πόθεν Έσχες τους μέχρι τη Δευτέρα 8 Ιουλίου. Στην εν λόγω επιστολή, αναφερόταν επίσης ότι το μεσημέρι (13:00) της Δευτέρας 15 Ιουλίου, οι δηλώσεις θα δημοσιοποιηθούν στην ιστοσελίδα της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ωστόσο, ούτε το νέο χρονοδιάγραμμα τηρήθηκε, καθώς αντί η δημοσίευση να γίνει χθες, έγινε εντός της σημερινής ημέρας…

Πάντως, η παράλειψη των βουλευτών προκαλεί αίσθηση υπό την έννοια ότι αρκετοί συνάδελφοί τους έδειχναν να γνωρίζουν και να αναγνωρίζουν ότι από τις αρχές του Ιουνίου θα έπρεπε να υποβάλουν δήλωση. Είναι ενδεικτικό ότι ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών, Δημήτρης Δημητρίου, τόνιζε από τον περασμένο Απρίλιο ότι υπάρχει υποχρέωση δήλωσης Πόθεν Έσχες τον Ιούνιο.

Οι προτάσεις Νόμου

Οι δυο προτάσεις Νόμου που υπερψηφίστηκαν στην τελευταία συνεδρίαση της ολομέλειας για την λήξασα κοινοβουλευτική σεζόν, ρυθμίζουν σε έναν βαθμό το θέμα του Πόθεν Έσχες, αλλά θα πρέπει να υπογραφούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να δημοσιευτούν στην επίσημη εφημερίδα του κράτους για να θεωρηθούν και τυπικά γεγονός.

Σύμφωνα με την πρόταση Νόμου που αφορά το Πόθεν Έσχες των πολιτειακών αξιωματούχων, οι δηλώσεις των ελεγχόμενων θα έχουν εντελώς διαφορετική μορφή και θα διασφαλίζεται ότι ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Πιο συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι υπουργοί, οι βουλευτές και οι διορισμένοι από τον Πρόεδρο κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα υποβάλλουν δήλωση περιουσιακών στοιχείων μέσω capital statement. Η πρόταση Νόμου (αντικαθιστά το Νόμο «49») προνοεί όπως οι προαναφερθέντες πολιτειακοί αξιωματούχοι, ελέγχονται μέσω δήλωσης «κεφαλαιουχικής θέσης» (capital statement) ανά πενταετία (θα συνυπογράφεται από ορκωτό λογιστή) και υποχρεωτική συμμετοχή του Εφόρου Φορολογίας στη διαδικασία ελέγχου. Ο τελευταίος θα επαληθεύει τα στοιχεία που θα δηλώνουν ο κάθε βουλευτής.

Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους αξιωματούχους (Νόμος «50»- αφορά ορισμένα δημόσια εκτεθειμένα πρόσωπα και ορισμένους αξιωματούχους της Κυπριακής Δημοκρατίας) η σχετική πρόταση Νόμου που πήρε το «ΟΚ» της ολομέλειας την περασμένη Πέμπτη, η μεγάλη αλλαγή αφορά τους αξιωματούχους της Νομικής Υπηρεσίας. Ο λόγος για τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα.

Πλέον, οι προαναφερθέντες θα υπαχθούν στις πρόνοιες της νομοθεσίας και θα υποχρεώνονται κι αυτοί να υποβάλλουν Πόθεν Έσχες, χωρίς διαδικασία αυτορρύθμισης. Κάποιων εκ των αξιωματούχων που υπάγονται σ΄ αυτό το Νόμο θα υποβάλλουν δήλωση περιουσιακών στοιχείων με τη διαδικασία που προνοείται για τον Πρόεδρο τους βουλευτές και τους λοιπούς διορισμένους κυβερνητικούς αξιωματούχους (Νόμος «49») καιοι υπόλοιποι θα χρησιμοποιούν ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δίδει τη δυνατότητα αυτόματης επιβεβαίωσης των δηλωθέντων στοιχείων (η πλατφόρμα θα είναι ενωμένη με το κτηματολόγιο, το Τμήμα Οδικών Μεταφορών και άλλες υπηρεσίες για επιβεβαίωση των περιουσιακών στοιχείων).

Πηγή: Φilenews

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More