Wednesday, October 16, 2024
Home » ΠτΔ μετά την Τριμερή: «Έγιναν εισηγήσεις από Γκουτέρες, δεν έγιναν αποδεκτές από Τατάρ»

ΠτΔ μετά την Τριμερή: «Έγιναν εισηγήσεις από Γκουτέρες, δεν έγιναν αποδεκτές από Τατάρ»

0 comments

Πολύ καλή χαρακτήρισε τη βραδιά του άτυπου δείπνου ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, αναφερόμενος στην άτυπη τριμερή συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη και διήρκεσε μιάμισι περίπου ώρα, με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τον Ερσίν Τατάρ. Στη συνάντηση καθορίστηκε οδικός χάρτης στο Κυπριακό.

Μετά το πέρας του δείπνου ο ΓΓ του ΟΗΕ ευχαρίστησε την απεσταλμένη του Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ για την ολοκλήρωση της αποστολής της, η οποία, ωστόσο όπως είπε, “δεν πέτυχε”. Στις δηλώσεις του ο κ. Γκουτέρες, ανέφερε ότι ο Τ/Κ ηγέτης, συμφώνησε στην πραγματοποίηση πολυμερούς συνάντησης, σε ημερομηνία που θα αποφασίσει ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι στο δείπνο συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση άτυπων συναντήσεων με τις εγγυήτριες δυνάμεις και συναντήσεις στην Κύπρο μεταξύ του ιδίου και του Ερσίν Τατάρ για άνοιγμα κι άλλων σημείων διέλευσης. Δεν άκουσα κάτι καινούργιο από τον κ. Τατάρ σημείωσε.

“Επανέλαβα απόψε τη σημασία να διασφαλίσουμε το διαπραγματευτικό κεκτημένο, τα έξι σημεία του ΓΓ από εκεί και πέρα μέσα σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκαν οι δικές μας παρεμβάσεις. Έγιναν κάποιες εισηγήσεις από τον ΓΓ δεν έγιναν αποδεκτές από τον Τ/κ ηγέτη”, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Για την αποστολή της Μαρία Άχνελα Ολγκίν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διευκρίνισε ότι η Λευκωσία επιδιώκει τη συνέχισή της, αλλά «κάποιος θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο πέραν του ΓΓ σε όσον αφορά το Κυπριακό».

Η διερεύνηση της προοπτικής επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, θα συνεχιστεί μέσα από την πραγματοποίηση διευρυμένης συνάντησης που θα συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας, γράφει σε ανάρτηση του στο Χ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Σε δηλώσεις του ο κατοχικός ηγέτης αναφέρθηκε σε “πολλά πράγματα” τα οποία συζητήθηκαν με τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τον ΓΓ των ΗΕ υποδεικνύοντας ότι, υπερασπίστηκε τις θέσεις του. Ο Ερσίν Τατάρ είπε πως το επόμενο βήμα θα είναι μια ευρύτερη συνάντηση με την Τουρκία και την Ελλάδα ως εγγυήτριες δυνάμες.

Ανέφερε επίσης πως συμφώνησε να συναντήσει τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη «σύντομα» για να συζητήσουν και για το ζήτημα διάνοιξης περισσότερων οδοφραγμάτων.

Πηγή: Φilenews

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More