Ικανοποίηση γιατί το Κυπριακό είναι σε τροχιά διαπραγμάτευσης, εξέφρασε ο ΠτΔ – Παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξος και ρεαλιστής αναφορικά με την συνέχεια
Την ικανοποίησή του γιατί, όπως είπε, η προσπάθεια να μπει το Κυπριακό ξανά σε τροχιά διαπραγματεύσεων αποδίδει σταδιακά καρπούς, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης κατά την ομιλία του σε εκδήλωση της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (ΕΜΣ) αφιερωμένη στα θύματα της κυπριακής τραγωδίας, στη Θεσσαλονίκη, το απόγευμα της Παρασκευής.
Advertisement
- «Οι σχέσεις ΗΠΑ-Κύπρου συνεχώς δυναμώνουν» λέει σύμβουλος του Μπάιντεν
Παράλληλα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξος και ρεαλιστής αναφορικά με την συνέχεια στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού και την αναζήτηση μιας «λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, του διαπραγματευτικού κεκτημένου και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
- Τα πολλαπλά μηνύματα από τη συνάντηση ΠτΔ-Μπάιντεν
«Δεν υποβαθμίζω ούτε τα προβλήματα, ούτε τις προκλήσεις. Είμαι ρεαλιστής. Την ίδια στιγμή γνωρίζω πολύ καλά πως η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί το μέλλον της πατρίδας μας. Στηρίζουμε ουσιαστικά την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και επενδύουμε στη νέα αυτή προσπάθεια, έχοντας την πεποίθηση ότι εάν υπάρξει θετική ανταπόκριση από την τουρκική πλευρά μπορεί να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να βάλουμε με αξιώσεις το κυπριακό στις ράγες της διαπραγματευτικής διαδικασίας», τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σημείωσε ότι είναι ικανοποιημένος «γιατί ο διεθνής παράγοντας αναγνωρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλονται, την πολιτική μας βούληση, μας πιστώνουν με καλή πρόθεση και με ειλικρίνεια για επίλυση του Κυπριακού. Όλες μας οι ενέργειες κινούνται προς την κατεύθυνση της έντιμης και ειλικρινούς προσπάθειας για να βάλουμε τέλος στο απαράδεκτο στάτους κβο που δημιούργησε η παράνομη τουρκική κατοχή εδώ και πενήντα χρόνια».
Ο κ. Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε, επίσης, ιστορική τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και υπογράμμισε ότι αυτή ήταν αποτέλεσμα και του αναβαθμισμένου ρόλου που διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία, στην ταραχώδη και ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας περιοχή της ευρύτερης Μέσης Ανατολής.
Αναφερόμενος στον ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή, ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι οι εξαιρετικές σχέσεις που διατηρεί η Κύπρος με όλες τις χώρες της περιοχής, την καθιστούν αξιόπιστο και έντιμο διαμεσολαβητή, που όλοι εμπιστεύονται.
«Σε αυτό το πλαίσιο, αλλά και λόγω και της γεωγραφικής της εγγύτητας, η Κυπριακή Δημοκρατία, το πλησιέστερο κράτος μέλος της Ε.Ε στην περιοχή, λειτουργεί (με πράξεις και όχι με λόγια) ως πυλώνας σταθερότητας και ως γέφυρα ασφάλειας και συνεργασίας. Το γεγονός αυτό, που προσδίδει στην Κυπριακή Δημοκρατία συγκριτικά πλεονεκτήματα που αξιοποιούμε προκειμένου να έχουμε και θετικές εξελίξεις στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, δεν είναι ούτε συγκυριακό, ούτε ευκαιριακό ή τυχαίο. Είναι το αποτέλεσμα ενός συγκεκριμένου σχεδιασμού που υλοποιούμε. Οι τελευταίες θετικές εξελίξεις αποδεικνύουν αυτόν τον ρόλο της Κύπρου”. είπε.
Πρόσθεσε ότι “ο αναβαθμισμένος ρόλος της Κύπρου, ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή, αναγνωρίζεται, πέραν από τις χώρες της περιοχής, τόσο από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα άλλο ενδεικτικό παράδειγμα, είναι ο ρόλος μας κατά τη διάρκεια κρίσεων με την αξιοποίησή της ως ασφαλή διαμετακομιστικό σταθμό για απομάκρυνση ξένων υπηκόων από την περιοχή της Μέσης Ανατολής. Επιπλέον, το Σχέδιο “Αμάλθεια” της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη δημιουργία ασφαλούς θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου για την παροχή βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας, αναγνωρίστηκε και αγκαλιάστηκε από τη διεθνή κοινότητα, ενισχύοντας το πολιτικό αλλά και διπλωματικό αποτύπωμα της χώρας μας”.
Μιλώντας για την επέτειο των 50 χρόνων της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι τα τραγικά γεγονότα του πραξικοπήματος, της εισβολής και της κατοχής μεγάλου τμήματος της πατρίδας μας, αφήνουν βαρύτατη σφραγίδα στην καθημερινότητά μας, στο μέλλον του τόπου και των παιδιών μας.
«Η φετινή επέτειος των πενήντα χρόνων από το 1974 μας θυμίζει τους πεσόντες, τους τραυματίες, τους αιχμαλώτους στρατιώτες, δεκαεννιάχρονους και εικοσάχρονους νέους στην πλειοψηφία τους, και τα τραγικότερα θύματα της εισβολής, τους άμαχους, τους ηλικιωμένους, τα γυναικόπαιδα. Όλους αυτούς που δεν μπορούν να ξεχάσουν και βασανίζονται από τότε με τις ανεξίτηλες μνήμες όσων βίωσαν ως ανυπεράσπιστοι μάρτυρες σε φρικτά εγκλήματα πολέμου και ομαδικών εκτελέσεων, ως ανέστιοι πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα, ως εγκλωβισμένοι, ως πρωταγωνιστές σπαρακτικού αρχαίου δράματος στις χιλιάδες περιπτώσεις συγγενών πεσόντων, αγνοουμένων και αιχμαλώτων», κατέληξε.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Πηγή: Cyprus Times