Thursday, October 17, 2024
Home » Προσήλωση ΗΒ στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης – Όσα είπε ο ΠτΔ μετά τη συνάντηση με Στάρμερ (video)

Προσήλωση ΗΒ στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης – Όσα είπε ο ΠτΔ μετά τη συνάντηση με Στάρμερ (video)

0 comments

Ζήτησε και έλαβε τη στήριξη του Ηνωμένου Βσιλείου ενόψει της άτυπης τριμερούς ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Όπως είπε ο Στάρμερ επανέλαβε την προσήλωσή του Ηνωμένου Βασιλείου στο συμφωνημένο πλαίσιο και στα ψήφισματα του ΣΑ ΟΗΕ – Όσα είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης μετά τη συνάντηση στην Ντάουνινγκ Στριτ

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό ενόψει και της αυριανής συνάντησης που θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ, τέθηκαν επί τάπητος κατά τη συνάντηση που είχε οΝίκος Χριστοδουλίδης με τον Πρωθυπουργό του ΗΒ σερ Κιρ Στάρμερ στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Advertisement

Όπως ανέφερε, μιλώντας αμέσως μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ο Βρετανός Πρωθυπουργός επανέλαβε την προσήλωσή του Ηνωμένου Βασιλείου στο συμφωνημένο πλαίσιο και στα ψήφισματα του ΣΑ ΟΗΕ.

«Είναι μια ιδιαίτερη συγκυρία, γνωρίζετε ότι αμέσως μετά μεταβαίνω στη Νέα Υόρκη, ο ρόλος του Ηνωμένου Βασιλείου είναι καθοριστικής σημασίας άρα ήταν σημαντικό να μεταφερθούν κάποια μηνύματα. Χαίρομαι που το έχω ακούσει, ότι δε μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού εκτός του πλαισίου που καθορίζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σε ερώτηση για το κατά πόσο διαπίστωσε βρετανική ετοιμότητα για ενεργή στήριξη σε μεταγενέστερο στάδιο της διαδικασίας, απάντησε ότι βλέπει από τη νέα βρετανική Κυβέρνηση επιθυμία ενίσχυσης της σχέσης και συνεργασίας και ότι αυτό ισχύει και σε σχέση με την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών και επίλυσης του Κυπριακού, λαμβάνοντας υπόψη τον ρόλο της Βρετανίας ως εγγυήτρια δύναμη, μόνιμο μέλος του ΣΑ και συντάκτρια των ψηφισμάτων του ΣΑ.

Σε ερώτηση για την προσδοκία του λίγο πριν μπει στο αεροπλάνο για Νέα Υόρκη απάντησε: «Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητος ότι πηγαίνω να πράξω ό,τι είναι δυνατό για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα. Για εμάς θετικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο από την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού. Γνωρίζουμε παρά πολύ καλά πού θέλουμε να πάμε, τους στόχους μας και είμαστε έτοιμοι να επαναρχίσουν τις συνομιλίες. Μόνο αν καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα μπορούμε με περισσότερη σιγουριά να δούμε και τις προοπτικές για επίλυση. Για εμάς η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση».

Τόνισε δε ότι η πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ λαμβάνεται εν μέσω δύο πολέμων, ως ένδειξη για την ισχυρή βούληση και δέσμευσή του για πρόοδο.

  • ΠτΔ σε Στάρμερ: Βασίζομαι στην υποστήριξη σας για να τερματίσουμε τα 50 χρόνια κατοχής

Χριστοδουλίδης και Στάρμερ συζήτησαν ως ήταν αναμενόμενο και τις περιφερειακέςεξελίξεις με τον Βρετανό Πρωθυπουργό να αναγνωρίζει τον ρόλο που διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία στην περιοχή. Παράλληλα, ο Στάρμερ εξήρε τον ρόλο της Κύπρου ιδιαίτερα ως προς την ανθρωπιστική κρίση μέσα από την υλοποίηση της πρωτοβουλίας Αμάλθεια, πρωτοβουλία που το Ηνωμένο Βασίλειο στήριξε έμπρακτα από την αρχή αλλά και του Σχεδίου Εστία για απομάκρυνση πολιτών.

Εν συνεχεία ο Πρόεδρος έκανε αναφορά στις δηλώσεις του στις καλές διμερείς σχέσεις Κύπρου-Ηνωμένου Βασιλείου. Οι ηγέτες, συζήτησαν και τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων αυτών, ιδιαίτερα εντός του πλαισίου του Στρατηγικού Διαλόγου των δύο χωρών. Συζητήθηκαν η εντατικοποίηση και εμβάθυνση των σχέσεων σε τομείς όπως η Εκπαίδευση, Στρατηγική Συνεργασία, Τουρισμός, Ενέργεια και άλλα, ενώ πριν από το τέλος του χρόνου θα πραγματοποιηθεί και ο δεύτερος γύρος στρατηγικού διαλόγου.

Δείτε όσα δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More