Ικανοποίηση, θετικά σχόλια και χαμόγελα έφερε η πρώτη παρουσία του Κώστα Καδή στην Κύπρο, μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του ως Επιτρόπου Αλιείας και Ωκεανών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως είχε αναφέρει και ο ίδιος κατά τη διάρκεια της «ακρόασης» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και σε άλλες περιπτώσεις, μια από τις πρώτες δράσεις που θα αναλάμβανε θα ήταν μια πανευρωπαϊκή περιοδεία σε όλες τις παράκτιες κοινότητες, με στόχο να αποκτήσει μια σφαιρική άποψη για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αλιείς και οι υδατοκαλλιεργητές σε όλη την Ευρώπη. «Είναι μια ευκαιρία να ακούσουμε από κοντά τις απόψεις, τους προβληματισμούς και τις εισηγήσεις των ανθρώπων του ευρύτερου αλιευτικού τομέα, των ανθρώπων της πρώτης γραμμής, και με αυτές να «εμβολιάσουμε» τις πολιτικές μας», ανέφερε ο Κώστας Καδής.
Συμβολικά, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Αλιείας και Ωκεανών επέλεξε την Κύπρο για να αρχίσει την περιοδεία του. Στην παράκτια κοινότητα Ζυγίου συγκεντρώθηκαν την περασμένη βδομάδα εκπρόσωποι όλων των ψαράδων και υδατοκαλλιεργητών της χώρας μας και μέσα σε ένα ευχάριστο κλίμα, στην παρουσία της υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Μαρίας Παναγιώτου, έγινε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση, με τον Κώστα Καδή και τους συνεργάτες τους να γεμίζουν τα «μπλοκάκια» τους με χρήσιμες σημειώσεις για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο αλιευτικός τομέας στην Κύπρο αλλά και με εισηγήσεις για βελτιώσεις. Διάχυτη ήταν η ικανοποίηση των ψαράδων και των υδατοκαλλιεργητών αλλά και των αγροτικών οργανώσεων τόσο για τον διορισμό του Κώστα Καδή στη θέση του Επιτρόπου Αλιείας και Ωκεανών όσο και για την πρώτη παρουσία του στην Κύπρο.
Οι προκλήσεις του τομέα
Στη συνάντηση συμμετείχαν όλοι οι οργανωμένοι ψαράδες και υδατοκαλλιεργητές, οι οποίοι κατέθεσαν τις θέσεις και εισηγήσεις τους για τα θέματα που τους απασχολούν. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν εκπρόσωποι των επαγγελματιών αλιέων κατηγοριών Α΄, Β΄ και Γ΄, του Συνδέσμου πολυδύναμων σκαφών, των ιδιοκτητών τρατών, των υδατοκαλλιεργητών και όλων των αγροτικών οργανώσεων. Οι βασικές προκλήσεις του τομέα, όπως κατατέθηκαν κατά τη συνάντηση, είναι:
• Κατοχή πέραν του 60% της κυπριακής ακτογραμμής από την Τουρκία, αθέμιτος ανταγωνισμός και παρενοχλήσεις • Σοβαρή μείωση αλιευτικών αποθεμάτων • Ανάγκη για αύξηση ποσοστώσεων αλιείας • Ανάγκη για εκσυγχρονισμό του αλιευτικού στόλου και των αλιευτικών εργαλείων • Αύξηση εισβλητικών ειδών • Καταστροφές δικτύων και άλλες ζημιές σε αλιευτικά εργαλεία • Χαμηλές χρηματοδοτήσεις υδατοκαλλιέργειας • Απώλειες αποθεμάτων – ζημιές υδατοκαλλιέργειας • Προβλήματα στις εξαγωγές • Ανάγκη ανάδειξης των κυπριακών αλιευτικών προϊόντων • Ανάγκη για αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών • Στήριξη νέων αλιέων και αλιέων μικρής κλίμακας • Ανάγκη για διασφάλιση δίκαιων όρων ανταγωνισμού με τρίτες χώρες
«Ηθική υποχρέωση μας να ακούμε τους άμεσα εμπλεκόμενους»
«Είναι ηθική υποχρέωση μας, τουλάχιστον να ακούμε τους ανθρώπους που έχουν καθημερινή επαφή με τη θάλασσα και γνωρίζουν καλύτερα από όλους τις συνθήκες που επικρατούν σε αυτή», επεσήμανε κατά τη συνάντηση ο Κώστας Καδής. Αφού άκουσε με προσοχή όλα όσα κατατέθηκαν κατά τη συζήτηση, επεσήμανε ότι οι χώρες της Μεσογείου αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες, κυρίως λόγω της κλιματικής αλλαγής και της ρύπανσης. «700 τόνοι πλαστικού καταλήγουν στη Μεσόγειο, κάτι που έχει σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στην αλιεία», είπε. «Λαμβάνοντας υπόψη όλα όσα ακούστηκαν σήμερα, θα δημιουργήσουμε ομάδα εργασίας για κοινή αντιμετώπιση όλων των προκλήσεων», κατέληξε. Στη συνάντηση συμμετείχε και η υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου, η οποία εξέφρασε την ικανοποίηση της για τον διορισμό Κώστα Καδή και για την παρουσία του στην Κύπρο, καθώς και την ετοιμότητα της να συνεργαστεί μαζί του και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αντιμετώπιση όλων των προκλήσεων του ευρύτερου αλιευτικού τομέα.
Πηγή: Φilenews