Sunday, October 13, 2024
Home » Οι δηλώσεις των ηγετών μετά το τέλος της Ιστορικής MED9

Οι δηλώσεις των ηγετών μετά το τέλος της Ιστορικής MED9

0 comments

LIVE οι δηλώσεις των ηγετών μετά το τέλος της MED9 – Συνεχής ενημέρωση

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Ιστορικής Συνόδου των MED9.

Advertisement

Οι καταιγιστικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τα υπόλοιπα θέματα που υπάρχουν στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ερχόμενης εβδομάδας, οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ιορδανία και το Κυπριακό βρέθηκαν στο επίκεντρο στη σημερινήΣύνοδο Κορυφής των MED9 που έγινε στην Πάφο.

  • Στην Πάφο χτυπά η «καρδιά» του Ευρωπαϊκού Νότου. Ιστορική Σύνοδος Κορυφής
  • Η Κοινή Διακήρυξη της Ιστορικής Συνόδου των MED9 στην Πάφο

Δείτε live τις δηλώσεις των ηγετών:

Κοινή επιδίωξη ο τερματισμός των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή, είπε ο Προεδρος της Δημοκρατίας. «Θεωρούμε επίσης επιτακτική την ανάγκη όπως διασφαλιστεί η κυριαρχία τόσο του Ισραήλ όσο και του Λιβάνου και είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τόσο την Παλαιστινιακή Αρχή όσο και τον Λίβανο, σε επίπεδο θεσμών και λαού».

«Συζητήσαμε και με το Βασιλιά και τους συναδέλφους μου, συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους μπορεί η ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει προς τη Γάζα. Υπενθυμίζεται ότι η δική μας δίοδος, ο κυπριακός θαλάσσιος διάδρομος «Αμάλθεια», τον οποίο υλοποιήσαμε με την ενεργό στήριξη των εταίρων μας αλλά και της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παραμένει μια αξιόπιστη επιλογή, ενισχυτική και στις άλλες οδούς, χερσαίες πρωτίστως αλλά και εναέριες.

Εξήγησε ότι παράλληλα, η Κύπρος συνεχίζει να συνδράμει την απομάκρυνση υπηκόων της ΕΕ και τρίτων χωρών από την περιοχή και θα συνεχίσει να το κάνει, αποδεικνύοντας στην πράξη το ρόλο μας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή».

Σε σχέση με την άλλη μεγάλη πολεμική κρίση διεθνώς, τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, της οποίας τις συνέπειες βιώνουμε έντονα στην Ευρώπη, οι θέσεις μας είναι ταυτόσημες και εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο. Επαναβεβαιώνουμε την αμέριστη στήριξή μας στην ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας, όπως και τη δέσμευσή μας να παράσχουμε πολυδιάστατη στήριξη στην Ουκρανία και τον λαό της για όσο αυτό κρίνεται αναγκαίο.

«Η φετινή χρονιά σηματοδοτεί την τραγική 50η επέτειο της εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής ευρωπαϊκού εδάφους από την Τουρκία στην Κύπρο. Επιθυμώ να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς τους συναδέλφους, για την υιοθέτηση συγκεκριμένου λεκτικού στη Διακήρυξη της Πάφου που αντικατοπτρίζει ακριβώς αυτή την πραγματικότητα. Το λεκτικό επίσης αντανακλά τη θέση της διεθνούς κοινότητας για την ανάγκη επανένωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω μιας συνολικής επίλυσης του Κυπριακού, στη βάση του συγκεκριμένου πλαισίου, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο, τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ.

Συμφωνούμε όλοι ότι το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και υπογραμμίζουμε ότι η έμπρακτη συμβολή της Τουρκίας στην επανέναρξη και επιτυχή διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων αποτελεί βασικό συστατικό για την προώθηση των ευρωτουρκικών σχέσεων, όπως άλλωστε αποφασίσαμε και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Απρίλιο», ειπε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος.

Στη Σύνοδο, η οποία τελεί υπό την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, πήραν μέρος ο Πρόεδρος της Γαλλίας, EmmanuelMacron, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, ΚυριάκοςΜητσοτάκης, ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας, Pedro Sánchez Pérez-Castejón, η Πρωθυπουργός της Ιταλίας, GiorgiaMeloni, ο Πρωθυπουργός της Κροατίας AndrejPlenković, ο Πρωθυπουργός της Μάλτας, RobertAbela, ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Robert Golob και ο Υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας, Paulo Rangel.

Σε μέρος των εργασιών της Συνόδου των MED9 συμμετείχε επίσης οΒασιλιάς της Ιορδανίας μαζί με τον ΠρίγκιπαΔιάδοχο, ενώ παρούσα ήταν και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Επί τάπητος τέθηκαν οι ανησυχητικές εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, ο συνεχιζόμενος πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και οι συνεπαγόμενες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές πιέσεις σε μια προσπάθεια συντονισμού για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων.

Παράλληλα, οι ηγέτες συζήτησαν τις προτεραιότητες των χωρών MED9 στον νέο θεσμικό κύκλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) υπό το πρίσμα και του Στρατηγικού Θεματολογίου 2024-2029, με σκοπό να παραμείνει η Μεσόγειος στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων της Ένωσης.

Το πρόγραμμα της Συνόδου περιελάμβανε και γεύμα εργασίας με βασικό θέμα συζήτησης την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και δύο συνόδους εργασίας για τις σχέσεις ΕΕ-Ιορδανίας και τις μεσογειακές προτεραιότητες σε σχέση με τον νέο θεσμικό κύκλο της ΕΕ.

Στη Σύνοδο βρέθηκε πλήθος δημοσιογράφων ευρωπαϊκών και άλλων χωρών για τη δημοσιογραφική κάλυψη, ενώ αυστηρά ήταν και τα μέτρα ασφαλείας που λήφθηκαν.

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More