Tuesday, January 7, 2025
Home » Ξεκίνησε το «παζάρι» για τους νέους Επιτρόπους – Οι όροι της Φον ντερ Λάιεν

Ξεκίνησε το «παζάρι» για τους νέους Επιτρόπους – Οι όροι της Φον ντερ Λάιεν

0 comments

Ξεκίνησε το ευρωπαϊκό «παζάρι» για τους νέους Επιτρόπους – Οι όροι της Φον ντερ Λάιεν – Ποια νέα ονόματα πρέπει να μάθουμε ήδη να προφέρουμε;

Ένα διαφορετικό «κυνήγι» έχει ξεκινήσει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς αναζητά τους νέους Επιτρόπους της που θα αναλάβουν να κάνουν πράξη το όραμα και τις προτεραιότητές που έβαλε στην ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο κατά την ψηφοφορία όπου σφραγίστηκε η δεύτερη θητεία της στο τιμόνι της Κομισιόν.

Advertisement

Ήδη οι ηγέτες των κρατών μελών ενημερώνονται, όπως αναφέρει το Politico, ότι πρέπει να στείλουν τα ονόματα που θέλουν να γίνουν οι επόμενοι Επίτροποι

Κάθε χώρα έχει ένα Επίτροπο. Η φον ντερ Λάιεν εκπροσωπεί τη Γερμανία ενώ η Κάγια Κάλας η οποία θα είναι η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας θα εκπροσωπεί την Εσθονία.

Η πρόεδρος της Κομισιόν έχει ζητήσει από κάθε χώρα να προτείνει δύο υποψηφίους έναν άνδρα και μία γυναίκα με εξαίρεση τις περιπτώσεις όπου θα παραμείνει ο ίδιος Επίτροπος.

Ποιος μένει;

Αρκετές κυβερνήσεις θέλοντας να αποφύγουν τις εσωτερικές διαμάχες αποφάσισαν να διατηρήσουν τον Επίτροπο που είχαν στο Μπερλεμόν. Αυτός δεν ήταν η μόνος λόγος. Πιστεύουν ότι η εμπειρία και η προσωπική σχέση με την Φον ντερ Λάιεν θα μπορούσε να τους δώσει ένα νέο καλύτερο χαρτοφυλάκιο.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα ο ΜάροςΣέφτοβιτς της Σλοβακίας και ο ΒάλντιςΝτομπρόβσκις από τη Λετονία. Το ίδιο ισχύει και για την ΝτουμπράβκαΣούιτσα από την Κροατία αν και πρέπει να προταθεί επίσημα από την κυβέρνηση της. Ο Ολλανδός Βόπκε Χέκστρα εντάχθηκε στην Επιτροπή μόλις τον Οκτώβριο στη θέση του Φραντς Τίμερμανς και θα συνεχίσει παρά το γεγονός ότι το κόμμα του δεν συμμετέχει στη νέα ολλανδική κυβέρνηση.

Άγνωστες παραμένουν οι βουλές των κυβερνήσεων της Γαλλίας και της Ελλάδας για να αν θα συνεχίσουν οι Τιερί Μπρετόν και ΜαργαρίτηςΣχοινάς.

Ποια νέα ονόματα πρέπει να μάθουμε ήδη να προφέρουμε;

Ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών έχει αρχίσει να προτείνει ονόματα, ακόμη και πριν η φον ντερ Λάιεν στείλει το επίσημο αίτημά της. Η Ισπανία ελπίζει να εξασφαλίσει το βαρύ χαρτοφυλάκιο για την ενέργεια και το κλίμα για την υπουργό Οικολογικής Μετάβασης Τερέζα Ριμπέρα, ιδίως καθώς είναι πιθανό να είναι η πιο υψηλόβαθμη σοσιαλιστής στην επόμενη Επιτροπή. Η Σουηδία στέλνει την υπουργό της Ε.Ε. ΤζέσικαΡόσγουελ, η Φινλανδία στέλνει την ευρωβουλευτή Χένα Βιρκούνεν, η Σλοβενία τον πρώην πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Τομάζ Βέσελ, η Ιρλανδία τον υπουργό Οικονομικών ΜάικλΜακΓκραθ και η Τσεχική Δημοκρατία πρότεινε τον υπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου ΓιόζεφΣίκελα.

Πολλά από τα στοιχεία του παζλ είναι ακόμη άγνωστα, παρά το γεγονός ότι η φημολογία είναι έντονη στις Βρυξέλλες. Όλο και περισσότερες χώρες θα προτείνουν τα ονόματά τους τις επόμενες εβδομάδες.

Μέχρι στιγμής, κανείς δεν έχει προτείνει δημόσια δύο υποψηφίους, όπως ζητήθηκε. Αλλά οι Ευρωπαίοι ηγέτες γνωρίζουν πολύ καλά ότι η φον ντερ Λάιεν επιδιώκει μια άλλη Επιτροπή με ισόρροπη εκπροσώπηση των δύο φύλων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα υπάρξουν παρασκηνιακά παζάρια σχετικά με τα ονόματα και τα χαρτοφυλάκια προτού βγει οτιδήποτε επίσημο, για να αποφευχθεί να πληγεί το γόητρο ενός υποψηφίου που μπορεί να απορριφθεί.

Σε άλλες περιπτώσεις γίνεται εσωτερικός «πόλεμος» στα κράτη μέλη για το πρόσωπο που θα προταθεί. Στη Λιθουανία η αντιπαράθεση του πρωθυπουργού και του προέδρου γίνεται ανοικτά. Στην Πολωνία πίσω από τις κλειστές πόρτες. Άλλες χώρες, όπως η Βουλγαρία και το Βέλγιο, βρίσκονται εν μέσω προσπαθειών σχηματισμού κυβέρνησης γεγονός που περιπλέκει την κατάσταση.

Ποια είναι τα μεγάλα έπαθλα για τα οποία θα γίνει μάχη;

Είναι κοινό μυστικό ότι η Γαλλία οραματίζεται ένα οικονομικό υπερ-χαρτοφυλάκιο που θα βοηθήσει να κατευθύνει τη βιομηχανική ατζέντα απέναντι στον ανταγωνισμό από τις ΗΠΑ και την Κίνα – ενδεχομένως με την εποπτεία τομέων όπου οι Βρυξέλλες έχουν σκληρή ισχύ: το εμπόριο και τον ανταγωνισμό.

Αλλά και η Ιταλία επιδιώκει να έχει αυτόν τον ρόλο. Ένα κρίσιμο ερώτημα είναι αν η φον ντερ Λάιεν θα αποφασίσει να κρατήσει γλυκάνει την Τζόρτζια Μελόνι με ένα βαρύ χαρτοφυλάκιο για έναν Ιταλό από το στρατόπεδό της, ή θα την αφήσει με το πιο συμβολικό νέο χαρτοφυλάκιο της Μεσογείου.

Η διεύρυνση θα είναι ένα χαρτοφυλάκιο κορυφαίου επιπέδου, διότι οι διαπραγματεύσεις για την επέκταση της Ε.Ε. ώστε να συμπεριλάβει την Ουκρανία θα είναι μία από τις πιο ευαίσθητες πολιτικά πρωτοβουλίες της Επιτροπής.

Η θέση του Επιτρόπου Γεωργίας είναι επίσης σημαντική, δεδομένου ότι η Ε.Ε. διαδραματίζει τεράστιο ρόλο στον τομέα της γεωργίας και των τροφίμων. Είναι επίσης μια θέση που αποκαλύπτει πόσο δύσκολο είναι να δημιουργηθεί μια πολιτικά ισορροπημένη Επιτροπή.

Ποιος παίρνει ποιο χαρτοφυλάκιο;

Αυτό εξαρτάται από την φον ντερ Λάιεν. Πρέπει να λάβει υπόψη της την ισορροπία μεταξύ των φύλων, των πολιτικών κομμάτων και τη γεωγραφική ισορροπία. Οι ηγέτες θα παζαρέψουν για τα χαρτοφυλάκια, ελπίζοντας να εξασφαλίσουν μια ισχυρή θέση. Πρόκληση θα είναι να βρεθούν αρκετές γυναίκες, οπότε οι χώρες που προτείνουν μια γυναίκα υποψήφια έχουν πλεονέκτημα έναντι εκείνων που στέλνουν έναν άνδρα. Η φον ντερ Λάιεν έχει επίσης καταστήσει σαφές στους ηγέτες ότι θέλει έμπειρους και ικανούς επιτρόπους, ιδανικά με προηγούμενη εκτελεστική εμπειρία στις χώρες τους.

Η Φον ντερ Λάιεν αναζητά έναν επίτροπο αφιερωμένο στη Μεσόγειο, κάτι που ακούγεται υπέροχο, αλλά μάλλον πρόκειται για μια σκληροπυρηνική δουλειά που θα εξετάζει τη μετανάστευση και την άθλια κατάσταση της ασφάλειας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Η Κύπρος έχει εκδηλώσει από νωρίς ενδιαφέρον γι’ αυτό το χαροτφυλάκιο.

Υπάρχει επίσης η προοπτική ενός επιτρόπου άμυνας, η οποία προκάλεσε κάποιο πρώιμο ενθουσιασμό μέχρι που οι υποψήφιοι συνειδητοποίησαν πόσο λίγη ισχύ έχει η Ε.Ε. σε αυτόν τον τομέα. Οι εικασίες επικεντρώθηκαν για λίγο στον Πολωνό υπουργό Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι.

Η Πολωνία αναφέρεται μερικές φορές επίσης ως πιθανή χώρα για τον Επίτροπο διεύρυνσης, δεδομένης της υποστήριξης της Βαρσοβίας προς το Κίεβο, αλλά ο ρόλος αυτός θα μπορούσε να δημιουργήσει ακανθώδη προβλήματα στην εσωτερική πολιτική, με τους Πολωνούς αγρότες να μην είναι και τόσο ενθουσιασμένοι με την ένταξη του τεράστιου αγροτικού τομέα της Ουκρανίας στην Ε.Ε..

Τι θα γίνει στη συνέχεια;

Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχουν προθεσμία μέχρι το τέλος Αυγούστου για να στείλουν τους υποψηφίους τους. Η πρόεδρος της Κομσιόν θα αρχίσει να παίρνει συνεντεύξεις από τους (νέους) υποψηφίους από τα μέσα Αυγούστου και μετά θα αρχίσει να συνθέτει όλα τα κομμάτια του παζλ. Η φον ντερ Λάιεν ήταν η πρώτη που δημιούργησε μια ισορροπημένη μεταξύ των φύλων Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2019 και θέλει να το επαναλάβει αυτή τη φορά.

Οι πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές που παρουσίασε η φον ντερ Λάιεν πριν από την ψηφοφορία για την επικύρωσή της στο Κοινοβούλιο – ουσιαστικά, το σχέδιό της για τα επόμενα πέντε χρόνια – θα αποτελέσουν τη βάση των επιστολών αποστολής που θα αποσταλούν στους νέους επιτρόπους και θα περιγράφουν τι αναμένεται από αυτούς.

Μόλις ολοκληρωθεί το έργο της Φον ντερ Λάιεν, εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εξετάσει τους νέους επιτρόπους σε ακροάσεις που θα πραγματοποιηθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου και τον Οκτώβριο. Το Κοινοβούλιο μπορεί να απορρίψει τους υποψηφίους. Μάλιστα αρέσκεται να επιδεικνύει τη δύναμή του δίνοντας σε μερικούς το «όχι». Εάν συμβεί αυτό, η εν λόγω χώρα θα πρέπει να ορίσει νέο υποψήφιο. Το 2019, οι πρώτες επιλογές των Γάλλων, Ρουμάνων και Ούγγρων επιτρόπων απορρίφθηκαν.

Η ελπίδα των αξιωματούχων της ΕΕ είναι να έχει συγκροτηθεί η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως την 1η Νοεμβρίου.

Πηγή: cnn.gr

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00