Thursday, November 14, 2024
Home » Με παράλληλα, αντίθετα, αφηγήματα συνεχίζουν Χριστοδουλίδης και Τατάρ

Με παράλληλα, αντίθετα, αφηγήματα συνεχίζουν Χριστοδουλίδης και Τατάρ

0 comments

Με παράλληλα, αντίθετα, αφηγήματα συνεχίζουν Χριστοδουλίδης και Τατάρ

Το κενό της απουσίας συνομιλιών στοΚυπριακό επιχειρούν να συμπληρώσουν με τα δικά τους αφηγήματα οι δύο ηγέτες, τα οποία είναι εκ διαμέτρου αντίθετα. Ο μεν Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δραττόμενος της επίσκεψης του Εσθονού ομολόγου του επανέλαβε πως στόχος του είναι η επανένωση της Κύπρου και οι Κύπριοι να έχουν ένα κοινό μέλλον μαζί. Ο δε Ερσίν Τατάρ επέμεινε ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι πρέπει να ζουν σε δύο χωριστά κράτη.

Το Κυπριακό ήταν ένα από τα θέματα στην ατζέντα των συνομιλιών του Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Άλαν Κάρις. Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις, την κατάσταση στην περιοχή αλλά και ζητήματα που άπτονται της ευρωπαϊκής ατζέντας. Κύπρος και Εσθονία συμπληρώνουν φέτος 20 χρόνια ως κράτη μέλη της ΕΕ. Ο κ. Κάρις, εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στην Κύπρο την περίοδο που και οι δύο χώρες γιορτάζουν την 20ή επέτειο ένταξής τους στην ΕΕ. «Αυτή η επίσκεψη υπογραμμίζει το βάθος της εταιρικής μας σχέσης με την Κύπρο και την επιθυμία μας να καλλιεργήσουμε περαιτέρω τις φιλικές μας σχέσεις», ανέφερε.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, σημείωσε ότι φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την παράνομη τουρκική εισβολή στην Κύπρο και τη συνεχιζόμενη κατοχή εδάφους της ΕΕ. Είπε ότι διαβεβαίωσε τον Εσθονό ομόλογό του, πως το όραμά του και μοναδικός σκοπός από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του ως Προέδρου της Δημοκρατίας, «είναι ο τερματισμός της κατοχής, η επανένωση της Κύπρου, ώστε όλοι οι Κύπριοι να μπορούν να ατενίζουν ένα πιο λαμπρό, κοινό μέλλον μαζί», και ότι υπογράμμισε τη σημασία της ίδιας της ΕΕ, με ένα πιο ενεργό ρόλο να συμβάλει σε αυτές τις προσπάθειες.

Οι δύο ηγέτες μετά τις συνομιλίες τους είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής. Από το παρατηρητήριο του δήμου Λευκωσίας οι δύο πρόεδροι με τις συζύγους ατένισαν την κατεχόμενη Λευκωσία. «Λοιπόν, είναι λυπηρό που υπάρχει μια Πράσινη Γραμμή και δεν έχουμε ένα (ενωμένο) νησί και οι άνθρωποι να μπορούν να ζουν ειρηνικά» δήλωσε ο Πρόεδρος της Εσθονίας με την ολοκλήρωση της επίσκεψης και εξέφρασε την ελπίδα «να έρθει αυτή η στιγμή».

Στα κατεχόμενα, ο Ερσίν Τατάρ μιλώντας σε αντιπροσωπεία δημοσιογράφων της Άγκυρας (πηγή Κίπρις/ΓΤΠ) παραδέχθηκε ότι η πολιτική που ακολουθεί στο Κυπριακό εδώ και τρία χρόνια είναι με την πλήρη στήριξη της Τουρκίας. Επανέλαβε επίσης ότι μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί μόνο «με την παραδοχή της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος».

Σύμφωνα με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων από την ώρα που η Τουρκία δεν είναι μέλος της ΕΕ «οι ισορροπίες είναι εναντίον μας» και «μια λύση στην Κύπρο είναι πλέον δυνατή με τη λύση δύο κρατών». Ενώ επέμεινε πως «μια συμφωνία σε ομοσπονδιακή βάση στο νησί κρύβει πολλούς κινδύνους, ο Τατάρ είπε ότι η αποχώρηση της Τουρκίας από το νησί, η κατάργηση των εγγυήσεων χαρακτηρίζοντας τις «ξεπερασμένες» η αποχώρηση του κατοχικού στρατού από την Κύπρο, θα φέρει το τέλος του «τουρκοκυπριακού λαού» και ως εκ τούτου αυτό δεν θα επιτραπεί ποτέ. Ακόμα ισχυρίστηκε πως η λύση στη βάση της ομοσπονδίας εμπεριέχει κινδύνους όπως η διακοπή των δεσμών με την Ανατολία και η υπονόμευση της ασφάλειας της Τουρκίας και ταυτόχρονα ο αποκλεισμός της από την Ανατολική Μεσόγειο, για να τονίσει πως «μία συμφωνία για στην Κύπρο είναι δυνατή μόνο με τη συνεργασία δύο κυρίαρχων κρατών μετά την ένταξη της ελληνοκυπριακής πλευράς στην ΕΕ».

Πάντως οι προσεγγίσεις του Ερσίν Τατάρ προκαλούν αντιδράσεις εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Ο Ασίμ Ακάνσοϊ (λεγόμενος «βουλευτής» του ΡΤΚ) κατηγόρησε τον Ερσίν Τατάρ (πηγή Κίπρις/ΓΤΠ) ότι «βάζει την άμαξα μπροστά από το άλογο» και αυτή η προσέγγιση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Αφορμή για την τοποθέτηση Ακάνσοϊ οι πληροφορίες ότι ο Τατάρ θέτει προϋποθέσεις για την επανέναρξη των συνομιλιών όπως η άρση του λεγόμενου «εμπάργκο» και το άνοιγμα του παράνομου αεροδρομίου Τύμπου για διεθνείς πτήσεις.

Στο μεταξύ τα ε/κ και τ/κ κόμματα που συναντήθηκαν στο πλαίσιο του δικοινοτικού διαλόγου στο Λήδρα Πάλας συμφώνησαν ότι το παράθυρο ευκαιρίας για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για τη λύση του Κυπριακού πρέπει να αξιοποιηθεί με εποικοδομητικό τρόπο. Σε Κοινό Ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνάντησή τους, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Σλοβακίας, αναφέρεται ότι οι συμμετέχοντες εξέφρασαν απόψεις για το θέμα που πρότεινε το φιλοξενών κόμμα Ενωμένοι Δημοκράτες με θέμα «Ο χρόνος είναι ουσιαστικός: Δύο γενιές Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων πέρασαν τη ζωή τους σε προσμονή και απογοήτευση. Ας δώσουμε την προοπτική της ειρήνης, της συνεργασίας, της ανάπτυξης και της ευημερίας στις νεότερες γενιές των Κυπρίων, πριν να είναι πολύ αργά. Ας κάνουμε τη γεωγραφία να λειτουργήσει προς όφελός μας».

Philenews.com

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More