Friday, November 15, 2024
Home » «Μαστίγιο» με Βαρώσι για συνέχιση σφετερισμού

«Μαστίγιο» με Βαρώσι για συνέχιση σφετερισμού

0 comments

Η κατοχική πλευρά χρησιμοποιεί ως μοχλό πίεσης την Αμμόχωστο, με στόχο, όπως εκτιμά, να «σπάσει» τις διαδικασίες της Κυπριακής Δημοκρατίας για δίωξη σφετεριστών ελληνοκυπριακών περιουσιών. Χρησιμοποιώντας ωςμαστίγιο το θέμα του εποικισμού της περίκλειστης κατεχόμενης περιοχής της Αμμοχώστου, η τουρκική πλευρά, που ουδέποτε χρησιμοποιεί καρότο, προσπαθεί να εκβιάσει και να φοβερίσει τη Λευκωσία.

Η προσέγγιση αυτή δεν είναι καινούργια και η πρακτική του «μπαμπούλα» υιοθετείται διαχρονικά.

Τι λένε τώρα και γιατί επαναφέρουν το θέμα των Βαρωσίων; Αναλύοντας τα δεδομένα, που διαμορφώνονται μετά τις συλλήψεις σφετεριστών και διαπιστώνοντας ότι ήδη ξεκίνησαν να υπάρχουν οικονομικές επιπτώσεις, επιχειρείται να βρεθεί τρόπος αντιμετώπισης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εταιρεία του συλληφθέντα σφετεριστή, Σιμόν Αϊκούτ, ο Όμιλος Αφίκ, αναγκάσθηκε να απολύσει 700 εργαζόμενους μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Την ίδια ώρα κατά την οποία, γενικά, έχουν μειωθεί οι πωλήσεις ακινήτων, οι τιμές ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις, που ιδιοκτήτες εγκαταλείπουν τα κατεχόμενα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, της πίεσης,επαναφέρουν το θέμα της Αμμοχώστου. Είναι σαφές πως, στο παρόν στάδιο, δεν διαπιστώνονται κινήσεις επί του εδάφους. Αν και έχουν επεξεργασθεί σενάρια, όχι τώρα αλλά στο πρόσφατο παρελθόν, απόφαση για να γίνουν τώρα ενέργειες δεν φαίνεται να υπάρχει. Η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως συναφώς αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, δεν υποβαθμίζει τις απειλές και αξιολογεί κάθε δημόσια ή μη τοποθέτηση, που γίνεται από την κατοχική πλευρά.

Πρώτος στον χωρό

Με το θέμα της Αμμοχώστου, αυτή τη φορά πρώτος τον χορό έσυρε ο λεγόμενος Πρωθυπουργός της αποσχιστικής οντότητας, Ουνάλ Ουστέλ, ο οποίος έσπευσε να επιβεβαιώσει είδηση εφημερίδας, την οποία προφανώς ο ίδιος διέρρευσε, ότι θα δοθεί σε Τουρκοκύπριο επιχειρηματία άδεια επιδιόρθωσης και λειτουργίας των ξενοδοχείων, που αγόρασε στην περίκλειστη περιοχή κατόπιν συμφωνίας με τους ιδιοκτήτες τους.Αυτό δεν φαίνεται, πάντως, μέχρι στιγμής να προκύπτει ότι έχει γίνει. Πρέπει, ωστόσο, να αναφερθεί πως τον περσινό Ιούλιο, το 2023, είχε κυκλοφορήσει ευρέως ότι επιχειρηματίας παρουσιαζόταν να είχε αγοράσει τέσσερα ξενοδοχεία εντός της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, για τα οποία έχει αρχίσει να δέχεται κρατήσεις για το 2025 μέσω της ιστοσελίδας www.varoshahotels.com.

Όσοι είχαν προσπαθήσει να κάνουν κράτηση μέσω της ιστοσελίδας αυτής ή και από άλλη εφαρμογή, τούτο δεν κατέστη δυνατόν. Πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι και τότε όπως και προ ημερών, το θέμα δημοσιοποιήθηκε μέσω της ίδιας εφημερίδας, της Μπακίς. Και όχι τυχαία. Ο φερόμενος επιχειρηματίας, που αγοράζει αβέρτα δήθεν ξενοδοχεία είναι ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας, ο Γιούσουφ Κίσα, ο οποίος στο παρελθόν είχε προβλήματα και με το «νόμο». Τον Ουστέλ, πάντως, σιγόνταρε με δηλώσεις του ο Τατάρ, ο οποίος επιβεβαίωσε το παιχνίδι της τουρκικής πλευράς με την Αμμόχωστο.

Σημειώνεται ότι πέρσι οι Ελληνοκύπριοι ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων είχαν διαψεύσει ότι είχαν πωλήσει την περιουσία τους.

Είναι σαφές πως υπάρχουν πολλές πρακτικές και άλλες δυσκολίες, αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, πως εάν θέλουν να προχωρήσουν οι Τούρκοι δεν θα αρθούν. Αλλά επειδή η περίπτωση της Αμμοχώστου έχει μια ιδιαιτερότητα, τα βήματα που γίνονται από τουρκικής πλευράς είναι προσεκτικά.

Ο εποικισμός της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου θα δημιουργούσε ένα νέο τετελεσμένο, το οποίο θα ενταφίαζε κάθε προοπτική επίτευξης συμφωνίας στο Κυπριακό. Θα αποτελείωνε, μεταξύ άλλων και την όποια συζήτηση του περιουσιακού και του εδαφικού.

Ενημερωμένες πηγές σημείωναν πως ένα άλλο εργαλείο πίεσης, που έχει η κατοχική πλευρά είναι εκείνο των γεωτρήσεων σε θαλασσοτεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ. Στο πεδίο αυτό δεν φαίνεται να γίνονται κινήσεις, αν και δεν αποκλείεται να υπάρξουν στο μέλλον. Εκείνο, που προσφέρεται σήμερα για κινήσεις είναι η Αμμόχωστος ενδεχομένως και η νεκρή ζώνη.

Το όλο θέμα, πέραν από τη διαχείριση που γίνεται από το κατοχικό καθεστώς, εποπτεύεται από την Άγκυρα, μέσω της εδώ λεγόμενης πρεσβείας. Ο προηγούμενος «πρέσβης» είχε έλθει στην Κύπρο επί τούτου. Ο φάκελος Αμμόχωστος παραμένει ανοικτός πάνω στο γραφείο του διάδοχού του.

Οι κινήσεις της Λευκωσίας

Είναι σαφές πως σε ό,τι αφορά τους σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας το θέμα του σφετερισμού, έχει εισέλθει σε μια πορεία χωρίς επιστροφή. Έχουν συγκεντρωθεί αρκετές υποθέσεις, οι οποίες θα τεκμηριώνονται και θα προχωρούν. Κοντολογίς, θα συνεχισθούν οι συλλήψεις και οι διώξεις. Κι αυτό δεν γίνεται μόνο για να λειτουργήσει τούτο αποτρεπτικά αλλά και για να διωχθούν οι παρανομούντες.

Ενημερωμένες πηγές σημείωναν πως μέσα από τη διερεύνηση αλλά και τις διώξεις/ συλλήψεις αναμένονται και εκπλήξεις. Η ίδια πηγή απέφυγε να επεκταθεί τονίζοντας με νόημα «κάθε πράγμα με την ώρα του»!

Σε ό,τι αφορά δε την Αμμόχωστο, η Λευκωσία παρακολουθεί στενά τις τουρκικές κινήσεις και αναλόγως θα καθορίζει και τις αντιδράσεις της. Σε καμία περίπτωση δεν υποβαθμίζει τα όσα δημόσια λέγονται από την κατοχική πλευρά.

Η Άγκυρα σε ρόλο «μεσολαβητή» στην Αφρική – Τι ζητά από Κάιρο

Η επίσκεψη του Προέδρου της Αιγύπτου, Αλ Σίσι, στην Άγκυρα στις 4 Σεπτεμβρίου, θεωρείται ως ένα ακόμη βήμα για ξεπάγωμα των σχέσεων των δυο χωρών, ωστόσο, ο δρόμος είναι μακρύς. Η κατοχική Τουρκία έχει προχωρήσει σε ασφυκτικό πρέσινγκ για να δημιουργηθούν γέφυρες συνεργασίας. Προηγήθηκε η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, στο Κάιρο και η συνάντησή του με τον νέο ΥΠΕΞ της Αιγύπτου. Σημειώνεται ότι προηγήθηκε επίσκεψη του Κύπριου ΥΠΕΞ, Κωνσταντίνου Κόμπου, στο Κάιρο για μια πρώτη συνάντηση με το νέο Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών.

Η κατοχική πλευρά επιχειρεί να δελεάσει την Αίγυπτο με διάφορους τρόπους.

Οι εμπορικές συναλλαγές δεν επηρεάσθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τις κακές τους σχέσεις, οπότε μόνο ως σημείο αναφοράς μπορεί να αποτελέσουν σε αυτή την προσπάθεια «αναθέρμανσης» της συνεργασίας. Το Κάιρο προφανώς και ανησυχεί για την εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη και ενόψει τούτου ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να καθησυχάσει τον Πρόεδρο Σίσι. Την ίδια ώρα, η Τουρκία φαίνεται ότι βοηθά την Αίγυπτο για να έχει παρουσία στη Σομαλία καθώς ως γνωστό έχει διαφορές ( με το νερό), με την Αιθιοπία.

Οι σχέσεις της Άγκυρας με τη Σομαλία είναι ιδιαίτερα στενές. Ο Ερντογάν έχει βοηθήσει σε όλα τα επίπεδα, κυρίως οικονομικά, τη χώρα αυτή. Σημειώνεται συναφώς ότι προ ημερών, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, μεσολάβησε μεταξύ Σομαλίας και Αιθιοπίας. Είχε καλέσει στην Άγκυρα αξιωματούχους από τις δυο χώρες µε στόχο την επίλυση των διαφορών τους, που δεν αποκλείεται να οδηγηθούν σε πολεμικές συγκρούσεις. Όπως είναι γνωστό, η αντιπαράθεση προκλήθηκε μετά την απόφαση της Αιθιοπίας να κατασκευάσει ναύσταθµο στην αποσχισθείσα σοµαλική επαρχία Σοµάλιλαντ. Αυτό ενοχλεί το Κάιρο και φαίνεται να το αξιοποιεί η Άγκυρα.

Αυτή η μεσολάβηση είναι ένα μικρό δείγμα του τι έχει πετύχει η Άγκυρα στην Αφρική. Είτε πουλώντας όπλα, dromes είτε βοηθώντας οικονομικά, χρήματα που λαμβάνει πίσω με άλλους τρόπους.

Η διείσδυση στην Αφρική είναι ένας σχεδιασμός που υλοποιείται χρόνια και έφθασε σε σημείο να… πουλά η Τουρκία εξυπηρέτηση σε τρίτες χώρες, όπως στην περίπτωση της Αιγύπτου. Η Άγκυρα θέλει να δελεάσει το Κάιρο και με τις θαλάσσιες ζώνες. Εάν, όμως, «τσιμπήσει» η Αίγυπτος αυτό θα σημαίνει πως θα χαλάσει τις σχέσεις με Κύπρο και Ελλάδα, με τις οποίες έχει συμφωνίες.

Σημειώνεται πως από αιγυπτιακής πλευράς είναι σαφές πως αφήνονται μεν ανοικτά κανάλια επικοινωνίας, ωστόσο, δεν έχει εμπιστοσύνη στο καθεστώς Ερντογάν, που εκτιμά ότι υπονομεύει την κυβέρνηση Σίσι υπέρ των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Πηγή: Φilenews

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More