Το κεφάλαιο αποχώρησης από την Κυβέρνηση κλείνει και αυτή την φορά για τα συμπολιτευόμενα κόμματα, η μουρμούρα εσωκομματικά παραμένει. Μέχρι νεωτέρας βέβαια αφού κομματικοί κύκλοι και από το ΔΗΚΟ και από την ΕΔΕΚ υποδεικνύουν πώς παρόλη συμπόρευση με την Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, τα πράγματα δεν είναι ρόδινα και οι διαφωνίες κυρίως σε ο,τι αφορά το Κυπριακό, δεν μπορούν να κρύβονται κάτω από το χαλί.
Ο Νικόλας Παπαδόπουλος επιβεβαίωσε ουσιαστικά χθες το ρεπορτάζ του «Φ» πώς δεν πρόκειται το ΔΗΚΟ να αποχωρήσει από την Κυβέρνηση. Επιχείρησε να υποβαθμίσει τις εσωκομματικές αντιδράσεις από μέρους των τριών βουλευτών του ΔΗΚΟ, ο Νικόλας Παπαδόπουλος.
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, ο οποίος ήταν φιλοξενούμενος στην μεσημβρινή εκπομπή του ΣΙΓΜΑ, ερωτήθηκε σχετικά για να το ενδεχόμενο αποχώρησης του κόμματος από την Κυβέρνηση και για το αν υπάρχουν ζητήματα διαφωνίας, απαντώντας κατηγορηματικά πώς δεν υφίσταται τέτοιο σενάριο. «Δεν τίθεται θέμα αποχώρησης του ΔΗΚΟ από την κυβερνητική συνεργασία. Ούτε τέθηκε τέτοιο θέμα σε οποιοδήποτε συλλογικό όργανο του Δημοκρατικού Κόμματος».
Σημείωσε πώς υπάρχουν ζητήματα στα οποία θα πρέπει να υπάρξουν βελτιωτικές κινήσεις από πλευράς της Κυβέρνησης. «Καμία κυβέρνηση δεν είναι αλάνθαστη και υπάρχουν και εξελίξεις που δημιουργούν καλόπιστο προβληματισμό. Κανένας από εμάς δεν θεωρεί ότι στο Κυπριακό δεν πρέπει να υπάρχει ο απαραίτητος προβληματισμός».
Στην όλη εξίσωση βέβαια, όπως υποδεικνύουν ορισμένοι, θα πρέπει να μπει και ο πρόσφατος διορισμός του προέδρου της ΔΕΦΑ από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη. Ο Γιώργος Ασιήκαλης ο οποίος διορίστηκε πρόσφατα στη θέση προέρχεται από το ΔΗΚΟ και ήταν κατά το παρελθόν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Κομματικοί κύκλοι του ΔΗΚΟ ωστόσο σημειώνουν πώς ναι μεν προέρχεται από τον χώρος τους αλλά δεν πρόκειται για κομματικό στέλεχος και υποδεικνύουν ότι η επιλογή του δεν έχει σχέση με την κομματική του προέλευση και ως εκ τούτου δεν πρέπει να γίνεται και ο οποιοσδήποτε συσχετισμός με τη θέση της ηγεσίας για παραμονή στην Κυβέρνηση.
Είναι γεγονός βέβαια ότι εντός του κόμματος υπάρχουν διαφορετικές τάσεις και όχι μόνο μία. Η άποψη η οποία τελικά επικρατεί και η οποία εκφράζεται από πλευράς ηγεσίας είναι ότι δεν θα ήταν προς το συμφέρον του κόμματος να ανοίξει αυτή τη στιγμή θέμα αποχώρησης από την Κυβέρνηση, είτε λόγω Κυπριακού, είτε για άλλους λόγους.
Σε ο,τι αφορά το Κυπριακό υπάρχει πάντως εσωκομματική μουρμούρα, η οποία δεν περιορίζεται μόνο στους τρεις βουλευτές του κόμματος αλλά επεκτείνεται και σε άλλα στελέχη του κόμματος. Ο βουλευτής τουΔΗΚΟ Χρίστος Ορφανίδης στη συνέντευξη του στον «Φ» της Κυριακής, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς την ηγεσία του κόμματος ότι η σχέση του με την Κυβέρνηση πρέπει να επαναξιολογηθεί.
Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις του Χρίστου Ορφανίδη, Ζαχαρία Κουλία και Παύλου Μυλωνά, όπως εκφράστηκαν και μέσω επιστολής τους προς τον ίδιο, ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι «δεν υπάρχει οποιοδήποτε αντάρτικο στο ΔΗΚΟ. Υπάρχει ένας ζωντανός δημοκρατικός διάλογος και όλα τα στελέχη έχουν το δικαίωμα της άποψης και της διαφωνίας».
Πρόσθεσε ακόμα ότι αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνεται στα συλλογικά όργανα έτσι ώστε να καταλήγουν σε κοινές αποφάσεις. «Μέσα στον Αύγουστο είναι δύσκολο να συνέλθουν τα συλλογικά όργανα». Σημείωσε ότι το επόμενο διάστημα θα συγκληθούν τα συλλογικά όργανα για την απαραίτητη συζήτηση. «Δεν θεωρώ ότι βουλευτές του κόμματος έχουν διαχωρίσει τη θέση τους στο Κυπριακό. Εκφράζουν προβληματισμούς».
Συνεδριάζει η ΚΕ της ΕΔΕΚ
Αύριο το βράδυ συνέρχεται τελικά η αναβληθείσα λόγω έλλειψης απαρτίας Κεντρική Επιτροπή της ΕΔΕΚ για να εξετάσει το αποτέλεσμα των πρόσφατων ευρωεκλογών. Είναι η πρώτη συνεδρία του ανώτατου συλλογικού οργάνου της ΕΔΕΚ μετεκλογικά. Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η συνεδρία είχε οριστεί για τις 24 Ιουλίου, όμως δεν πραγματοποιήθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας.
Το αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι, όπως αναφέρουν κομματικοί κύκλοι, θα τεθεί και θέμα Κυπριακού στην αυριανή συνεδρία, λόγω των εξελίξεων που ακολούθησαν για τις οποίες αρκετά στελέχη του κόμματος δείχνουν μία δυσφορία για τους χειρισμούς του Προέδρου Χριστοδουλίδη. Παρόλο ότι δεν τίθεται θέμα συζήτηση για αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα, εντούτοις υπάρχει έντονα η άποψη ότι πρέπει να υπάρχει καλύτερη ενημέρωση και σεβασμό προς τις θέσει του κόμματος.
Πηγή: Φilenews