Η Κύπρος μπορεί να συμβάλει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, είπε ο Χ. Γεωργιάδης – Τι ανέφερε στη 17η Διάσκεψη των Προέδρων Κοινοβουλίων των Μικρών Κρατών Ευρώπης στη Μάλτα
H Κύπρος μπορεί να συμβάλει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, υιοθετώντας πράσινες λύσεις και ως κράτος μέλος της ΕΕ, η Κυπριακή Δημοκρατία ευθυγραμμίζεται με την Πράσινη Συμφωνία και τον στόχο της μηδενικής εκπομπής ρύπων μέχρι το 2050, ανέφερε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Χάρης Γεωργιάδης, στη 17η Διάσκεψη των Προέδρων Κοινοβουλίων των Μικρών Κρατών Ευρώπης στη Μάλτα, εκπροσωπώντας την Πρόεδρο της Βουλής. Ανέφερε ακόμη ότι η Κύπρος φιλοξενεί διεθνή συνέδρια όπου εξετάζονται διάφορες πτυχές των επιπτώσεων και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.
Advertisement
Στο πλαίσιο συζήτησης ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και ότι στην Κύπρο ειδικότερα, τα ακραία φαινόμενα είναι πολύ αισθητά.
Πρόσθεσε ότι οι εθνικές πολιτικές επικεντρώνονται, τόσο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής όσο και στον μετριασμό των επιπτώσεών της και ότι η Κύπρος μπορεί να συμβάλει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, υιοθετώντας πράσινες λύσεις.
Στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στα υφιστάμενα σχέδια που επιχορηγεί η Κυβέρνηση με στόχο την παροχή κινήτρων για τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, για εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας και για ενεργειακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων.
Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με συλλογικές ενέργειες και τόνισε τη σημασία αξιοποίησης των ευκαιριών για συνεργασία, που μπορούν να αναδείξουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο των μικρών κρατών στον τομέα αυτό.
Επανέλαβε εξάλλου πρόσκληση της Προέδρου της Βουλής Αννίτας Δημητρίου προς τους ομολόγους της, για συμμετοχή στην 18η Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων των Μικρών Κρατών Ευρώπης, την οποία θα φιλοξενήσει η Βουλή των Αντιπροσώπων, εντός του 2025.
Πηγή: Cyprus Times