Saturday, September 21, 2024
Home » Η Βουλή τίμησε τους ήρωες της Τυλληρίας και της εισβολής

Η Βουλή τίμησε τους ήρωες της Τυλληρίας και της εισβολής

0 comments

Τηρήθηκε μονόλεπτος σιγή από τους βουλευτές

Με την τήρηση ενός λεπτού σιγής, η Ολομέλεια της Βουλής τίμησε τη μνήμη των ηρώων και των μαρτύρων της Κύπρου που θυσιάστηκαν για την ελευθερία και τη δικαιοσύνη με αφορμή τις επετείους των βομβαρδισμών της Τυλληρίας και της δεύτερης φάσης της εισβολής.

Advertisement

  • «Ηρωϊκό έπος» η μάχη στα Κόκκινα κατά τον Τατάρ

Σε προ ημερησίας διατάξεως αναφορά της η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου αναφέρθηκε στους βομβαρδισμούς της Τυλληρίας στις 7, 8 και 9 Αυγούστου του 1964 από τη τουρκική αεροπορία. Σημείωσε ότι με ρουκέτες, πυροβολισμούς και εμπρηστικές βόμβες ναπάλμ η Τουρκία πραγματοποίησε ανηλεείς επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών και πολιτικών στόχων, κατοικημένων περιοχών και αμάχων στη μαρτυρική γη της Τηλλυρίας.

Σημείωσε ότιστο πλαίσιο υλοποίησης σχεδιασμών της τουρκικής πολιτικής επεκτατισμού, δημιουργήθηκε θύλακας, στα χωριά Κόκκινα και Μανσούρα υπό τον άμεσο έλεγχο Τούρκων αξιωματικών που θα διευκόλυναν τη λαθραία εισαγωγή όπλων και στρατιωτών και συνακόλουθα την εισβολή της Τουρκίας για την επιβολή της διχοτόμησης.

Πρόσθεσε ότι η κατάληψη από τους Τούρκους στρατηγικής σημασίας υψωμάτων γύρω από το προγεφύρωμα Μανσούρας – Κοκκίνων, προκάλεσε την αντεπίθεση της Εθνικής Φρουράς που όρθωσε το ανάστημά της και πολέμησε ενάντια στη στρατιωτική υπεροπλία των Τούρκων.

Παράλληλα ανέφερε ότι στις 14 Αυγούστου του 1974, λίγες ώρες μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη, άρχισε η δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής.

Οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις, σημείωσε παραβιάζοντας την εκεχειρία, αλλά και κάθε κανόνα διεθνούς νομιμότητας, συνέχισαν την προέλασή τους στα κυπριακά εδάφη.

Κατά τη νέα στρατιωτική επιχείρηση, συμπλήρωσε, γνωστή ως «Αττίλας 2», που διήρκεσε από τις 14 μέχρι και τις 17 Αυγούστου, τα τουρκικά στρατεύματα κατέλαβαν προς τα δυτικά το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής Μόρφου και προς τα ανατολικά το μεγαλύτερο μέρος της Μεσαορίας, την Καρπασία και την Αμμόχωστο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More