Friday, September 20, 2024
Home » Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Ένα νόμισμα με δύο όψεις

Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Ένα νόμισμα με δύο όψεις

0 comments

Déjà vu με συζητήσεις για τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία – Ανοίγει νέος κύκλος αναλύσεων και τοποθετήσεων για τη μορφή λύσης – Η πορεία εξελίξεων και τα επιχειρήματα όσων είναι υπέρ και όσων είναι εναντίον, στην ελληνοκυπριακή πλευρά

Η επιμονή του Τατάρ για αλλαγή της μορφής λύσης, η δραματική στασιμότητα και η πολιτική κρίση ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τα κόμματα που την στηρίζουν, άνοιξαν ένα παράθυρο για νέο κύκλο συζητήσεων στην Κύπρο για την αξία της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Έτσι κι αλλιώς μια μερίδα των Ελληνοκυπρίων δεν βλέπει και δεν είδε ποτέ με θετικό μάτι την προτεινόμενη λύση, θεωρώντας πως είναι προβληματική, ρατσιστική και ότι δεν θα λειτουργήσει ποτέ.

Advertisement

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το εν λόγω πλαίσιο λύσης μπήκε στο τραπέζι μετά την τουρκική εισβολή και κλείδωσε, μετά από υποχώρηση της ελληνοκυπριακής πλευράς, στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου Μακαρίου – Ντενκτάς το 1977. Εκείνη την περίοδο αναφερόταν ως Διαπεριφερειακή Ομοσπονδία, ωστόσο η φιλοσοφία είναι η ίδια με τη Διζωνική. Από τότε η μορφή λύση επιβεβαιώθηκε από όλους τους Προέδρους της Δημοκρατίας.

Το πλαίσιο αναφέρεται σε ένα ομοσπονδιακό κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα. Σ’ αυτό θα συγκεντρώνονται οι βασικές εξουσίες, δηλαδή εξωτερική πολιτική, άμυνα και οικονομία. Πρόκειται για μετεξέλιξη του ενιαίου κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τον όρο της διζωνικότητας, το κράτος αυτό θα αποτελείται από δύο περιφέρειες, οι οποίες θα διοικούνται αυτόνομα σε ό,τι αφορά τα εσωτερικά ζητήματα. Με την δικοινοτικότητα προβλέπεται η αποτελεσματική συμμετοχή και των δύο περιφερειών σε όλα όργανα εξουσίας της κεντρικής κυβέρνησης και στη λήψη αποφάσεων.

Όσοι συμφωνούν…

Η πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων και των πολιτών στην Κύπρο δηλώνει ότι τάσσεται υπέρ της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα. Ένα από τα κύρια επιχειρήματα είναι το γεγονός ότι η λύση αυτή είναι (ή τουλάχιστον ήταν) συμφωνημένη και από τα δύο μέρη και περιλαμβάνεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Την θεωρούν ως τη μόνη εφικτή λύση, η οποία εξασφαλίζει τη συνέχιση της ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας και διασφαλίζει τη συμμετοχή της στους διεθνείς Οργανισμούς των οποίων είναι ήδη κράτος μέλος. Ανάμεσα σ’ αυτούς ο ΟΗΕ και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην επίσημη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας προστίθεται πως «η λύση πρέπει να προνοεί την πλήρη αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων, την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων, την αποχώρηση των εποίκων και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες όλων των Κυπρίων». Θα πρέπει ακόμη να εγγυάται την ενότητα του κράτους, των θεσμών, της κοινωνίας και της οικονομίας, να συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να σέβεται πλήρως τις αρχές επί των οποίων εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όσοι διαφωνούν…

Κόμματα, πολιτικοί και άλλες προσωπικότητες εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για τη λειτουργικότητα της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Με την προτεινόμενη μορφή λύσης διαφωνούν ανοιχτά ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ, σε ένα από τα σπάνια πολιτικά σημεία συνάντησης τους. Κάποιες άλλες δυνάμεις εισήγαγαν στη συζήτηση την «ουρά» του «σωστού περιεχομένου», αλλά επισήμως υποστηρίζουν τη λύση που θεωρητικά βρίσκεται στο τραπέζι.

Η ΕΔΕΚ έχει αποκηρύξει τη Διζωνική Δικοινοτική καθώς τη θεωρεί ρατσιστική και αντιδημοκρατική. Πιστεύει ότι εξισώνει τη μειοψηφία με την πλειοψηφία και προάγει τον εθνοτικό διαχωρισμό. Το Κίνημα θεωρεί ακόμη πως η συγκεκριμένη μορφή καταστρατηγεί τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών, εισάγει περιορισμούς στην εγκατάσταση και την απόκτηση περιουσίας και μετατρέπει τους κύπριους πολίτες σε πολίτες β΄ κατηγορίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το ΕΛΑΜ, επίσης θεωρεί ότι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία διχοτομεί το νησί. Το Μέτωπο τάσσεται υπέρ του ενιαίου κράτους, το οποίο θεωρεί μονόδρομο για την επιβεβαίωση του κυπριακού Ελληνισμού.

Οι ανεξάρτητες προσωπικότητες που διαφωνούν με το συμφωνημένο πλαίσιο ενισχύουν τη λίστα με τα επιχειρήματα μιλώντας για την έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο κοινότητες, τον ύποπτο ρόλο της Τουρκίας και ενδεχόμενες προβληματικές πτυχές στη διακυβέρνηση και το διαμοιρασμό της εξουσίας. Κάποιοι προβλέπουν ακόμη πως θα προκύψουν νομικά ζητήματα και προβλήματα εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More