Friday, September 20, 2024
Home » Απαισιόδοξη η Αννίτα για επανέναρξη διαπραγματεύσεων

Απαισιόδοξη η Αννίτα για επανέναρξη διαπραγματεύσεων

0 comments

Το μήνυμα που κόμισε ηΑννίτα Δημητρίου από την Αθήνα για τις τουρκικές προθέσεις φαίνεται πώς δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για ουσιαστικές εξελίξεις στο Κυπριακό. Η πρόεδρος του ΔΗΣΥ, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα χθες, δήλωσε την απαισιοδοξία της για το ενδεχόμενο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων με τα δεδομένα ως έχουν.

Σε δηλώσεις της χθες ερώτηση δημοσιογράφων για το εάν εκτιμά ότι η επανεκλογή της Ρομπέρτα Μέτσολα στην Προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συμβάλει στην επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό, η κ. Δημητρίου απάντησε ότι «είναι δίπλα μας η Ευρώπη, είναι καθαρή η θέση της Ευρώπης, αλλά δεν πρέπει να αφήνουμε την εντύπωση ότι θα έρθει η Ευρώπη να λύσει το Κυπριακό για εμάς, χωρίς εμάς».

Πρόσθεσε ότι η κ. Μέτσολα είναι «φίλη του δικαίου γιατί δεν στηρίζει απλά την Κύπρο, στηρίζει τη νομιμότητα».

Η κ. Δημητρίου είπε ότι έχει τη σημασία του ότι η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στηρίζει την Κύπρο και ότι στην τελετή διαβεβαίωσής της αναφέρθηκε για ακόμα μια φορά -όπως και στην προηγούμενη- στην Κύπρο. Επεσήμανε ότι το να λειτουργήσει η Κύπρος, κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως καταλύτης στην ευρύτερη περιοχή είναι κάτι το οποίο επιζητεί και η ίδια Ευρώπη. Σημείωσε ότι «το Κυπριακό δεν μπορεί να διαβάζεται μονοθεματικά», λέγοντας ότι αυτό έχει να κάνει και με τα ελληνοτουρκικά και με τις σχέσεις Τουρκίας-Ευρώπης και με το ό,τι τεκταίνεται στην περιοχή.

Ερωτηθείσα για την συνάντησή της με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, η κ. Δημητρίου είπε ότι στον απόηχο της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και των συναντήσεων που αυτός είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, αντηλλάγησαν απόψεις με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να καταθέτει την δική του εκτίμηση.

Η κ. Δημητρίου πρόσθεσε ότι στόχος είναι η επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων λέγοντας ότι «η Ελλάδα – και αυτή είναι η διαχρονική θέση του ΔΗΣΥ – είναι το στήριγμα της Κύπρου».

Ανέφερε ότι «μπορούμε με διπλωματικές πολιτικές κινήσεις ακριβώς να εκθέσουμε την Τουρκία, να δείξουμε την πολιτική μας βούληση και βεβαίως να προχωρήσουμε ένα βήμα παρακάτω».

Σε ερώτηση για το εάν είναι αισιόδοξη για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων απάντησε ότι «όχι, δεν είμαι αισιόδοξη με τα δεδομένα τα οποία έχουμε ενώπιον μας τη δεδομένη στιγμή και εύχομαι να διαψευστώ».

Νικόλας: Οι εμμονές κάποιων, δίνουν άλλοθι στην Τουρκία

Την ανάγκη για στήριξη του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη στην προσπάθεια για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, τόνισε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.

Παράλληλα, σημείωσε πως το Δημοκρατικό Κόμμα παραμένει προσηλωμένο στην επίτευξη μιας λύσης που πρέπει να προνοεί τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα λειτουργικό, ομοσπονδιακό, και κανονικό κράτος, απελευθερωμένο από την τουρκική κατοχή, απαλλαγμένο από τον τουρκικό στρατό και πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, ένα κράτος που μπορεί να είναι το «σπίτι» του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμένιων και Λατίνων.

Μιλώντας στο Ετήσιο Μνημόσυνο Πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή, που διοργάνωσε η ΓΟΔΗΚ στον Άγιο Κασσιανό, για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, το βράδυ της Τετάρτης, ο Νικόλας Παπαδόπουλος είπε πως για να το πετύχουμε, πρέπει να σφυρηλατήσουμε, έστω και τώρα, την ενότητα γύρω από τα θεμελιώδη, τα οποία μας ενώνουν και για τα οποία συμφωνούμε.

«Πρέπει να στηρίξουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να διεκδικεί και όχι να τον υπονομεύουμε με κάθε ευκαιρία, προτείνοντας του υποχωρήσεις. Η εμμονή κάποιων να δικαιωθούν για επιλογές ή αποφάσεις που αποδείχθηκαν λανθασμένες και επικίνδυνες, δίνουν άλλοθι στην Τουρκία η οποία, ουδέποτε υποχώρησε, ουδέποτε συνεργάστηκε και ουδέποτε έχει παρεκκλίνει από τον πραγματικό της στόχο: τον πλήρη έλεγχο της Κύπρου», σημείωσε.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως ο κυπριακός λαός, δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτεί λύση δύο κρατών, δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτεί συνομοσπονδία δύο κρατών, δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτεί μια λύση που θα νομιμοποιεί την κατοχή και θα μετατρέπει την Κύπρο σε τουρκικό προτεκτοράτο.

Τόνισε, παράλληλα, πως με αποφασιστικότητα, υπευθυνότητα αλλά και πίστη, επιβάλλεται να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τη δικαίωση του προδομένου λαού, για την απελευθέρωση της αδικημένης μας πατρίδας.

«Χρέος όλων μας είναι να μη λυγίσουμε, να μην γονατίσουμε, αλλά να αγωνιζόμαστε. Αυτή την υπόσχεση δίνουμε στους ηρωικούς νεκρούς μας, που αγίασαν τα μαρτυρικά χώματα της σκλαβωμένης μας πατρίδας. Αυτή την υπόσχεση δίνουμε σε όλους αυτούς που με αξιοπρέπεια και εθνική ανάταση αντιστάθηκαν στο πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή. Δεν θα υποχωρήσουμε, δεν θα υποκύψουμε, δεν θα παραδοθούμε», τόνισε.

Πηγή: Φilenews

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More