Thursday, November 21, 2024
Home » Ανάλυση CT: Πιέζει για άτυπη διευρυμένη χωρίς το Λονδίνο ο Τατάρ. Εξετάζει όλα τα σενάρια ο ΟΗΕ

Ανάλυση CT: Πιέζει για άτυπη διευρυμένη χωρίς το Λονδίνο ο Τατάρ. Εξετάζει όλα τα σενάρια ο ΟΗΕ

0 comments

Γρίφος η επόμενη φάση στην προσπάθεια για επανέναρξη συνομιλιών στο Κυπριακό – Επιμένει για άτυπη τετραμερή ο Ερσίν Τατάρ – Θέλει «μητέρες πατρίδες», αντί εγγυήτριες δυνάμεις – Απορρίπτει την εισήγηση του η ελληνοκυπριακή πλευρά – Εξετάζει όλες τις επιλογές ο ΟΗΕ

Τίποτα σίγουρο, τίποτα δεδομένο για την επόμενη φάση του Κυπριακού με την Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ να εξετάζει τις επιλογές της σε σχέση με τη σύνθεση της άτυπης διευρυμένης συνάντησης. Τη συνάντηση που εξήγγειλε ο Αντόνιο Γκουτέρες μετά το δείπνο που είχε στη Νέα Υόρκη με τους Χριστοδουλίδη και Τατάρ, ώστε να εμπλακούν πιο ενεργά οι εγγυήτριες δυνάμεις στην προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών.

Advertisement

Ο Γενικός Γραμματέας σκοπίμως δεν διευκρινίζει στην ανακοίνωση του εάν αναφέρεται σε πενταμερή ή τετραμερή συνάντηση. Αυτό γιατί -και σε αυτό το ζήτημα- παραμένει η διάσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές. Η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί συνάντηση με τη συμμετοχή των τριών εγγυητριών δυνάμεων.

Αντιθέτως η πλευρά των κατεχόμενων αξιώνει τη σύγκλιση μιας άτυπης συνάντησης χωρίς τη συμμετοχή της Μεγάλης Βρετανίας. Την πρόταση κατέθεσε αρχικά στην Ολγκίν ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών την περασμένη άνοιξη. Σε εκείνο το στάδιο η ελληνική πλευρά δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο, όπως και το Λονδίνο ήταν πρόθυμο να απέχει εάν κρινόταν αναγκαίο από όλους τους εμπλεκόμενους. Κανένα από τα δύο δεν ισχύει σήμερα, καθώς η Αθήνα ξεκαθάρισε τη θέση της κατά της τουρκικής πρότασης και το Λονδίνο δηλώνει έτοιμο για συμμετοχή σε πενταμερή.

Αυτό δεν εμπόδισε τον Ερσίν Τατάρ από το να επαναφέρει την πρόταση στο άτυπο δείπνο των ηγετών με τον Γενικό Γραμματέα. Μια πρόταση που αλλάζει το πλαίσιο των συζητήσεων, καθώς η λογική του κατοχικού ηγέτη δεν έχει να κάνει με συζήτηση σε επίπεδο εγγυητών. Παραδέχεται ότι στοχεύει σε μια συζήτηση μεταξύ των δύο κοινοτήτων και των δύο μητέρων πατρίδων.

Τη δεδομένη στιγμή και εν μέσω παρατεταμένης στασιμότητας, πρόκειται για ένα άκρως επικίνδυνο μονοπάτι. Αν και στο παρελθόν είχαν διεξαχθεί συζητήσεις σε αυτό το σχήμα, τα δεδομένα ήταν εντελώς διαφορετικά. Για αυτό η πρόταση απορρίπτεται από την ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία αρνείται να συνηγορήσει στη δημιουργία εσφαλμένων εντυπώσεων για τη σημερινή κατάσταση στην Κύπρο. Θα συνιστούσε αναβάθμιση του ψευδοκράτους και υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην πραγματικότητα σήμερα δεν υπάρχουν μητέρες πατρίδες, αλλά μητέρα πατρίδα στο Κυπριακό. Είναι η Τουρκία, η οποία αρνείται να αποδεχθεί ότι ο ρόλος και ο λόγος της σταματά στην εξωτερική πτυχή. Διαχρονικά η τουρκική κυβέρνηση αποφασίζει για κάθε πτυχή της στάσης των κατεχόμενων, έχοντας στη βιτρίνα τον εκάστοτε ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Με τον Τατάρ ακόμη πιο έντονα, χωρίς να κρατούν έστω τα προσχήματα.

Η πρόταση του Νίκου Χριστοδουλίδη για τα τρία τραπέζια δεν αφορά αυτό το στάδιο, αλλά τις επίσημες συνομιλίες. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προτείνει μια νέα μεθοδολογία με τυπικό διαχωρισμό του κεφαλαίου των εγγυήσεων από το κεφάλαιο της ασφάλειας. Στο τραπέζι για τις εγγυήσεις να συζητούν Ελλάδα – Τουρκία – Μεγάλη Βρετανία με τα δύο μέρη και στο τραπέζι για τα στρατεύματα να μην υπάρχει αντιπροσωπεία του Λονδίνο. Για την εσωτερική πτυχή να συζητούν μόνο τα δύο μέρη, όπως προβλέπεται.

Ο Τατάρ δηλώνει πως δεν αποδέχεται κάτι τέτοιο, γιατί προφανώς θέλει να προσδώσει επίσημα ρόλο στην Τουρκία και στην εσωτερική πτυχή. Πράγμα που φυσικά απορρίπτει κάθετα η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More