Saturday, October 26, 2024
Home » Ανάλυση CT: «Πίσω» από τον τρόμο του Τατάρ για τη φούσκα των επενδύσεων στα κατεχόμενα

Ανάλυση CT: «Πίσω» από τον τρόμο του Τατάρ για τη φούσκα των επενδύσεων στα κατεχόμενα

0 comments

Το περιουσιακό και το πολιτικό μέλλον του κατοχικού ηγέτη – Για αλλού ξεκίνησε και αλλού τον οδηγεί η φούσκα των επενδύσεων στο ψευδοκράτος – Πιέσεις, ανησυχία και εκνευρισμός – Έπιασαν τόπο οι κινήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς

Αφόρητες πιέσεις από παντού για το θέμα των περιουσιών δέχεται ο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος δείχνει να ιεραρχεί το ζήτημα ως την προτεραιότητα του. Η ζημιά που υπέστη ο κατασκευαστικός τομέας στα κατεχόμενα προκαλεί τεράστιο πονοκέφαλο στον κατοχικό ηγέτη, που βλέπει να διαλύονται τα όνειρα του για τη μετατροπή του ψευδοκράτους σε περιφερειακό κέντρο επενδύσεων.

Advertisement

Την προηγούμενη διετία τα κατεχόμενα γνώρισαν μέρες μεγάλης ανάπτυξης με τρια κύματα επενδυτών. Το πρώτο ξέβρασε Ρώσους που είτε δραστηριοποιούνταν στις ελεύθερες περιοχές είτε προήλθαν από άλλα ευρωπαϊκά κράτη, μέρα την επιβολή κυρώσεων. Το δεύτερο οδήγησε στο ψευδοκράτος αριθμό Ισραηλινών που αναζητούσαν ευνοϊκό περιβάλλον για αναπτύξεις, όπως οικιστικά και ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Και το τρίτο αύξησε τον αριθμό Τούρκωνυπηκόων οι οποίοι επένδυσαν επίσης στην αγορά ακινήτων, μετά από την πρόσφατη τροποποίηση «νομοθεσίας» που τους έδωσε το δικαίωμα να αγοράζουν πέραν της μίας οικίας.

Ενώ ο Τατάρ και οι επιχειρηματίες φίλοι του θεωρούσαν πως όλα πηγαίνουν καλά, οι κινήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς τους έκοψαν τα φτερά. Το γεγονός ότι έγιναν συλλήψεις και οδηγήθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης υποθέσεις σφετερισμού ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, έφερε αποτελέσματα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ (δεν υπάρχουν συγκεντρωτικά στοιχεία) που δημοσιεύτηκαν στον τουρκοκυπριακό Τύπο τους τελευταίους μήνες, ένας μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών εγκατέλειψε τα πλάνα του για έργα στο ψευδοκράτος. Σε κάποια από αυτά που βρισκόταν υπό κατασκευή οι εργασίες σταμάτησαν, χωρίς να γνωρίζει κανείς εάν και πότε θα συνεχιστούν.

Πέραν της αποχώρησης επιχειρηματιών,οι μεσίτες είδαν τις πωλήσεις να καταγράφουν μια άνευ προηγουμένου βουτιά. Η ραγδαία αύξηση των προηγούμενων χρόνων έδωσε τη θέση της στην απόλυτη απραξία, με τους κατασκευαστές να αναγκάζονται να πωλούν κοψοχρονιά.

Αυτό προκύπτει και από τις διαφημιστικές καμπάνιες μέσω των οποίων ανταγωνίζονται στις χαμηλότερες τιμές και τους συνδυασμούς προσφορών. Καμπάνιες που αφορούν κυρίως την αγορά της Τουρκίας, αφού λόγω των μέτρων που έλαβε η Κυβέρνηση μειώθηκαν αισθητά οι διαφημίσεις του ψευδοκράτους ως επενδυτικός προορισμός στο εξωτερικό.

Η ανάπτυξη που υποσχόταν ο κατοχικός ηγέτης ξεφούσκωσε, με αποτέλεσμα να δέχεται «πόλεμο» από έναν ολόκληρο τομέα. Ενδεικτική της αμηχανίας του Τατάρ, η στάση του για το θέμα στο δείπνο της περασμένης εβδομάδας στη Νέα Υόρκη για το Κυπριακό. Αφιέρωσε τον περισσότερο χρόνο που είχε στη διάθεση του για να καταγγείλει την ελληνοκυπριακή πλευρά στον Αντόνιο Γκουτέρες και να εκφράσει παράπονα στον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ως ο ηγέτης μιας αποσχιστικής οντότητας, που λειτουργεί στα αντιδημοκρατικά πρότυπα της Τουρκίας, ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρέμβει στη Δικαιοσύνη. Κι όταν έλαβε την απάντηση πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει, διέρρευσε ψευδώς ότι υπήρξε ανάλογη τοποθέτηση και από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για παρεμβαση. Κάτι που διέψευσε κατηγορηματικά η Κυβέρνηση.

Η φοβερή ανησυχία του κατοχική ηγέτη δεν πηγάζει μόνο από το γεγονός ότι δέχεται εσωτερικές πιέσεις. Είχε επενδύσει πολλά στην ανάπτυξη του ψευδοκράτους, πιστεύοντας πως έτσι θα έφτανε πολύ πιο κοντά η αναγνώριση του παράνομου μορφώματος. Κάτι που όχι μόνο δεν έγινε, αλλά με την τροπή που πήραν οι εξελίξεις δημιούργησε μια γιγαντιαία τρύπα στην οικονομία του ψευδοκράτους. Την οποία θα βρει μπροστά του στις παράνομες εκλογές του 2025, όπου έτσι κι αλλιώς θα πορευτεί χωρίς της στήριξη της Άγκυρας.

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More