Πρώτη συζήτηση για διασύνδεση ευρωτουρκικών με Κυπριακό στην παρουσία Τούρκου αξιωματούχου – Άκουσε τις θέσεις των «27» ο Χακάν Φιντάν, δεν τοποθετήθηκε επί της ουσίας – Τα μηνύματα διαβιβάστηκαν, στο γήπεδο της Άγκυρας η μπάλα
Πριν ακόμη σερβιριστεί το πρώτο πιάτο στο γεύμα εργασίας, οΧακάν Φιντάν φρόντισε να κόψει την όρεξη των «27» σε σχέση με τη διασύνδεση του Κυπριακού με τα Ευρωτουρκικά. Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών έκανε την πρώτη του τοποθέτηση αγνοώντας πλήρως την ύπαρξη της Κύπρου και του Κυπριακού. Δεν είπε ούτε λέξη για το θέμα μέχρι να μιλήσουν οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Εξωτερικών και να τραβήξουν τις γραμμές τους. Στη δεύτερη τοποθέτηση του απέρριψε τις θέσεις της Λευκωσίας για μια αμοιβαία επωφελή σχέση ώστε να ικανοποιηθούν διαχρονικά αιτήματα της Άγκυρας με αντάλλαγμα να λειτουργήσει εποικοδομητικά στο θέμα της Κύπρου.
Advertisement
Η τουρκική πλευρά παραμένει στο δρόμο της άρνησης, υποστηρίζοντας πως δεν θα κάνει ποτέ αποδεκτή την εν λόγω διασύνδεση. Επιλέγει να απομονώνει τις υπόλοιπες πτυχές των ευρωτουρκικών σχέσεων, υπενθυμίζοντας πως δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Και δείχνει αποφασισμένη να παραμείνει σταθερή στις απόψεις της μέχρι τέλους.
Τουλάχιστον αυτό φάνηκε από τις παρεμβάσεις του Χακάν Φιντάν, ο οποίος επανέλαβε την προσήλωση της Άγκυρας στο στόχο να προχωρήσει η συζήτηση για τα ευρωτουρκικά χωρίς να μπαίνει στη μέση το θέμα του Κυπριακού. Επανέλαβε, δε, πως η μόνη λύση που βλέπει είναι αυτή των δύο κρατών και επιχειρηματολόγησε υπέρ της αναγνώρισης της κυριαρχικής ισότητας.
Η συζήτηση ήταν άτυπη και δεν ξέφυγε από το αναμενόμενο πλαίσιο. Η στάση του Τούρκου προσκεκλημένου δεν προκάλεσε έκπληξη στους Ευρωπαίους Υπουργούς Εξωτερικών, οι οποίοι ωστόσο προβληματίζονται για το πως θα μπορούσε να προχωρήσει η διαδικασία.
Πάντως ο Κωνσταντίνος Κόμπος αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξουν εξελίξεις στο Κυπριακό, το οποίο είναι και Ευρωπαϊκό ζήτημα. Ο Υπουργός Εξωτερικών τοποθετήθηκε θεωρώντας δεδομένη τη σύνδεση των δύο ζητημάτων, θέση με την οποία συμφωνεί η πλειοψηφία των κρατών μελών.
Στην ίδια λογική κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Ο Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε την Τουρκία να κατανοήσει το ρόλο και τη στάση της Ένωσης σε σχέση με το Κυπριακό. Για αυτό και αναφέρθηκε στην ανάγκη για διάλογο.
Τι κι αν δεν προέκυψε συγκεκριμένο αποτέλεσμα, η Λευκωσία αποτιμά ως θετικό το γεγονός ότι έγινε αυτή η συζήτηση και στάλθηκαν τα σωστά μηνύματα προς την τουρκική πλευρά. Δηλαδή, όπως δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, ότι το Κυπριακό αποτελεί σημαντικό, θεμελειώδη παράγοντα ως προς την πρόοδο για τα ευρωτουρκικά.
Αυτός ήταν ο πρώτος στόχος της Κυβέρνησης, με δεύτερο να γίνουν ανοίγματα προς τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών και να ασκηθούν πιέσεις προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών. Τόσο στο τραπέζι της συνόδου όσο και στις κατ´ ιδίαν επαφές που είχε ο Φιντάν με Ευρωπαίους ομολόγους του, όπως ο Γιώργος Γεραπετρίτης.
Ζητούμενοήταν να διαβιβαστεί στον Φιντάν η αναγκαιότητα για αποδοχή της διεξαγωγής τριμερούς συνάντησης ώστε ο Γενικός Γραμματέας να μοιραστεί με τους δυο ηγέτες τις σκέψεις του για τα επόμενα βήματα. Οι απαντήσεις που έδωσε ο Τούρκος Υπουργός κρίνονται ως μη ικανοποιητικές, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές. Για το συγκεκριμένο θέμα το τοπίο δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει πριν από το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου και τις χωριστές επαφές που θα έχει ο Γενικός Γραμματέας με τους δυο ηγέτες στη Νέα Υόρκη.
Πηγή: Cyprus Times