Friday, October 11, 2024
Home » Άσκηση «ΙΡΙΣ-2024»: Έκπληξη με βολές αντιαρματικού γαλλικού συστήματος AKERON πέμπτης γενιάς – Και μαχητικά αεροσκάφη F-16 (εικόνες)

Άσκηση «ΙΡΙΣ-2024»: Έκπληξη με βολές αντιαρματικού γαλλικού συστήματος AKERON πέμπτης γενιάς – Και μαχητικά αεροσκάφη F-16 (εικόνες)

0 comments

Ολοκληρώθηκε σήμερα η τριήμερη Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) της Εθνικής Φρουράς με την επωνυμία «ΙΡΙΣ-2024», η τελική φάση της οποίας πραγματοποιήθηκε στο Καλό Χωριό Λάρνακας, στην παρουσία του υπουργού Άμυνας Βασίλη Πάλμα και του Α/ΓΕΕΦ Αντιστράτηγου Γεώργιου Τσιτσικώστα. Την άσκηση παρακολούθησαν οι ακόλουθοι άμυνας πολλών φίλιων χωρών, εκπρόσωποι των βρετανικών δυνάμεων στην Κύπρο και της UNFICYP, καθώς και ξένοι παρατηρητές από διάφορες άλλες χώρες.

Η τελική φάση της άσκησης οργανώθηκε και εκτελέστηκε από την 20η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία (ΤΘΤ) και σε αυτή συμμετείχαν δυνάμεις της 1ης Μ/Κ Ταξιαρχίας Πεζικού, κλιμάκια ειδικών επιχειρήσεων της Διοίκησης Καταδρομών, εναέρια και επίγεια μέσα της Διοίκησης Αεροπορίας, καθώς και εποχούμενα τμήματα Εθνοφυλακής. Ο σχεδιασμός της άσκησης στηρίχθηκε σε υποθετικό σενάριο κατά το οποίο, μετά από βραχεία περίοδο έντασης, οι κατοχικές δυνάμεις κλιμάκωσαν τις ενέργειές τους με επιθετικές επιχειρήσεις κατά των ελευθέρων εδαφών της Δημοκρατίας στη ζώνη ευθύνης της 1ης Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ, η οποία αμύνεται σθεναρά επί της γραμμής αναχαίτησης της. Μετά από εχθρικές εισχωρήσεις σε ορισμένες τοποθεσίες, το ΓΕΕΦ διέταξε την 20η ΤΘΤ να διατηρεί ετοιμότητα ανάληψης αντεπιθέσεων για καταστροφή των εχθρικών εισχωρήσεων, αποκατάστασης του απολεσθέντος εδάφους, και εκμετάλλευσης αδυναμιών του αντιπάλου για κατάληψη τμημάτων του κατεχόμενου εδάφους.

Η διεξαγωγή της ΤΑΜΣ «ΙΡΙΣ-2024», εν μέσω ευρύτατης αστάθειας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και απειλών για γενίκευση της σύρραξης στην ευρύτερη περιφέρεια –εξαιτίας του πολέμου στη Γάζα και των εν εξελίξει συγκρούσεων μεταξύ του Ιράν, της Χεσμπολάχ στο Λίβανο, και των Χούθις στην Υεμένη κατά του Ισραήλ– αποτελεί ένδειξη επιχειρησιακής ετοιμότητας και πολιτικής αποφασιστικότητας για προάσπιση της ακεραιότητας των ελευθέρων εδαφών της Δημοκρατίας, ανεξαρτήτως οποιονδήποτε αντιπερισπασμών.

Το τακτικό πλαίσιο της άσκησης περιελάβανε δυο θετικές εκπλήξεις, οι οποίες έχουν ιδιαίτερη επιχειρησιακή σημασία. Η πρώτη αφορά την συμμετοχή ζεύγους μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία πραγματοποίησαν εικονικές προσβολές υπεράνω του πεδίου, για την καταστροφή εχθρικών στόχων υψηλής αξίας. Σε πραγματικές συνθήκες, η ενέργεια πραγματοποιείται υπό συνθήκες σκότους, από μεγάλο ύψος με έξυπνα όπλα. Για τους σκοπούς όμως της άσκησης, οι προσβολές έγιναν κατά τη διάρκεια της ημέρας από χαμηλό ύψος, μέσω επιδέξιων ελιγμών, ώστε να αποφευχθούν πυρά από την εχθρική αεράμυνα, την οποία προσομοίωναν στοιχεία Tor-M1 που είχαν αναπτυχθεί στην ευρύτερη περιοχή Λάρνακας.

Η δεύτερη έκπληξη αφορά την εκτέλεση βολής αντιαρματικού κατευθυνόμενου βλήματος πέμπτης γενιάς τύπου AKERON της γαλλικής MBDA, από προσωπικό της ΕΦ, στην παρουσία Γάλλων τεχνικών της εταιρίας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας La Tribune τον περασμένο Ιούνιο, η ΕΦ θα αποκτούσε 12 συστήματα ΑΚΕRON επί τεθωρακισμένων οχημάτων Sherpa της γαλλικής Arquus. Η πρώτη βολή του συστήματος στην Κύπρο, σηματοδοτεί την ένταξη του νέου οπλικού συστήματος στην ΕΦ, χωρίς να έχει όμως επιβεβαιωθεί ή διαψευστεί ο αριθμός των συστημάτων που εντάσσονται στη Δύναμη.

H πρόσφατη παρουσίαση, στην παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου, πέντε συστημάτων αντιαρματικών κατευθυνόμενων βλημάτων πέμπτης γενιάς τύπου SPIKE LR2 της ισραηλινής Rafael, επί ειδικοποιημένων οχημάτων τύπου Mercedes από την γερμανική ENOK AB, σε συνδυασμό με τη βολή AKERON στην άσκηση, σηματοδοτεί την είσοδο της ΕΦ σε αντιαρματικές τεχνολογίες αιχμής, οι οποίες προσφέρουν τακτική ευελιξία και μεγάλη καταστροφικότητα. Οι νέες εξοπλιστικές προμήθειες υπερσύγχρονου υλικού αποσκοπούν στην σταδιακή αντικατάσταση παλαιότερου υλικού, όπως οι αντιαρματικοί πύραυλοι Μilan 3 και ΗΟΤ-2, οι οποίοι για δεκαετίες υπήρξαν τα κύρια αντιαρματικά συστήματα της ΕΦ.

Της αντεπιθέσεως των κλιμακίων ελιγμού, προηγήθηκαν σφοδρά πυρά πυροβολικού και βαρέων όλμων κατά των εχθρικών συγκεντρώσεων, αντίστοιχα, από πυροβολαρχία γαλλικών αυτοκινούμενων πυροβόλων Mk F3 155 χιλ. 33 διαμετρημάτων και διμοιρία γαλλικών όλμων MO-120 RT 120 χιλ. Ταυτόχρονα, μετά τη λήψη νωπών πληροφοριών, ολιγομελή κλιμάκια ειδικών επιχειρήσεων της Διοίκησης Καταδρομών, διενήργησαν προκατάληψη εχθρικού φυλακίου διαμέσου ταχείας καταρρίχησης με σχοινί από ελικόπτερο AW-139 ενώ τρείς ελεύθεροι σκοπευτές εξουδετέρωσαν αξιωματικό του εχθρού με βολές ακριβείας από τυφέκια Accuracy International διαμετρήματος 0.50 ιντσών.

Η κύρια ενέργεια αφορούσε επιθετική ενέργεια ρωσικών αρμάτων μάχης Τ-80U και τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης ΒΜΡ-3, η οποία εξελίχθηκε με ορμή και αποφασιστικότητα. Μετά την αρχική εξουδετέρωση των πρώτων στόχων, τα κλιμάκια ελιγμού, με διαδοχικά άλματα, εισχώρησαν εντός της εχθρικής τοποθεσίας, ενώ, την ίδια ώρα, τα πυρά υποστήριξης μεταφέρθηκαν σε βάθος για καταστροφή των υποχωρούντων δυνάμεων. Ακολούθησε η ταχεία προώθηση των εφεδρειών του επιτιθέμενου τακτικού συγκροτήματος, ώστε να καταστεί δυνατή η εκμετάλλευση οποιονδήποτε αδυναμιών του αντιπάλου, ενώ ταυτόχρονα με την εισχώρηση στην τοποθεσία, η πυροβολαρχία υποστήριξης προωθήθηκε σε πρόσθια τοποθεσία όπου και πραγματοποιήθηκε ταχεία τάξη των πυροβόλων 155 χιλ., πλαγίως του παρατηρητηρίου της άσκησης.

Αναμφίβολα, παρά την συνήθη επικριτική αρθρογραφία για διάφορα ζητήματα που άπτονται των Ένοπλων Δυνάμεων και της Άμυνας γενικότερα της Δημοκρατίας, η Εθνική Φρουρά εξελίσσεται και δεν παραμένει στάσιμη όπως πολλοί θα ήθελαν, οι οποίοι ασκούν κριτική, στις πλείστες των περιπτώσεων, χωρίς να γνωρίζουν την πραγματικά δεδομένα, ειδικά, τις προσπάθειες και την αφοσίωση του προσωπικού. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η εμφάνιση όλων των στρατιωτικών και μη τμημάτων στην πρόσφατη παρέλαση για την 64η επέτειο της κυπριακής Ανεξαρτησίας ήταν πραγματικά υποδειγματική. Ούτε τυχαίο το γεγονός ότι σημαντικός αριθμός, εκ των πληρωμάτων των αρμάτων μάχης και των τεθωρακισμένων, είναι γυναίκες ΣΥΟΠ, οι οποίες εκτελούν άριστα τα καθήκοντά τους ως οδηγοί ή πυροβολητές. Θα ήταν ευχής έργο αν όλοι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, όπως οι βουλευτές της Επιτροπής Άμυνας και οι αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών, ακόμη και ο ίδιος ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, συμμετείχαν στην παράταξη των τμημάτων, μετά την λήξη της άσκησης, ώστε να δουν από κοντά και να γνωρίσουν τους αφανείς ήρωες των παρελάσεων και των ασκήσεων, που σε ανύποπτο χρόνο, όποτε απαιτηθεί, θα προσφέρουν και τη ζωή τους για την υπεράσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

*Ακαδημαϊκός, αναλυτής θεμάτων γεωπολιτικής, άμυνας και ασφάλειας

Πηγή: Φilenews

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More