Friday, November 22, 2024
Home » Ίνεια: Η θεματική διαδρομή «Αφροδίτη» προκαλεί πλέον ευρωπαικό θαυμασμό (εικόνες)

Ίνεια: Η θεματική διαδρομή «Αφροδίτη» προκαλεί πλέον ευρωπαικό θαυμασμό (εικόνες)

0 comments

Μια περιοχή μοναδικής φυσικής καλλονής στην Ίνεια, με θέα την ακτογραμμή του Ακάμα, βρισκόταν για δεκαετίες σε κάκιστη κατάσταση. Η κατάσταση αυτή έχει αλλάξει πλέον, μετά την δημιουργία της θεματικής διαδρομής «Αφροδίτη» που εγκαινίασε στις αρχές του χρόνου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Λίγους μήνες από τότε, η εν λόγω θεματική διαδρομή έχει προκαλέσει τόσο μεγάλη εντύπωση και θαυμασμό ανά την Ευρώπη, που όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο «Φ» είναι πλέον υποψήφια για σχετική πανευρωπαική διάκριση.

Μιλώντας στον «Φ» για την διαδρομή από τα σχεδόν ερειπωμένα σημεία ενδιαφέροντος μέχρι την σημερινή ανάδειξη και υποψήφια βράβευση του έργου, ο αρχιτέκτονας Γιάννης Αγησιλάου, μέλος της ομάδας που εκπόνησε την αρχιτεκτονική μελέτη για το έργο και στην οποία μετέχουν ακόμη οι αρχιτέκτονες Γ. Καλαβάς και Λ.Λοίζου, τόνισε ότι πρόκειται για ένα δρόμο έκτασης δύο χιλιομέτρων περίπου, που ξεκινά από τις δυτικές παρυφές της Ίνειας και καταλήγει στα γεωμορφώματα (συμπλέγματα βράχων) της «Κόρακης» και της «Αλυκούς», με πανοραμική θέα τον κόλπο της Λάρας και τον Ακάμα.

Τμήμα του δρόμου ήταν ασφαλτοστρωμένο, ενώ στο μεγαλύτερο ποσοστό του ήταν επιστρωμένος με σκυρόδεμα, εξηγεί ο κ. Αγησιλάου. Τόσο η άσφαλτος όσο και το σκυρόδεμα βρίσκονταν σε πολύ άσχημη κατάσταση και έπρεπε να συντηρηθούν ή να αντικατασταθούν. Οι δε ξερολιθιές εκατέρωθεν του δρόμου είχαν καταρρεύσει στο μεγαλύτερο ποσοστό τους και ο δρόμος καθίστατο σχετικά δύσβατος. Ταυτόχρονα, στην διαδρομή υφίσταντο σημεία αρχαιολογικού, πολιτιστικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, όπως βρύσες, λίμνη, ξωκκλήσια, γεωμορφώματα, αργάκι.

Στόχος της επέμβασης, εξηγεί ο εκ των μελετητών του έργου, ήταν από την μια η αναβάθμιση του δρόμου, που βρισκόταν σε πολύ άσχημη κατάσταση και, από τη άλλη, που ήταν και το κύριο ζητούμενο, η σύνδεση των περιβαλλοντικών και ιστορικών σημείων ενδιαφέροντος που συναντούνται πάνω στην διαδρομή. Το ενδιαφέρον μετατοπίζεται από το αυτοκίνητο στην εξυπηρέτηση του περιηγητή πεζοπόρου επισκέπτη.

Βασικές αρχές σχεδιασμού που τέθηκαν εξαρχής, τονίζει, ήταν η διαδρομή να αποτελέσει οργανικό στοιχείο της όλης διαμόρφωσης και να διατηρήσει την υφιστάμενη σχέση με την τοπογραφία και το τοπίο, να συντηρηθούν/αποκατασταθούν οι ξερολιθιές εκατέρωθεν του δρόμου, οι όποιες νέες κατασκευές να αποτελέσουν μέρος του τοπίου και να εντάσσονται οργανικά σε αυτό και η χρήση τοπικής χλωρίδας όσον αφορά τις νέες φυτεύσεις για εμπλουτισμό του πρασίνου.

Τα ιδιαίτερα στοιχεία του περιβάλλοντος χώρου και τα όρια εκατέρωθεν του δρόμου, όπως βράχοι, δέντρα και ξερολιθιές, αναφέρει ο Γιάννης Αγησιλάου, παραμένουν αλλά και αναδεικνύονται, και ο δρόμος/διαδρομή προσαρμόζεται ανάλογα στα φυσικά στοιχεία και τα φυσικά «εμπόδια». Συντηρείται ή ανακατασκευάζεται σημαντικό ποσοστό των προϋπάρχοντων ξερολιθιών, τονίζει, εντοπίζονται και αναδεικνύονται επιμέρους σημεία ενδιαφέροντος ή και εντάσσονται νέες χρήσεις προς εξυπηρέτηση του επισκέπτη.

Συγκεκριμενοποιώντας τις νέες αυτές χρήσεις και παροχές, κάνει λόγο για Κέντρο Ενημέρωσης και Πληροφόρησης για τον οικισμό και την διαδρομή, για διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου των δύο ξωκκλησιών του 12ου αιώνα που βρίσκονται πάνω στην διαδρομή, για αποκατάστασή τους από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, για συντήρηση και αποκατάσταση υφιστάμενης δεξαμενής και μετατόπιση του δρόμου ελαφρώς βορειότερα, ώστε να δοθεί πίσω στο μνημείο ο ζωτικός του χώρος, για διαμόρφωση χώρων στάσης και ανάπαυσης με ειδικές κατασκευές που καδράρουν και εστιάζουν σε σημεία ενδιαφέροντος, για κατασκευή μικρού γεφυριού στο σημείο που το ρέμα διασταυρώνει την διαδρομή, το οποίο επιτρέπει την διακίνηση πάνω από τμήμα της ρεματιάς και τέλος για διαμόρφωση χώρων για στάση και ξεκούραση που σηματοδοτεί και το τέρμα της διαδρομής, με εστιασμένα ανοίγματα – φυγές προς την θέα.

Αποτιμώντας το τελικό αποτέλεσμα ο κ. Αγησιλάου κάνει λόγο για μια διαδρομή μέσα στην φύση, με σημεία ενδιαφέροντος, σημεία στάσης και ξεκούρασης, οπτικές φυγές προς την θέα, όπου το φυσικό στοιχείο είναι κυρίαρχο και η ανθρώπινη επέμβαση και παρουσία υποτάσσονται στο τοπίο. Το συγκεκριμένο έργο, μαζί με το μουσείο χελώνας το οποίο προηγήθηκε, έχουν αυξήσει κατακόρυφα την επισκεψιμότητα του οικισμού, καταλήγει.

Η μελέτη και διαδικασία αδειοδότησης για την «Αφροδίτη», διήρκεσε από το 2013-2020, η κατασκευή από τον Ιούλιο του 2021 μέχρι τον Οκτώβριο του 2023 και το ποσό ανήλθε στο 1,9 εκατομμύρια ευρώ.

Πέραν του αρχιτεκτονικού γραφείου Αγησιλάου και Καλαβάς, που εκπόνησε την αρχιτεκτονική μελέτη, στη δημιουργία του έργου είχαν συμμετοχή η Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου και το Κοινοτικό Συμβούλιο Ίνειας ως εργοδότες, η Ευπαλίνος Μελετητική ως ανάδοχος, στατική μελέτη και μελέτη οδοποιίας, η Μάριος Μιχαήλ & Κορνήλιος Πλουτή για την ηλεκτρολογική μελέτη, ο Νίκος Αρσένης για την τοπογραφική αποτύπωση, η Y. Kouis G. S. LYSIS L.L.C για την επιμέτρηση ποσοτήτων και η Multibuild Ltd ως ανάδοχος κατασκευαστική εταιρεία.

Πηγή: Philenews

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More