Friday, September 20, 2024
Home » Τραγικό συμβάν: Σε άλλον πώλησαν τον τάφο και άλλον… έθαψαν

Τραγικό συμβάν: Σε άλλον πώλησαν τον τάφο και άλλον… έθαψαν

0 comments

Απίστευτο κι όμως… κυπριακό. Γυναίκα αγόρασε δύο διαδοχικούς τάφους στο νέο κοιμητήριο Τάλας στην Πάφο, προκειμένου στον έναν να ταφεί ο αποβιώσας σύζυγός της και στον δεύτερο να ταφεί μελλοντικά η ίδια, ωστόσο τρεις μήνες μετά τον θάνατο του συζύγου της διαπίστωσε ότι στον παρακείμενο τάφο που είχε προαγοράσει από το Κοινοτικό Συμβούλιο Τάλας είχε ταφεί… άλλο άτομο! Η παραπονούμενη θεωρεί ότι έχει εξαπατηθεί από το Κοινοτικό Συμβούλιο, καθώς πέραν της ψυχικής οδύνης που της προκάλεσαν, πλήρωσε για έναν τάφο, τον οποίο οι Κοινοτικές Αρχές πούλησαν και αλλού.

Το απίστευτο αυτό παράπονο υποβλήθηκε στο γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρίας Στυλιανού Λοττίδη.

Όπως προέκυψε από τη διερεύνηση του παραπόνου, το Κοινοτικό Συμβούλιο Τάλας αναγνώρισε το λάθος, στο οποίο προέβη και συμμεριζόμενο τα δυσάρεστα συναισθήματα που προκλήθηκαν στην οικογένεια που υπέβαλε το παράπονο κατέβαλε προσπάθειες ώστε να εξευρεθεί κάποια λύση. Στο πλαίσιο αυτό εισηγήθηκε όπως γίνει εκταφή του συζύγου της παραπονούμενης και επαναταφή του σε άλλον χώρο του κοιμητηρίου, όπου θα υπήρχε η ευχέρεια παραχώρησης δύο διαδοχικών τάφων. Δέον να τονιστεί ότι εφόσον η πρόταση αυτή γινόταν αποδεκτή, η εκταφή δεν θα μπορούσε να γίνει πριν την παρέλευση τριών με πέντε χρόνων, δεδομένου ότι για να μετατραπεί ένα πτώμα σε λείψανο χρειάζεται αυτό το χρονικό διάστημα. Η πρόταση αυτή ωστόσο απορρίφθηκε ασυζητητί τόσο από την παραπονούμενη όσο και από τον γιο της.

Μια άλλη λύση που προτάθηκε ήταν να παραχωρηθεί στην παραπονούμενη ο τάφος που βρίσκεται ακριβώς πίσω από αυτόν του συζύγου της, πλην όμως ούτε αυτή η πρόταση έγινε αποδεκτή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το συγκεκριμένο τραγικό συμβάν το Κοινοτικό Συμβούλιο Τάλας αποφάσισε να σταματήσει την πρακτική προπώλησης τάφων, μια πρακτική που εφαρμόστηκε σε μια προσπάθεια γρήγορης ανάκτησης του κόστους κατασκευής του νέου κοιμητηρίου της κοινότητας.

Μετά την αποτυχία εξεύρεσης μιας συμβιβαστικής λύσης η οικογένεια της παραπονούμενης ζήτησε την επιστροφή ολόκληρου του ποσού που είχε καταβάλει για την αγορά των δύο τάφων ως ελάχιστη αποζημίωση για την ψυχική οδύνη που τους προκάλεσε το λάθος που έγινε. Το Κοινοτικό Συμβούλιο αποδέχθηκε την απαίτηση της οικογένειας για την επιστροφή ολόκληρου του ποσού των 1.000 ευρώ για τους δύο τάφους, ωστόσο στο μεσοδιάστημα που μεσολάβησε η παραπονούμενη αποτάθηκε σε δικηγόρο, ο οποίος με επιστολή του προς το Κοινοτικό Συμβούλιο, εκτός από την επιστροφή των χρημάτων, ζήτησε και την εκταφή του νεκρού που θάφτηκε κατά λάθος στον αγορασμένο από την παραπονούμενη τάφο, ώστε να περιέλθει και πάλι στην κατοχή της ο συγκεκριμένος τάφος, αίτημα που δεν έγινε αποδεκτό.

Στην παρέμβασή της η Επίτροπος Διοικήσεως αναγνωρίζει ότι «αναμφίβολα το λάθος του Κοινοτικού Συμβουλίου προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στην παραπονούμενη», ωστόσο επισημαίνει ότι το Κοινοτικό Συμβούλιο παραδέχθηκε το λάθος του και ως εκ τούτου αποφάσισε όπως σταματήσει την πρακτική προπώλησης τάφων, έτσι ώστε να αποφευχθεί οποιοδήποτε παρόμοιο λάθος στο μέλλον.

Σημειώνει επίσης ότι το Κοινοτικό Συμβούλιο υπέβαλε συγκεκριμένες προτάσεις για την εξεύρεση κάποιας λύσης και ενέκρινε την επιστροφή του ποσού των 1.000 ευρώ, όπως ζήτησε η παραπονούμενη. Ωστόσο σημειώνει ότι η εκταφή νεκρού, που είναι και το κύριο αίτημα της παραπονούμενης, όπως ορίζει η νομοθεσία, μπορεί να γίνει μόνο με απόφαση του δικαστηρίου.

Καταληκτικά, εισήγηση της Επιτρόπου Διοικήσεως είναι όπως υλοποιηθεί άμεσα η απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου για την επιστροφή του ποσού των 1.000 ευρώ που κατέβαλε η παραπονούμενη για την αγορά των δύο διαδοχικών τάφων στο Κοιμητήριο Τάλας, ως ελάχιστη αποζημίωση για την ταλαιπωρία και την ψυχική οδύνη που υπέστη.

Πηγή: Philenews

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More