Friday, September 20, 2024
Home » Το Κακοσκάλι του τρόμου – Αλλεπάλληλα τα θανατηφόρα και οι τραυματισμοί με γουρούνες

Το Κακοσκάλι του τρόμου – Αλλεπάλληλα τα θανατηφόρα και οι τραυματισμοί με γουρούνες

0 comments

Τα τελευταία χρόνια καταγράφονται σοβαρά ατυχήματα, ακόμα και δυστυχήματα, με τετράτροχες μοτοσυκλέτες (γουρούνες) και οχήματα buggy, στον κύριο δασικό δρόμο από τα Λουτρά της Αφροδίτης μέχρι τη Φοντάνα Αμορόζα, ο οποίος οδηγεί στην παραλία «Blue Lagoon».

Το τελευταίο περιστατικό συνέβη την περασμένη Κυριακή όπου κατέληξε στη θάλασσα η τετράτροχη μοτοσυκλέτα ενοικιάσεως αφού πρώτα έπεσε σε γκρεμό 90 μέτρων στο Κακοσκάλι. Ο οδηγός και η επιβάτης, 22 και 24 χρόνων αντίστοιχα, πρόλαβαν και έπεσαν στον δρόμο και απολύθηκαν από το νοσοκομείο, αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Τα τελευταία χρόνια καταγράφηκαν και θανατηφόρα. Στις 20/10/2018 είχαμε το θάνατο ζευγαριού Ρώσων τουριστών που κατέπεσε σε γκρεμό ύψους 30 μέτρων στην περιοχή Κακοσκάλι με το όχημα που οδηγούσαν. Στις 8/8/2021 πατέρας και κόρη από τη Γαλλία έπεσαν σε γκρεμό βάθους περίπου 150 μέτρων και κατέληξαν στη θάλασσα στην περιοχή Κακοσκάλι με το μηχανοκίνητο όχημα που επέβαιναν τύπου buggy. Ο πατέρας έχασε τη ζωή του και η κόρη τραυματίστηκε σοβαρά.

Με βάση τους σχεδιασμούς, ο συγκεκριμένος δρόμος έπρεπε να είχε κλείσει ήδη για ιδιωτικά οχήματα επισκεπτών με την έναρξη της λειτουργίας του Εθνικού Δασικού Πάρκου (ΕΔΠ) Ακάμα, η οποία προγραμματιζόταν το 2022. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, η ολοκλήρωση του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης του ΕΔΠ Ακάμα θα γίνει το 2025, χωρίς όμως να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για απαγόρευση της διακίνησης τουλάχιστον οχημάτων υψηλής επικινδυνότητας, όπως γουρούνες, buggy και μοτοσυκλέτες.

Σύμφωνα με τους υφιστάμενους σχεδιασμούς και τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις της Έκθεσης Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΕΟΑ) για το Σχέδιο Αειφόρου Ανάπτυξης ΕΔΠ Ακάμα, ο συγκεκριμένος δρόμος θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το προσωπικό των καθ’ ύλην αρμόδιων Αρχών για την προστασία και διαχείριση των περιοχών του Δικτύου Natura 2000 (Τμήμα Δασών, Τμήμα Περιβάλλοντος, Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών, Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου), το προσωπικό άλλων Αρχών (Τμημάτων και Υπηρεσιών) κατόπιν ενημέρωσης του Τμήματος Δασών, τα οχήματα οργανωμένης μεταφοράς επισκεπτών του ΕΔΠ Ακάμα και τους ιδιοκτήτες γης στην περιοχή, κατόπιν εξασφάλισης σχετικής γραπτής άδειας από τον διευθυντή του Τμήματος Δασών. Επομένως, οι επισκέπτες θα διακινούνται μόνο με οχήματα οργανωμένης μεταφοράς επισκεπτών του ΕΔΠ Ακάμα.

Στην έκθεση ΕΟΑ για το Σχέδιο Αειφόρου Ανάπτυξης ΕΔΠ Ακάμα, η οποία δημοσιεύτηκε από το Τμήμα Περιβάλλοντος τον Ιούνιο 2021, σημειώνεται ότι «θα πρέπει να υπάρχουν ανοίγματα στην αρχή και στο τέλος του στενού τμήματος, εκεί όπου το πλάτος το επιτρέπει, δηλαδή είναι μεγαλύτερο από 3,5 μέτρα».

Παρ’ όλα αυτά, μέχρι σήμερα συνεχίζει να παρατηρείται κωλυσιεργία και αναποφασιστικότητα όσον αφορά τη λήψη των αναγκαίων αποφάσεων και την εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων από την πολιτεία για απαγόρευση της διακίνησης τουλάχιστον οχημάτων υψηλής επικινδυνότητας, όπως γουρούνες, buggy και μοτοσυκλέτες. Οι αναγκαίες αποφάσεις και τα απαραίτητα μέτρα φαίνεται να προσκρούουν σε συμφέροντα επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή.

Υπάρχουν βέβαια και οι φωνές που υποστηρίζουν ότι η διακίνηση ιδιωτικών οχημάτων και κυρίως γουρούνων στον δασικό δρόμο από τα Λουτρά της Αφροδίτης μέχρι τη Φοντάνα Αμορόζα θα έπρεπε να είχε ήδη απαγορευτεί και τερματιστεί,τόσο για λόγους προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, όσο και για λόγους δημόσιας ασφάλειας και συγκεκριμένα αποφυγής τροχαίων ατυχημάτων.

Την απαγόρευση διακίνησης των γουρούνων σε όλους τους κύριους δασικούς δρόμους εντός του ΕΔΠ Ακάμα, για σκοπούς προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και δημόσιας ασφάλειας και συγκεκριμένα αποφυγής τροχαίων ατυχημάτων, ζήτησαν από κοινού τα ανεξάρτητα μέλη της ad-hoc Επιτροπής για την ΕΟΑ, τα οποία εκπροσωπούν τρεις περιβαλλοντικές μη κυβερνητικές οργανώσεις (Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου, Terra Cypria και BirdLife Cyprus).

Με κοινή επιστολή τους, ημερομηνίας 19/6/2024, η οποία απευθύνεται στην υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και κοινοποιείται σε όλες τις συναρμόδιες Αρχές, με θέμα την αναθεώρηση του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης ΕΔΠ Ακάμα, τα τρία ανεξάρτητα μέλη της ad-hoc Επιτροπής για την ΕΟΑ ζητούν να απαγορευτεί η είσοδος και η διακίνηση γουρούνων και μοτοσυκλετών σε όλους τους κύριους δασικούς δρόμους εντός του ΕΔΠ Ακάμα, για σκοπούς αποτροπής της διασποράς σκόνης, της υποβάθμισης των οικοτόπων, της όχλησης των ειδών και της φθοράς του οδοστρώματος, καθώς και για σκοπούς οδικής ασφάλειας. Περαιτέρω, προτείνουν ως εναλλακτική επιλογή και αντισταθμιστικό μέτρο την ενίσχυση της διακίνησης οχημάτων εξυπηρέτησης και οργανωμένης μεταφοράς επισκεπτών από και προς τις τοπικές κοινότητες, έτσι ώστε οι τοπικοί επιχειρηματίες ενοικίασης οχημάτων να επενδύσουν στην παροχή υπηρεσιών χωρίς σημαντικές επιπτώσεις και, ταυτόχρονα, οι τοπικές κοινότητες να επωφελούνται από την παροχή υπηρεσιών διανυκτέρευσης, εστίασης, αναψυχής και διακίνησης των επισκεπτών του ΕΔΠ Ακάμα.

Ανοικτός ο δρόμος για οχήματα υψηλής επικινδυνότητας

Ο υφιστάμενος δρόμος είναι συνολικού μήκους περίπου 6.700μ., εκ των οποίων τα 3.420 μ. αποτελούν δασικό δρόμο, τα 200 μ. δημόσιο δρόμο, τα 2.770 μ. δημόσιο μονοπάτι και τα 310 μ. μη εγγεγραμμένο δρόμο. Το υφιστάμενο πλάτος του δρόμου Λουτρά της Αφροδίτης – Φοντάνα Αμορόζα κυμαίνεται μεταξύ 3-6 μ. Σύμφωνα με το εγκεκριμένο τελικό πλάτος οδοστρώματος αυτό πρέπει να ανέρχεται σε 3,5 μ. όπου είναι στενός και 4 μ. όπου είναι πλατύς, ενώ, παράλληλα, προβλέπεται η κατασκευή αυλακιού απορροής όμβριων υδάτων για σκοπούς προστασίας του εδάφους και του οδοστρώματος από τυχόν διάβρωση.

O συγκεκριμένος δρόμος, ο οποίος παρέχει πρόσβαση σε ολόκληρη τη βόρεια πλευρά του ΕΔΠ Ακάμα, βελτιώνεται τακτικά από το Τμήμα Δασών. Ωστόσο, στην περιοχή συνεχίζουν να καταγράφονται αρκετά ατυχήματα έως και δυστυχήματα τα τελευταία χρόνια, τα περισσότερα από τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας και απασχόλησαν κατά καιρούς την κοινή γνώμη.

Τα θανατηφόρα τροχαία και άλλα σοβαρά ατυχήματα στο συγκεκριμένο δρόμο θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με την πλήρη και οριστική απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων υψηλής επικινδυνότητας και κυρίως τετράτροχων μοτοσυκλετών (γουρούνων) εντός των προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου Natura 2000 Ειδική Ζώνη Διατήρησης και Ζώνη Ειδικής Προστασίας Χερσόνησος Ακάμα, καθώς και του ΕΔΠ Ακάμα. Εκτός από τον κίνδυνο οδικής ασφάλειας και πρόκλησης πυρκαγιάς, σε περίπτωση ατυχήματος, η διακίνηση γουρούνων επιφέρει σημαντικές και αρνητικές επιπτώσεις στη φύση και τη βιοποικιλότητα, οι οποίες, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν την υποβάθμιση σημαντικών οικοτόπων (κυρίως αμμοθινών), την καταπάτηση της άγριας χλωρίδας (συμπεριλαμβανομένων απειλούμενων και ενδημικών ειδών), την όχληση ειδών άγριας πανίδας (κυρίως ερπετών και πτηνών) και την αύξηση της πίπτουσας σκόνης.

Με στόχο τη ρύθμιση της διακίνησης επισκεπτών σε συγκεκριμένες περιοχές του ΕΔΠ Ακάμα, θα προωθείται η χρήση οχημάτων εξυπηρέτησης και οργανωμένης μεταφοράς επισκεπτών, η οποία αναμένεται να μειώσει τη χρήση ιδιωτικών οχημάτων μέσα στις περιοχές του Δικτύου Natura 2000 και, συνεπώς, την πίεση σε προστατευόμενους οικότοπους και προστατευόμενα είδη. Η ρύθμιση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική στην περιοχή από τα Λουτρά της Αφροδίτης μέχρι τη Φοντάνα Αμορόζα, στην οποία καταγράφεται αυξημένη πίεση λόγω της κυκλοφορίας μεγάλου αριθμού ιδιωτικών οχημάτων, περιλαμβανομένων κυρίως οχημάτων υψηλής επικινδυνότητας όπως γουρούνες και η υφιστάμενη κατάσταση επιτρέπει στα συγκεκριμένα οχήματα να καταπατούν σημαντικούς τύπους οικοτόπων και απειλούμενα είδη χλωρίδας, αλλά και να προκαλούν όχληση σε προστατευόμενα είδη πανίδας και πτηνοπανίδας.

Πηγή: Philenews

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More