Friday, October 18, 2024
Home » Σπάνε βράχους στην περιοχή της Φοντάνα Αμορόζα – Έργα στο δρόμο καρμανιόλα

Σπάνε βράχους στην περιοχή της Φοντάνα Αμορόζα – Έργα στο δρόμο καρμανιόλα

0 comments

Κλειστός παραμένει από τη Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου μέχρι και την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου ο δρόμος «Λουτρά της Αφροδίτης – Φοντάνα Αμορόζα» στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα, σύμφωνα με το Τμήμα Δασών.

Ωστόσο την έντονη αντίδραση της οργάνωσης “Οικολογική Παρέμβαση Φίλοι του Ακάμα”, έχουν προκαλέσει τα έργα που γίνονται στο δρόμο από τα Λουτρά της Αφροδίτης προς τη Φοντάνα Αμορόζα, χωρίς να έχουν εκπονηθεί σωστά Μελέτες Ειδικής Οικολογικής Αξιλόγησης, όπως αναφέρουν.

Συγκεκριμένα με ανακοίνωση τους αναφέρουν.

Με μεγάλη μας έκπληξη παρακολουθήσαμε ανήμποροι από τα τηλεοπτικά κανάλια το σπάσιμο βράχων εκ μέρους συνεργείου υπό την εποπτεία του Τμήματος Δασών και του Τμήματος Περιβάλλοντος, στο δρόμο από τα Λουτρά της Αφροδίτης προς τη Φοντάνα Αμορόζα.

Σημειώνεται ότι, τον Ιούλιο του 2024, συζητήθηκε στο πλαίσιο Ad-hoc Επιτροπής Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΕΟΑ) υπό την προεδρία του Τμήματος Περιβάλλοντος/ Περιβαλλοντικής Αρχής, το ενδεχόμενο να διενεργηθούν για μήκος περίπου 500 μέτρων σε τρεις περιοχές του δρόμου Λουτρά της Αφροδίτης – Φοντάνα Αμορόζα «Προκαταρκτικά Έργα Ομαλοποίησης Οδοστρώματος». Πέρα από αυτά

  1. Θεωρούμε πως, λόγω του ότι ο δρόμος αυτός βρίσκεται εντός της Ειδικής Ζώνης Διατήρησης Χερσόνησος Ακάμα – CY4000010 όπως επίσης και εντός της Ζώνης Ειδικής Προστασίας Χερσόνησος Ακάμα – CY4000023, θα έπρεπε να εκπονηθεί Μελέτη Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΕΟΑ, Δέουσα Εκτίμηση) σύμφωνα με την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Κατά την άποψή μας δεν έχει, δυστυχώς, εκπονηθεί πλήρης ΕΟΑ, θεωρώντας ίσως ότι πρόκειται για εργασίες συντήρησης. Στην προς τούτο συνεδρίαση συζητήθηκαν οι απόψεις των Μελών και άλλων Εμπειρογνωμόνων που συμμετείχαν. Ακολούθως οι θέσεις αυτές υποβλήθηκαν στην Επιτροπή και γραπτώς. Στη συνέχεια και αντί αυτές οι απόψεις να αξιολογηθούν συλλογικά και τεκμηριωμένα από τα Μέλη της Επιτροπής, η Περιβαλλοντική Αρχή ετοίμασε «Έκθεση Αξιολόγησης» η οποία περιλαμβάνει συμπεράσματα και αποφάσεις υλοποίησης των εργασιών.

2. Στο πλαίσιο της πιο πάνω συνεδρίασης της Επιτροπής δεν εξετάστηκε ταυτόχρονα και η εφαρμογή του δεσμευτικού όρου της ΕΟΑ για το Σχέδιο Αειφόρου Ανάπτυξης Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα και ο ουσιώδης όρος της Γνωμάτευσης Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (2021) ο οποίος αφορά τον περιορισμό στη διακίνηση στον εν λόγω δρόμο όπου σημειώνεται πως θα απαγορευτεί η διακίνηση ιδιωτικών οχημάτων περιλαμβανομένων και γουρούνων.

3. Αναφέρουμε επίσης ότι σύμφωνα με την Κανονιστική Διοικητική Πράξη 114/89 στη βάση του περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας Νόμου, η ευρύτερη περιοχή η οποία περιλαμβάνει και τον πιο πάνω δρόμο διέπεται από σχετικό Διάταγμα Διατήρησης. Σύμφωνα με αυτή τη Διοικητική Πράξη, «ο Υπουργός Εσωτερικών διατάσσει όπως από την ημερομηνία της δημοσίευσης του διατάγματος (17/Μαΐου/1989), καμία μετατροπή του φυσικού περιβάλλοντος θα γίνεται ή οικοδομική εργασία θα εκτελείται στην περιοχή η οποία αναφέρεται στο συνημμένο Παράρτημα η οποία είναι ειδικού ενδιαφέροντος, χαρακτήρα και φυσικής καλλονής …… εκτός και μόνο ύστερα από συναίνεση του υπουργού και με τέτοιους όρους που θα καθοριστούν σε αυτήν».

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΑΚΑΜΑ

Πηγή: Philenews

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More