Sunday, September 8, 2024
Home » Πέντε εκατομμύρια σε πέντε χρόνια για εμπλουτιστικά έργα στην Ίνεια

Πέντε εκατομμύρια σε πέντε χρόνια για εμπλουτιστικά έργα στην Ίνεια

0 comments

Από το 2019 μέχρι σήμερα ένα ποσό που υπερβαίνει τα πέντε εκατομμύρια ευρώ έχει διατεθεί από το κράτος για δημιουργία υποδομών καιεμπλουτιστικών έργων στην κοινότητα Ίνειας, με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών και στην περιοχή αυτή, ως αντιστάθμισμα των διαφόρων περιορισμών στις οποίες υπόκειται η κοινότητα λόγω της ένταξης της στην προστατευόμενη περιοχή του Ακάμα. Οι υποδομές εγκαινιάστηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις αρχές του χρόνου.

Τα τρία έργα που εγκαινίασε ο Πρόεδρος έγιναν με μια δαπάνη 4,5 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ από το 2019 μέχρι και το 2023 έγιναν μέσω της Επαρχιακής Διοίκησης Πάφου με κρατικά κονδύλια πρόσθετα έργα υποδομής, όπως βελτιώσεις δρόμων και αντιπλημμυρικά έργα με συνολική δαπάνη πέραν των 700 χιλιάδων ευρώ.

Η δημιουργία του Μουσείου, Εκθεσιακού και Εκπαιδευτικού Κέντρου Χελώνας που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2023 και αποτελεί το πρώτο στο είδος του Μουσείο στην Κύπρο, υλοποιήθηκε σε δύο φάσεις. Το 2018 υλοποιήθηκε η πρώτη φάση με κρατική δαπάνη 119.225 ευρώ πλέον ΦΠΑ, ενώ η δεύτερη φάση ολοκληρώθηκε πριν μερικούς μήνες με κόστος 317.800 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Το Μουσείο περιλαμβάνει διοράματα, παρουσιάσεις και αναπαραστάσεις της ωοτοκίας και της κίνησης των μικρών χελώνων προς την θάλασσα, χάρτες απεικόνισης και άλλες διαδραστικές παρουσιάσεις. Ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον από περιηγητές και σχολεία, ενώ θα γίνονται σε μαθητές παραστάσεις για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας και την βιοποικιλότητα γενικότερα.

Το δεύτερο έργο αφορά στην θεματική διαδρομή Αφροδίτη που ολοκληρώθηκε με κόστος δύο εκατομμυρίων ευρώ. Η διαδρομή συνδέει περιβαλλοντικά, ιστορικά και θρησκευτικά σημεία ενδιαφέροντος όπως η Έσσω Πηγή, το Μέγα Πηγάδι, το ξωκκλήσι Αγίου Ιακώβου και οι βράχοι Κόρατζιης και Αλυκού. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σε συνεργασία της Επαρχιακής Διοίκησης με τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομικών.

Το τρίτο έργο που εγκαινιάστηκε από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη αφορά στην ανάπλαση του πυρήνα της Ίνειας, με συνολικό κόστος περί τα 1,9 εκατομμύρια ευρώ. H δαπάνη καλύφθηκε από κρατικά κονδύλια με μηδενική συνεισφορά του Κοινοτικού Συμβουλίου και το έργο έχει αναδιαμορφώσει τον πυρήνα, αναδεικνύοντας τον παραδοσιακό χαρακτήρα της κοινότητας.

Πηγή: Philenews

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More