Thursday, September 19, 2024
Home » Πάρτι σε παραλιακό μπαρ δίπλα από τις φωλιές χελώνων στη Γιαλιά (εικόνες & βίντεο)

Πάρτι σε παραλιακό μπαρ δίπλα από τις φωλιές χελώνων στη Γιαλιά (εικόνες & βίντεο)

0 comments

Οπτικοακουστικό υλικό και φωτογραφίες με ζωντανή μουσική σε γνωστόπαραλιακό μπαράκι στην Γιαλιά που λειτουργεί για χρόνια τώρα παράνομα δημοσιεύουν πολίτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όλα αυτά γίνονται σε μια από τις παραλίες ωοτοκίας των δύο ειδών θαλάσσιων χελωνών προτεραιότητας και χαρακτηρισμού της περιοχής Natura 2000 Ειδική Ζώνη Διατήρησης περιοχή Πόλις – Γιαλιά. Σημερινό βίντεο καταδεικνύει τα αποτελέσματα της χθεσινοβραδινής εκδήλωσης, όπου οχήματα «όργωσαν» την παραλία δίπλα ακριβώς από τις φωλιές ωοκτοκίας.

Πριν από τρία χρόνια, τον Ιούλιο του 2021, η Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου επέδωσε ειδοποίηση επιβολής, για μετακίνηση των παράνομων κατασκευών και άρση των αυθαίρετων επεμβάσεων στον ιδιοκτήτη του παραθαλάσσιου μπαρ δραστηριοποιείται παράνομα στην περιοχή της κοινότητας Γιαλιά. Σημειώνεται ότι υλοποιήθηκαν αναπτύξεις χωρίς την εκ των προτέρων εξασφάλιση περιβαλλοντικής έγκρισης, πολεοδομικής άδειας ή/και άδειας οικοδομής, εντός της ζώνης προστασίας της παραλίας, από τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης.

Η ειδοποίηση προνοούσε την άμεση μετακίνηση των υποστατικών εντός 10 ημερών. Μετά την εκπνοή της προθεσμίας, η Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου έπρεπε να προχωρήσει στη μετακίνηση με δικό της συνεργείο στην παρουσία της τοπικής Αρχής. Τρία χρόνια μετά ουδέποτε τηρήθηκε η νομοθεσία.

Πρόκειται για παράνομη κατασκευή και λειτουργία παραλιακού μπαρ σε παραθαλάσσιο τεμάχιο κρατικής χαλίτικης γης στην τοποθεσία Κουρτελλόκραμα, στα διοικητικά όρια κοινότητας Γιαλιάς. Το μπαρβρίσκεται εντός Πολεοδομικής Ζώνης Προστασίας (Ζ1) και της προστατευόμενης περιοχής του Δικτύου Natura 2000 Ειδική Ζώνη Διατήρησης Περιοχή Πόλις – Γιαλιά.

Οι επιπτώσεις από την κατασκευή περιλαμβάνουν οικειοποίηση εκτάσεων σε παραθαλάσσια τεμάχια κρατικής χαλίτικης γης, εκχέρσωση και ισοπέδωση αμμόλοφων και αμμοθινικών οικοσυστημάτων, κατάληψη γης και σφράγιση εδάφους εντός Ζώνης Προστασίας της Παραλίας, μεταφορά και τοποθέτηση φερτών υλικών (κράσιερα), καθώς και δημιουργία χώρων στάθμευσης, απώλεια αμμοθινικών φυσικών οικοτόπων και αμμόφιλων ειδών άγριας χλωρίδας, φύτευση μη γηγενών και χωροκατακτητικών ξένων ειδών, κυρίως χλοοτάπητα (γρασιδιού), επέκταση υποδομών, λόγω εγκατάστασης συστήματος άρδευσης και μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, απώλεια ή υποβάθμιση ενδιαιτήματος / περιοχής φωλεοποίησης, καθώς και όχληση (λόγω καταπάτησης, φωτορύπανσης και ηχορύπανσης) ειδών χαρακτηρισμού και προτεραιότητας της προστατευόμενης περιοχής, με σημαντικότερα τα δύο είδη θαλάσσιων χελώνων Caretta caretta και Chelonia mydas.

Οι αυθαίρετες επεμβάσεις και παράνομες κατασκευές εμπίπτουν εξ ολοκλήρου εντός της περιοχής του Δικτύου Natura 2000 ΤΚΣ/ΕΖΔ Περιοχή Πόλις – Γιαλιά, δεν συνδέονται άμεσα και δεν είναι αναγκαίες για τη διαχείριση της προστατευόμενης περιοχής, αλλά ενδέχεται να την επηρεάζουν σημαντικά, καθ’ εαυτές ή από κοινού με άλλα σχέδια, έργα ή/και δραστηριότητες.

Πηγή: Philenews

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More