Saturday, September 28, 2024
Home » Οπλισμένος, προσπαθεί να διαφύγει μέσω κατεχομένων στη Λατινική Αμερική ο δραπέτης

Οπλισμένος, προσπαθεί να διαφύγει μέσω κατεχομένων στη Λατινική Αμερική ο δραπέτης

0 comments

Σημαντικά δεδομένα προκύπτουν για την υπόθεση της απόδρασης του ισοβίτη Δώρου Θεοφάνους κατά την δικαστική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου για έκδοση διαταγμάτων κράτησης του πατέρα του και του 43χρονου Σύρου που θεωρείται ότι τον συνέδραμαν στην απόδραση του.

Όπως αποκάλυψε στο δικαστήριο ο Ανδρόνικος Τσαππής, εκπρόσωπος ΤΑΕ Πάφου, η Αστυνομία κατέχει μαρτυρίες ότι ο 42χρονος ισοβίτης κρατά πιστόλι και ότι δεν προτίθεται να παραδοθεί.

Μαρτυρίες που επίσης κατέχει η Αστυνομία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της, είναι ότι η απόδραση της Πέμπτης ήταν προσχεδιασμένη από τον ίδιο και τους δύο συλληφθέντες, μέρες πριν ο 42χρονος ειδοποιηθεί για την ακριβή μέρα και ώρα μεταφοράς του στα Χολέτρια. Απώτερος στόχος της προετοιμασίας, βάσει των μαρτυριών που κατέχουν οι αρχές, είναι όπως με την βοήθεια συγκεκριμένων προσώπωννα μεταβεί πρώτα στα κατεχόμενα, από εκεί στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί στη Λατινή Αμερική και ειδικότερα στην Κολομβία.

Σε αυτό θεωρείται ότι εργαζόταν ο 68χρονος πατέρας του ισοβίτη μέσω γνωριμιών που έχει στις κατεχόμενες περιοχές, ενώ πληροφορίες της Αστυνομίας αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα ο ίδιος ο πατέρας προσπαθούσε εναγωνιωδώς να πωλήσει ακίνητη περιουσία λέγοντας ότι είχε ανάγκη. Οι αρχές θεωρούν ότι αυτό γινόταν για να χρηματοδοτήσει την επιχείρηση διαφυγής του γιου του.

Είναι άγνωστο το πώς ο «κομμωτής» κατέληξε στην επιλογή της συγκεκριμένης χώρας, θεωρείται δεδομένο ωστόσο ότι η γενικότερη επιλογή της Λατινικής Αμερικής έχει να κάνει με την έλλειψη δυνατοτήτων έκδοσης του προς τις κυπριακές αρχές.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας ερωτήθηκε και για τις πληροφορίες που υπήρχαν ότι οι αρχές κατέχουν μαρτυρίες ότι στο πατρικό του φυγάείχε δημιουργηθεί κρύπτη στην οποία θα έμενε ο 42χρονος μέχρι να καταστεί δυνατή η διαφυγή του στα κατεχόμενα, ανέφερε όμως ότι από τις έρευνες δεν προέκυψε κάτι τέτοιο. Ερωτηθείς επίσης αν η Αστυνομία κατέχει γραπτές μαρτυρίες για τα όσα επικαλέστηκε στο δικαστήριο, ανέφερε ότι υπάρχει γραπτή κατάθεση των αστυνομικών οι οποίοι έλαβαν προφορικές μαρτυρίες των πηγών για τα όσα αναφέρθηκαν.

Η υπεράσπιση των δύο υπόπτων υποστήριξε ότι οι αιτιάσεις των αρχών για συνδρομή των πελατών τους στη διαφυγή του κρατούμενου πέφτουν στο κενό, αφού από τις καταθέσεις των επτά αστυνομικών που ήταν στα Χολέτρια την επίμαχη περίοδο, δεν προκύπτει καμία αναφορά σε ενέργειες των υπόπτων προς την πλευρά της υποβοήθησης του 42χρονου.

Η Αστυνομία ζήτησε την έκδοση οκταήμερων διαταγμάτων κράτησης των δύο υπόπτων, το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφουεπιφυλάχθηκε ωστόσο να εκδόσει την απόφαση του για το θέμα αυτό αύριο το πρωί. Διέταξε δε, όπως οι δύο παραμείνουν υπό κράτηση μέχρι την έκδοση της απόφασης.

Την ίδια ώρα, επί του πεδίου συνεχίζονταν για δεύτερο 24ωρο οι εντατικές έρευνες των αρχών για εντοπισμό και σύλληψη του «κομμωτή». Οι έρευνες γίνονταν από την αυγή χθες σε μια μεγαλύτερη περίμετρο αφού εκτιμάται ότι πιθανότατα ο ισοβίτης κατάφερε με τη συνδρομή γνωστών του να διαφύγει του πρώτου αστυνομικού κλοιού. Η επιχείρηση εντοπισμού του είναι η μεγαλύτερη που στήνεται από την Αστυνομία τα τελευταία χρόνια, με την χρήση πτητικών μέσων, σκύλων και drones, αφού αφενός μενο δραπέτης κρίνεται επικίνδυνος για την δημόσια ασφάλεια και αφετέρου επειδή οι συνθήκες διαφυγής του συνιστούν τεράστιο πλήγμα στην αξιοπιστία και εικόνα της Αστυνομίας.

Θυμίζουμε ότι ο κατάδικος είχε λάβει άδεια με συνοδεία τεσσάρων δεσμοφυλάκων και τριών μελών της ΜΜΑΔ για να μεταβεί στο σπίτι της οικογένειας του στα Χολέτρια της Επαρχίας Πάφου. Σε κάποιο στάδιο, ενώ βρίσκονταν στην κατοικία του, ο ισοβίτης απέδρασε κυριολεκτικά κάτω από την μύτη των αστυνομικών φρουρών του, με αποτέλεσμα ήδη να τεθούν σε διαθεσιμότητα τα τρία μέλη της ΜΜΑΔ που συμμετείχαν στην μεταφορά του ισοβίτη.

Ο 42χρονος σήμερα Θεοφάνους καταδικάστηκε το 2011 από το Κακουργιοδικείο σε ποινή δια βίου φυλάκισης για τον εκ προμελέτης φόνο της εγκύου συντρόφου του Γιούλιας Οπόροκ, 24 ετών, και σε 35 χρόνια φυλάκιση με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας για το φόνο της τρίχρονης κόρης της Βικτώριας, ποινές οι οποίες είναι συνεχόμενες.

Πηγή: Philenews

You may also like

Add Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise