Saturday, November 23, 2024
Home » Κόβονται οι κυματοθραύστες στην περιοχή Κουκλιών

Κόβονται οι κυματοθραύστες στην περιοχή Κουκλιών

0 comments

Σοβαρές, αρνητικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις έλαβε υπόψη της η Περιβαλλοντική Αρχή στην έκθεση για να απορρίψει την κατασκευή κυματοθραυστών μεταξύ των περιοχών του Δικτύου Natura 2000, Ακρωτήριο Άσπρο – Πέτρα Ρωμιού και Εκβολές Ποταμών Έζουσας, Ξερού και Διαρίζου.

Στην έκθεση τονίζεται το ξεκάθαρο συμπέρασμα της Μελέτης Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης ότι τα έργα προστασίας και βελτίωσης του παραλιακού μετώπου εντός των ορίων του Κοινοτικού Συμβουλίου Κουκλιών, Επαρχίας Πάφου θα επιφέρουν στο θαλάσσιο και παράκτιο οικοσύστημα, καθώς και το παράκτιο τοπίο αρνητικές, μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στις περιοχές του Δικτύου Natura 2000 και στους στόχους διατήρησης τους, κυρίως λόγω αυξημένων επιπέδων διατάραξης, όχλησης και πιθανού εκτοπισμού για συγκεκριμένα είδη καθορισμού.

Στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) εξετάστηκαν παρεμβάσεις με τύπους θαλάσσιων έργων και η περιοχή μελέτης χωρίστηκε σε 4 υποπεριοχές συνολικού μήκους περίπου 7 χιλιομέτρων. Οριοθετείται εντός των ορίων του Κοινοτικού Συμβουλίου Κουκλιών, με το δυτικό όριο να βρίσκεται ανατολικά του ακρωτηρίου Ζέφυρος και με το ανατολικό όριο στα σύνορα της δασικής έκτασης Ραντί (ανατολικά της Πέτρας του Ρωμιού).

Συνολικά, για την προστασία και των 4 υποπεριοχών προτείνεται η κατασκευή 16 μικροί προβόλων, 13 αποσπασμένων κυματοθραυστών, θωράκιση και αναπλήρωση ακτής στις υποπεριοχές 2 και 3. Οι υποπεριοχές 1 και 4, ανήκουν στο δίκτυο Natura 2000 και δεν προτείνονται παρεμβάσεις.

Η υποπεριοχή 1, συνολικού μήκους 2,5 χιλιομέτρων, καλύπτει το παραλιακό μέτωπο από το δυτικό όριο της περιοχής μελέτης (Μονάδα Αφαλάτωσης Ασπρόκρεμμου) μέχρι την προεξοχή που σχηματίζει η ακτή σε θέση του ιδιωτικού ιχθυοτροφείου στην κοινότητα Κουκλιών. Το τμήμα αυτό της ακτής εμπίπτει εντός του Δικτύου Natura 2000 και συγκεκριμένα ΖΕΠ «Εκβολές ποταμών Έζουσας, Ξερού και Διαρίζου». Με βάση τη ΣΜΠΕ και την προτεινόμενη ως βέλτιστη λύση, δεν προτείνεται οποιαδήποτε παρέμβαση ούτε στο χερσαίο, αλλά ούτε και στο θαλάσσιο κομμάτι της υποπεριοχής 1.

Η υποπεριοχή 2 καλύπτει το παραλιακό μέτωπο από το ιδιωτικό ιχθυοτροφείο στην κοινότητα Κουκλιών μέχρι τη βραχώδη προεξοχή της ακτής στην περιοχή των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων «Aphrodite Hills». Με βάση τη μελέτη, στην ακτή, ανατολικά του ιχθυοτροφείου, προτείνεται να γίνει αναπλήρωση της ακτογραμμής με άμμο σε μήκος ακτογραμμής περίπου 780 μ. Επιπλέον, προτείνεται η κατασκευή διαδοχικών μικρών σταθεροποιητικών προβόλων στην περιοχή εφαρμογής της τεχνητής αναπλήρωσης της ακτής, ώστε το υλικό να παραμένει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην περιοχή. Επίσης προτείνεται θωράκιση της ακτογραμμής με φυσικούς ογκόλιθους στην περιοχή του ιχθυοτροφείου σε μήκος 330 μ. Στις ανατολικότερες ακτές προτείνονται επτά αποσπασμένοι κυματοθραύστες χαμηλής στέψης και οχτώ πρόβολοι μικρού μήκους μέχρι το βάθος -1,5 με -2,0 μ.. Το μήκος της υποπεριοχής 2 είναι περίπου 2,3χλμ.

Η υποπεριοχή 3 καλύπτει το παραλιακό μέτωπο από τη βραχώδη προεξοχή της ακτής στην περιοχή των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων «Aphrodite Hills» μέχρι την προεξοχή τη ακτής με θαλάσσιο γεωγραφικό όνομα «Καραβόπετρες», δυτικά της Πέτρας του Ρωμιού. Το μήκος της υποπεριοχής 3 είναι περίπου 1,5χλμ. Προτείνεται η κατασκευή έξι αποσπασμένων έξαλων κυματοθραυστών χαμηλής στέψης, μήκους 80 μ. έκαστος και με διάκενο περίπου 30 μ.. Προτεινόμενο βάθος κατασκευής -3.0 μ. και απόσταση από την ακτογραμμή μεγαλύτερη των 90 μ..

Η υποπεριοχή 4 καλύπτει τμήμα της ακτής από την παραλία που βρίσκεται δυτικά της Πέτρας του Ρωμιού μέχρι και το ανατολικό όριο της περιοχής μελέτης. Το μεγαλύτερο μέρος της υποπεριοχής 4 εμπίπτει εντός του Δικτύου Natura 2000 και συγκεκριμένα στην ΕΖΔ και ΖΕΠ «Ακρωτήριο Άσπρο – Πέτρα το Ρωμιού». Το μήκος της υποπεριοχής 4 είναι περίπου 2,4χλμ. Δεν προτείνεται οποιαδήποτε παρέμβαση ούτε στο χερσαίο αλλά ούτε και στο θαλάσσιο κομμάτι.

Συσσωρευτικές επιπτώσεις σε περιοχές του Δικτύου Natura2000

● Κατακερματισμός του τοπίου της περιοχής μέσω της απομάκρυνσης ειδών βλάστησης και οικοτόπων. Αυτό μπορεί να έχει αρνητικές μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στην πανίδα της περιοχής μελέτης και της ευρύτερης περιοχής, μειώνοντας τα ενδιαιτήματα αναπαραγωγής, ανάπαυσης και τροφοληψίας ειδών χαρακτηρισμού των προστατευόμενων περιοχών και διατάραξη και υποβάθμιση τύπων οικοτόπων εντός των προστατευόμενων περιοχών.

● Μακροπρόθεσμη απώλεια/μεταβολή ενδιαιτημάτων αναπαραγωγής, ανάπαυσης και τροφοληψίας τόσο των μεταναστευτικών ειδών όσο και ειδών καθορισμού των Ζωνών Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) από αυξημένα επίπεδα όχλησης στα είδη χαρακτηρισμού των προστατευόμενων περιοχών από αυξημένα επίπεδα ηχορύπανσης ειδικά κατά το κατασκευαστικό στάδιο και γενικότερα από δυνητικά αυξημένη ανθρώπινη πίεση στην ευρύτερη περιοχή.

● Ο βασικός στόχος μείωσης της διάβρωσης στις υποπεριοχές 2 και 3 δεν επιτυγχάνεται με την προτεινόμενη λύση, αλλά τουναντίον διατηρείται, σύμφωνα με την ακτομηχανική ανάλυση που περιλαμβάνεται στη ΣΜΠΕ. Αναφορικά, στην σκιά των κυματοθραυστών η ταχύτητα των ρευμάτων προσεγγίζει τα 0,20 m/s, παρατηρείται τάση απόθεσης ιζήματος πίσω από τον άξονα τους και διάβρωση στα διάκενα τους και η σειρά κυματοθραυστών που προτείνεται νοτιοανατολικά του ιχθυοτροφείου στην υποπεριοχή 2 δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, καθώς δεν προκαλεί συγκέντρωση άμμου στην περιοχή και άρα δεν καλύπτει πλήρως τους στόχους του έργου.

● Η «τάση διάβρωσης» ανάντι και κατάντι των έργων, αναμένεται να συνεχιστεί ή και να αυξηθεί, επηρεάζοντας πιθανώς την Πέτρα του Ρωμιού, σύμφωνα με την ακτομηχανική ανάλυση που περιλαμβάνεται στη ΣΜΠΕ.

● Η κατασκευή κυματοθραυστών προκαλεί αλλοίωση στην παράκτια υδραυλική. Για παράδειγμα, δημιουργούνται βελοειδή ρεύματα μεταξύ των κυματοθραυστών.

● Η κάλυψη του οικοτόπου προτεραιότητας 1120* με σκόνη και ο επηρεασμός των νεαρών ατόμων που διαβιούν σε αυτόν από τις κατασκευαστικές εργασίες δύναται να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη βιοποικιλότητα.

● Η ύπαρξη έντονων στροβιλισμών και ρευμάτων στα άκρα των κυματοθραυστών θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των λουομένων.

● Η δημιουργία οπτικής ρύπανσης σε μια παρθένα περιοχή, φυσικού κάλλους.

● Η υποβάθμιση της υπάρχουσας βλάστησης.

● Ο επηρεασμός του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ραντί λόγω αύξησης επισκεψιμότητας.

● Η δημιουργία συνθηκών για μελλοντικές αναπτύξεις και πιέσεις όπως η κατασκευή άλλων έργων υποδομής λόγω επισκεψιμότητας της παραλίας, περιλαμβανομένων της κατασκευής χώρων υγιεινής, η αύξηση χώρων στάθμευσης, πύργος ναυαγοσώστη, κ.λπ.. Οι προτεινόμενες κατασκευαστικές εργασίες συνεπάγονται με δυνητική εντατικοποίηση τουριστικής ρoής και κατά συνέπεια αύξηση της πίεσης στην περιοχή μέσω όχλησης, υποβάθμισης παράκτιων και θαλάσσιων ενδιαιτημάτων που αποτελούν μέρος του συνεκτικού Δικτύου Οικοτόπων προτεραιότητας με βάση το Διάταγμα Οικοτόπων και χαρακτηρισμού των περιοχών βάση αυτών.

● Συσσωρευτικές επιπτώσεις λόγω και της χωροθέτησης μεγάλης κλίμακας υποδομών και έργων στην ευρύτερη περιοχή και συνεπώς συνεχής και αυξανόμενη πίεση ως προς την επικείμενη υποβάθμιση, απώλεια και κατακερματισμό συνεκτικότητας των οικοτόπων προτεραιότητας, εντός και εκτός του Δικτύου Natura 2000.

● Τα προτεινόμενα μέτρα μετριασμού δεν αποτελούν λύση αποτροπής/ μετριασμού των επιπτώσεων που προκύπτουν από το προτεινόμενο έργο.

Πηγή: Philenews

You Might Also Like

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More