Thursday, September 19, 2024
Home » Κρήτου Τέρρα: Θέλουν πρόσβαση στους καταρράκτες – Κόβεται χώρος στάθμευσης και περίπτερο για επισκέπτες

Κρήτου Τέρρα: Θέλουν πρόσβαση στους καταρράκτες – Κόβεται χώρος στάθμευσης και περίπτερο για επισκέπτες

0 comments

Αίτημα της κοινοτικής αρχής Κρήτου Τέρρα για κατασκευή και λειτουργία χώρου στάθμευσης, περίφραξης και περιπτέρου στην κοινότητα με σκοπό να εξυπηρετούνται οι επισκέπτες του καταρράκτη Κρεμμιώτη, κόπηκε στη διαδικασία ειδικής οικολογικής αξιολόγησης και επομένως αναμένεται την ίδια τύχη να έχει και από την Περιβαλλοντική Αρχή. Σύμφωνα με τα στοιχεία της κοινότητας τους καταρράκτες επισκέπτονται ετησίως 80.000 τουρίστες.

Το έργο προτείνεται να πραγματοποιηθεί εντός τεμαχίου 127 συνολικής έκτασης 7.358 τ.μ. και εμπίπτει σε γεωργική ζώνη Γ3 (83%) και σε ζώνη προστασίας Ζ3 (14%). Η περιοχή μελέτης εφάπτεται στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) «Φαράγγια Αγ. Αικατερίνης – Αγ. Παρασκευής» του Ευρωπαϊκού Δικτύου Natura 2000 και εμπίπτει εντός περάσματος διέλευσης αποδημητικών άγριων πτηνών. Αφορά την κατασκευή και λειτουργία χώρου στάθμευσης 103 θέσεων, περιπτέρου και περίφραξης για σκοπούς ασφάλειας έκτασης 400 τ.μ.

Σε απόσταση περίπου 500 μέτρων βορειοανατολικά από το προτεινόμενο έργο εντοπίζονται οι καταρράκτες της κοινότητας Κρήτου Τέρρα, ενώ σε απόσταση περίπου 470 μέτρα νοτιοδυτικά εντοπίζεται ο οικιστικός πυρήνας της κοινότητας. Στην ευρύτερη περιοχή παρατηρούνται κυρίως καλλιεργήσιμες εκτάσεις και εκτάσεις με φυσική βλάστηση.

Η πρόταση της κοινοτικής Αρχής περιλαμβάνει χώρο στάθμευσης 103 θέσεων, περίπτερο, χώρους υγιεινής και περίφραξη περιμετρικά του χώρου στάθμευσης για λόγους ασφάλειας.

Η ΖΕΠ «Φαράγγια Αγίας Αικατερίνης – Αγίας Παρασκευής» είναι μια σημαντική περιοχή για την πτηνοπανίδα με φαράγγια, ποτάμιο οικοσύστημα, θαμνώδεις βιοτόπους και παραδοσιακές καλλιέργειες, κυρίως από σιτηρά, φρουτόδεντρα και αμπέλια. Εντός της περιοχής η σημαντικότερη ανθρωπογενής δραστηριότητα αφορά τη γεωργία και κυρίως την καλλιέργεια σιτηρών και άλλων ξηρικών καλλιεργειών. Οι εναλλαγές της βλάστησης σε συνδυασμό με την παρουσία του υδάτινου στοιχείου και τους γκρεμούς προσθέτει ποικιλία στο τοπίο και τους οικοτόπους, με αποτέλεσμα η περιοχή να φιλοξενεί σημαντικό αριθμό ειδών πτηνοπανίδας.

Κατά την εξέταση του θέματος στην Ad Hoc Επιτροπή διαφάνηκε ότι, η κατασκευή και λειτουργία του εν λόγω έργου αναμένεται να έχει σημαντικές, μη αναστρέψιμες αρνητικές επιπτώσεις στη ΖΕΠ και συνεπώς δεν συστήνεται η υλοποίηση του.

Πηγή: Philenews

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More