Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής και στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων από την επέκταση του αεροδρομίου Πάφου, θα είναι μηδαμινές και δεν θα προκύψει καμία υποβάθμιση τους σε σχέση με την σημερινή λειτουργία της μονάδας.
Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η μελέτη επιπτώσεων που διενεργήθηκε για την προωθούμενη επέκταση των κτηρίων και του διαδρόμου προσγειοαπογειώσεων αεροσκαφών, σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στην εκδήλωση δημόσιας παρουσίασης της μελέτης που έγινε το βράδυ της Τρίτης στην Τίμη.
Οι αρμόδιοι που εκπόνησαν τη μελέτη ανέφεραν ότι η αξιολόγηση των επιπτώσεων βάσει των συνεχών ελέγχων και μετρήσεων που διενεργούνται στο αεροδρόμιο Πάφου, δείχνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν επιπρόσθετες επιπτώσεις που θα αλλάξουν τα όσα ισχύουν σήμερα. Οι περιοδικές μετρήσεις θορύβου και οι μετρήσεις για την ποιότητα της ατμόσφαιρας στην περιοχή του αεροδρομίου, αναφέρεται, δείχνουν επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τα όρια της νομοθεσίας. Συνεπώς, πέραν των περιβαλλοντικών διασφαλίσεων ποιότητας, τονίζεται, δεν υπάρχει βάσει πρακτικών δεδομένων ούτε και θέμα επηρεασμού κατοίκων.
Η μελέτη όπως παρουσιάστηκε στους τοπικούς φορείς και τους κατοίκους της περιοχής δείχνει ότι οι όποιες επεκτάσεις και βελτιωτικές παρεμβάσεις θα γίνουν, θα αφορούν στον ήδη οριοθετημένο χώρο του αεροδρομίου και δεν θα χρειασθεί η αγορά άλλης γης για τον σκοπό αυτό.
Οι εργασίες επέκτασης του Διεθνούς Αεροδρομίου Πάφου αναμένεται να διαρκέσουν, όπως αναφέρθηκε, περίπου 18 μήνες από την προετοιμασία του χώρου και τις εκσκαφές. Θα περιλαμβάνουν την κατασκευή ενός συμπληρωματικού τμήματος του νότιου παράλληλου τροχοδρόμου, με όλες τις απαραίτητες απαιτήσεις φωτισμού και ασφάλειας και την επέκταση του υφιστάμενου τερματικού σταθμού για την παροχή χωρητικότητας κατάλληλης για ετήσια διακίνηση πέντε εκατομμυρίων επιβατών.
Πηγή: Philenews