Καμιά κλήση πολίτη προς την Αστυνομία δεν θα καταλήγει σε αναπάντητο τηλέφωνο όπως έγινε πρόσφατα με τη γυναικοκτονία στην Πάφο, με βάση το σχέδιο αναδιοργάνωσης του Σώματος.
Σύμφωνα με την καθοδήγηση που δόθηκε από Βρετανούς εμπειρογνώμονες, ετοιμάζεται και θα λειτουργήσει αρχές του 2025, ενιαίο τηλεφωνικό κέντρο στο Αρχηγείο Αστυνομία, στο οποίο θα καταλήγουν όλες οι κλήσεις παγκύπρια προς την Αστυνομία. Όπως εξηγήθηκε στον «Φ», όταν ένα πρόσωπο θέλει να προβεί σε κάποια καταγγελία, να εκφράσει ένα παράπονο ή να αναφέρει ένα γεγονός, τότε θα μπορεί να καλεί σε έναν ενιαίο αριθμό.
Το τηλεφωνικό κέντρο στο οποίο θα καταλήγουν όλα τα τηλεφωνήματα, θα στελεχώνουν αστυνομικοί που θα έχουν τύχει ειδικής εκπαίδευσης ώστε να αξιολογούν τις κλήσεις και αμέσως θα διαβιβάζονται στα αντίστοιχα γραφεία για να επιληφθούν αστυνομικοί της επαρχίας που αφορά το περιστατικό. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι δεν θα χάνεται καμιά κλήση και έτσι ούτε και ζωή, αφού θα υπάρχει έμπειρο προσωπικό που θα αξιολογεί την κάθε πληροφορία και το τηλεφώνημα θα καταλήγει στο αρμόδιο τμήμα.
Ο εξοπλισμός έχει ήδη παραληφθεί και το νέο τμήματα, το C3 όπως το αποκαλούν οι Βρετανοί εμπειρογνώμονες το Τηλεφωνικό Κέντρο, θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει αρχές του 2024. Ενδέχεται να στεγαστεί στα γραφεία που λειτουργούσε το Αρχηγείο της Εθνικής Φρουράς, παρά το Αρχηγείο Αστυνομίας.
Σημειώνεται ότι πολλές φορές η Αστυνομία βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα γιατί από λανθασμένες εκτιμήσεις κρίσιμα τηλεφωνήματα που έγιναν προς αστυνομικά τμήματα δεν αξιολογήθηκαν σωστά, με αποτέλεσμα να χαθούν ακόμα και ζωές. Πρόσφατο παράδειγμα στην Πάφο, όπου πολίτης τηλεφώνησε τέσσερις φορές για να αναφέρει περιστατικό οικογενειακής βίας, τον σύνδεσαν με το αρμόδιο γραφείο και ουδείς απάντησε, με αποτέλεσμα το περιστατικό να καταλήξει σε γυναικοκτονία. Για την υπόθεση ελέγχονται οκτώ μέλη της αστυνομίας Πάφου.
Σημειώνεται ότι όλα τα τηλέφωνα αλλά και η συνομιλίες θα καταγράφονται ώστε να μην μπορεί κάποιος να προβεί σε ισχυρισμούς που να μην μπορεί να τεκμηριωθούν ή να ελεγχθούν.
Στο μεταξύ, αρχές του 2025 αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία η εφαρμογή “Ελπίς” για άμεση αντίδραση και βοήθεια στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, δήλωσε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάριος Χαρτσιώτης. Όπως είπε, θα μπορεί ένα ευάλωτο πρόσωπο να συμπληρώνει ένα έντυπο το οποίο θα αξιολογείται από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό και αν κριθεί ότι μπορεί να κινδυνεύει, τότε θα του δίνεται ένας κωδικός για να κατεβάζει την ειδική εφαρμογή στο κινητό του. Σε περίπτωση βίας, τότε με το πάτημα ενός κουμπιού από το θύμα, σε κλάσματα δευτερολέπτου θα μεταφέρεται το σήμα στη Cyta και από εκεί απ´ ευθείας στο αρμόδιο τμήμα της Αστυνομίας.
Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», την εφαρμογή «Ελπίς» και τις περιπτώσεις που θα ζητούν βοήθεια μέσω του ανάλογου κουμπιού, θα χειρίζονται τα μέλη της Υποδιεύθυνσης Διαχείρισης Υποθέσεων Ευάλωτων Προσώπων.
Πηγή: Philenews