Sunday, September 8, 2024
Home » Έγιναν πολιτικό Κίνημα Ελλήνων Ομογενών οι Πόντιοι της Πάφου (εικόνες)

Έγιναν πολιτικό Κίνημα Ελλήνων Ομογενών οι Πόντιοι της Πάφου (εικόνες)

0 comments

Στη σύσταση μιας πολιτικής κίνησης η οποία φιλοδοξεί να στεγάσει τους Έλληνες του Πόντου που για 30 και πλέον χρόνια ζουν στην Πάφο, προχώρησαν εκπρόσωποι της ποντιακής κοινότητας.

Μιλώντας στον «Φ» για την εξέλιξη αυτή ο εκ των πρωταγωνιστών της πρωτοβουλίας, Ραούλ Τσαχίδης, τόνισε ότι η απόφαση για την δημιουργία πολιτικής κίνησης των ομοεθνών δεν είναι άσχετη με την αντιμετώπιση που οι άνθρωποι αυτοί είχαν από τα παραδοσιακά κόμματα και η οποία, όπως τόνισε, ήταν θετική μόνο στις προεκλογικές περιόδους, όταν και οι ψήφοι των ομοεθνών ήταν περιζήτητες.

Για τον λόγο αυτό, οι έλληνες του Πόντου που για 30 χρόνια ζουν εδώ, είπε, αποφάσισαν την σύσταση ενός πολιτικού Κινήματος των Ελλήνων Ομογενών Κύπρου. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους ομοεθνείς που ζουν σήμερα στην Κύπρο σε θέματα που τους απασχολούν. Το κίνημα μας, θα ανοίξει σιγά-σιγά γραφεία και στις υπόλοιπες πόλεις και θα λάβει παγκύπριο χαρακτήρα, δεν θα περιορισθεί μόνο στην Πάφο. Προανήγγειλε δε το ιδρυτικό συνέδριο τον προσεχή Σεπτέμβριο, όταν και θα εκλεγεί και η ηγεσία του.

Ο κ. Τσαχίδης επεσήμανε ότι μεγάλος αριθμός ελληνοποντίων δεν είναι απλώς πλήρως ενσωματωμένος πλέον στην κυπριακή κοινωνία, αλλά έχει ολοκληρώσει στο νησί ακαδημαικές σπουδές, έχει αναπτύξει επαγγελματικές, επιχειρηματικές και κοινωνικές δράσεις. Γι’ αυτό ζητούμε από την Πολιτεία, τόνισε, να δώσουν μια μεγαλύτερη σημασία στους ομοεθνείς που ζουν εδώ, να τους αντιμετωπίσουν με τρόπο που να δείχνει ότι τους υπολογίζουν και οι ίδιοι οι ομοεθνείς να μπορούν να δώσουν πράγματα στον τόπο μου ζουν δεκαετίες τώρα.

Στην ποντιακή κοινότητα της Κύπρου εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές εκκρεμότητες, παρά τα πολλά χρόνια που οι άνθρωποι αυτοί δραστηριοποιούνται εδώ, υποστηρίζει ο Ραούλ Τσαχίδης. Υπάρχουν ηλικιωμένοι άνθρωποι που δεν έχουν ακόμη ενταχθεί στο ΓΕΣΥ, υπάρχουν σοβαρά ζητήματα με τα συνταξιοδοτικά εργαζομένων, που αναγκάζονται να αναμένουν τρία και τέσσερα χρόνια για να λάβουν τα όσα δικαιούνται, ενώ πολύ σοβαρή είναι η κατάσταση για την απόκτηση κυπριακής υπηκοότητας για την οποία ομοεθνείς αναμένουν πάνω από επτά χρόνια και για την οποία κανένα Υπουργείο δεν απαντά πώς έχει η κατάσταση, όπως τονίζει.

Για τα ζητήματα αυτά και άλλα πολλά, τονίζει, έλληνες του Πόντου που ζουν στην Κύπρο και κυρίως στην Πάφο όλα αυτά τα χρόνια, αποφάσισαν να οργανωθούν σε μια πολιτική κίνηση με στόχο την προώθηση των θεμάτων που απασχολούν την κοινότητα και όχι επειδή υπάρχει πρόβλημα με άλλα κόμματα ή οργανωμένα σύνολα. Ήδη, το παράδειγμα των Ποντίων της Πάφου, επισημαίνει, ακολουθούν και ομοεθνείς που διαμένουν σε άλλες επαρχίες οι οποίοι έρχονται σε επαφή για να προωθήσουν αντίστοιχες κινήσεις ή τμήματα του Κινήματος σε άλλες πόλεις.

Ο κ. Τσαχίδης επισημαίνει ότι πρωτίστως η προσοχή των εμπνευστών της κίνησης είναι να αποκτήσει αυτή οργανωτικές δομές ανά την Κύπρο, ενώ προαναγγέλλει και την κάθοδο της στον εκλογικό στίβο σε δεύτερο στάδιο, οριοθετώντας τις βουλευτικές εκλογές του Μαίου του 2026 ως τον πρώτο μεγάλο στόχο.

Είναι αναγκαίο ένα οργανωμένο βήμα και μια οργανωμένη φωνή για τους ομογενείς του Πόντου, τονίζει, προκειμένου όλα τα προβλήματα που χρονίζουν να μπορούν να προωθούνται συντονισμένα και όχι αποσπασματικά προς επίλυση. Οι Πόντιοι έχουν φωνή και αυτό φάνηκε και από τις πρόσφατες εκλογές, με την ανάδειξη ομογενών στο Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου, αναφέρει. Στην Πάφο έχουν εκλεγεί όπως είναι γνωστό τρεις ομοεθνείς, ενώ θα μπορούσε να γίνει και κάτι περισσότερο. Μην ξεχνάτε ότι μόνο στην Πάφο, είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους 4.000 ομοεθνείς, πολύ μεγάλο ποσοστό για τα παφιακά δεδομένα.

Αλλά, δεν θέλουμε απλώς να προσέρχονται τα κόμματα κοντά μας μόνο προεκλογικά για να καρπούνται τις ποντιακές ψήφους, παρατηρεί ο κ. Τσαχίδης. Η πραγματικότητα είναι ότι πάντοτε αυτά τα 30 χρόνια, μετεκλογικά επικρατούσε μια πλήρης ησυχία ως προς τα θέματα μας, ενώ προεκλογικά όλοι μας διαβεβαίωναν για το τι θα πράξουν και πώς θα αγωνιστούν.

Καταλήγοντας ο εκπρόσωπος της πολιτικής κίνησης των ποντίων, αναφέρει ότι οι Πόντιοι δεν θέλουν να αισθάνονται ισότιμοι πολίτες της Δημοκρατίας μόνο τον προεκλογικό μήνα. Και παρατηρεί χαριτολογώντας: Προεκλογικά, με κάλεσαν για τόσους πολλούς καφέδες, που άρχισα να φοβάμαι ότι θα πονέσω την καρδία μου από την πολλή καφείνη. Μετά τις εκλογές, δεν με ζήτησε κανείς.

Πηγή: Philenews

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More