Friday, November 22, 2024
Home » Ο σεισμός στην Πάφο, τα βλέμματα στο Πισσούρι – Οκτώ ισχυροί σεισμοί στην ίδια περιοχή τα τελευταία 30 χρόνια

Ο σεισμός στην Πάφο, τα βλέμματα στο Πισσούρι – Οκτώ ισχυροί σεισμοί στην ίδια περιοχή τα τελευταία 30 χρόνια

0 comments

Ο σεισμός μεγέθους 4.9 βαθμών Ρίχτερ ο οποίος εκδηλώθηκε το βράδυ της Τρίτης στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Πάφου, προκάλεσε αναστάτωση αλλά τα βλέμματα στράφηκαν προς το Πισσούρι.

Κι αυτό επειδή στην περιοχή του Πισσουρίου παρατηρούνται προβλήματα κατολίσθησης και το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης αναμένεται τις επόμενες μέρες να ελέγξει τα όργανα καταγραφής προκειμένου να διαπιστώσει κατά πόσον αυτός επηρέασε περαιτέρω το υπέδαφος της περιοχής.

Θα εξεταστεί επίσης αν παρατηρήθηκαν και νέες μετατοπίσεις του εδάφους, ώστε να εξαχθούν τα κατάλληλα συμπεράσματα.

Ο τελευταίος σεισμός εκδηλώθηκε σε περιοχή η οποία διαχρονικά έδωσε σεισμούς, όπως ανέφερε στον «Φ» ο διευθυντής Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης κ. Χριστόδουλος Χατζηγεωργίου. Όπως διευκρίνισε, τα τελευταία 30 χρόνια, έχουν καταγραφεί οκτώ σεισμοί μεγέθους μεταξύ 4,2-5,2 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ.

Σημειώνεται, πωςστην ίδια περιοχή είχε προσδιοριστεί και το επίκεντρο του καταστροφικού σεισμού του 1953. Συμπωματικά ήταν και τότε Σεπτέμβρης (10 του μήνα) όταν εκδηλώθηκε καταστρεπτικός σεισμός και μάλιστα διπλός στην επαρχία Πάφου, μεγέθους 6,1 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ.

Σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, τότε σκοτώθηκαν 40 άνθρωποι, τραυματίστηκαν 100 και 4.000 έμειναν άστεγοι. Επηρεάστηκαν 158 χωριά και πόλεις. Οι περισσότερες ζημιές προκλήθηκαν από τις κατολισθήσεις και τις επιφανειακές ρωγμώσεις.Μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα καταστράφηκαν 1.600 σπίτια ενώ άλλα 10.000 σπίτια και δημόσια κτήρια υπέστησαν διάφορες ζημιές. Πέντε χωριά (Στρουμπί, Κιδάσι, Λαπηθιού, Αξύλου, Φασούλα) μετατράπηκαν σε ερείπια και σε άλλα 105 προκλήθηκαν μικρότερες ζημιές. Επειδή κατά την ώρα που εκδηλώθηκε ο σεισμός πολλοί αγρότες βρίσκονταν στις εργασίες τους αποφεύχθηκαν μεγαλύτερες απώλειες. Οι δύο αυτοί σεισμοί προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στην Λεμεσό, όπου παρατηρήθηκαν φαινόμενα ρευστοποίησης καθώς και μικρό τσουνάμι στις ακτές της Πάφου.

Οι σεισμοί έγιναν αισθητοί σε Λίβανο, Ισραήλ, Αίγυπτο, Καστελόριζο, Ρόδο και Τουρκία. Ακολούθησαν 26 μετασεισμοί για έναν περίπου χρόνο.

Πάντως, ο διευθυντής του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης μιλώντας στο philenews, αν και ανέφερε πως είναι νωρίς να εξαχθούν συμπεράσματα, ήταν καθησυχαστικός στο ενδεχόμενο μεγαλύτερου σεισμού.

Ως προς τα αίτια που προκάλεσαν τον τελευταίο σεισμό, ο διευθυντής Γεωλογικού ανέφερε, πως είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ο μηχανισμός γένεσής του, υπό την έννοια ότι περιοχή αποτελεί τη συμβολή του κυπριακού σεισμικού τόξου με το ρήγμα μετασχηματισμού, όπως είναι γνωστό.

Στη συγκεκριμένη περιοχή εκτιμάται ότι δρουν δυνάμεις συμπιέσεως, κάτι το οποίο κατά καιρούς δίνει σεισμούς, όπως τον τελευταίο. Ο κ. Χατζηγεωργίου παρατήρησε επίσης, πως με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν, ο τελευταίος σεισμός δεν ήταν κάτι που δεν αναμενόταν και εντάσσεται στα φυσιολογικά πλαίσια της σεισμικής δραστηριότητας της περιοχής.

Ο σεισμός προσδιορίστηκε σε βάθος 13 χιλιομέτρων. Μέχρι στιγμής ακολούθησαν δύο μικροί μετασεισμοί.

Πηγή: Philenews

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More