Wednesday, September 25, 2024
Home » Δραστικά μέτρα ΜΟΚΑΣ: Δέσμευσαν περιουσία €870.000 διαρρηκτών – Αντιστάθμισμα της λείας τους

Δραστικά μέτρα ΜΟΚΑΣ: Δέσμευσαν περιουσία €870.000 διαρρηκτών – Αντιστάθμισμα της λείας τους

0 comments

Κινητή και ακίνητη περιουσία που φτάνει τις 807.000 ευρώ δέσμευσε η Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ) ύστερα από την καταχώρηση ποινικής υπόθεσης στην Πάφο που αφορούσε κατηγορούμενους για διαρρήξεις και κλοπές.

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται σε τόση έκταση αυτή η ενέργεια και δείχνει αλλαγή στην στάση των αρχών, που δεν αναμένουν πλέον την ετυμηγορία του Δικαστηρίου, αλλά προχωρούν με μέτρα για επιπλέον επιπτώσεις σε άτομα που βρίσκονται ένοχοι για εγκλήματα κατά περιουσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του philenews, πρόσφατα η Αστυνομία στην Πάφο προχώρησε στην ποινική δίωξη τριών προσώπων, τα οποία κατηγορούνται ενώπιον του Κακουργιοδικείου για σειρά διαρρήξεων και κλοπών που διαπράχθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, η ΜΟΚΑΣ σε συνεργασία με την Αστυνομία, αποτάθηκε στο Δικαστήριο και εξασφάλισε διάταγμα δέσμευσης ακίνητης και κινητής περιουσίας που ανήκε ή βρέθηκε στην κατοχή σε δυο από τους τρεις κατηγορούμενους. Πρόκειται για ένα διαμέρισμα, τιμαλφή και χρηματικά ποσά η αξία των οποίων συνυπολογίζεται στις €870.000. Όπως μας εξηγήθηκε, αυτά παγοποιήθηκαν ώστε σε περίπτωση καταδίκης να δημευτούν, δηλαδή, να εξασφαλιστεί άλλο διάταγμα που να δίνει την κατοχή τους στο κράτος ως μέρος του ποσού που θα αντιστοιχεί με την κλαπείσα περιουσία.

Κάτι ανάλογο είχε γίνει και με την υπόθεση του ΣΑΠΑ στην Πάφο, όπου μετά τις καταδίκες εμπλεκομένων προσώπων, στη συνέχεια ζητήθηκε η δήμευση περιουσίας που τους ανήκε.

Ανάλογα διαβήματα θα γίνονται από τη ΜΟΚΑΣ και για υποθέσεις εμπορίου ναρκωτικών, όπου εκεί που διαπιστώνεται ότι κινητή ή ακίνητη περιουσία αποκτήθηκε είτε με ξέπλυμα χρήματος είτε μέσω της πώλησης ναρκωτικών, να μπλοκάρεται και μετά να δημεύεται.

Φέτος η Μονάδα Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών ΜΟΚΑΣ κατάφερε να δεσμεύσει κρυπτονομίσματα αξίας πέραν των €90.000. Πρόκειται για διάταγμα που εξασφάλισε η ΜΟΚΑΣ από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας και αφορά την εγγραφή και εκτέλεση στην Κυπριακή Δημοκρατία διατάγματος δέσμευσης που εκδόθηκε από άλλο Κράτος-Μέλος της Ε.Ε. σε σχέση με τη δέσμευση κρυπτονομισμάτων, τα οποία ως αποτέλεσμα δεσμεύθηκαν και μεταφέρθηκαν σε ελεγχόμενο από την Αστυνομία Κύπρου ψηφιακό πορτοφόλι.

Παράλληλα, σε δυο περιπτώσεις εντοπίστηκαν και δεσμεύτηκαν χρηματικά ποσά σε τράπεζες του εξωτερικού, προϊόν εξαπάτησης Κυπριών πολιτών μέσω του διαδικτύου. Στην πρώτη περίπτωση, η ΜΟΚΑΣ σε συνεργασία με τον Κλάδο Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας Κύπρου, κατάφερε να εξασφαλίσει δικαστικό διάταγμα δέσμευσης χρηματικού ποσού €115.000 περίπου το οποίο είχε εντοπιστεί, μετά από επιτακτικό έλεγχο και επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές εξωτερικού, σε ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος στην Λιθουανία και το οποίο είναι προϊόν παράνομων εσόδων ως αποτέλεσμα ηλεκτρονικής απάτης στην οποία θύμα ήταν Κύπριος πολίτης.

Στην δεύτερη περίπτωση, η Μονάδα δέσμευσε χρηματικό ποσό ύψους €200.000 το οποίο είχε εντοπιστεί, μετά από συνεργασία με αντίστοιχες μονάδες του εξωτερικού, σε τραπεζικό ίδρυμα στην Ισπανία και το οποίο ήταν προϊόν παράνομων εσόδων ως αποτέλεσμα ηλεκτρονικής απάτης.

Πηγή: Philenews

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More