Friday, September 20, 2024
Home » Γιαννάκης Ομήρου: Η περίοδος του 1974 να αποτελέσει μέρος του Κέντρου Ιστορικής Τεκμηρίωσης Πάφου

Γιαννάκης Ομήρου: Η περίοδος του 1974 να αποτελέσει μέρος του Κέντρου Ιστορικής Τεκμηρίωσης Πάφου

0 comments

Σημαντική πτυχή της ιστορίας του υπό δημιουργία ΚέντρουΙστορικής Τεκμηρίωσης Πάφου αποτελεί η λειτουργία του χώρου την περίοδο του προδοτικού πραξικοπήματος ως κρατητηρίου για τους αγωνιστές της Δημοκρατίας. Αυτό επισημαίνει με παρέμβαση του ο τέως Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, με αφορμή το σημερινό αφιέρωμα του Φιλελεύθερου για το υπό δημιουργία Κέντρο.

Επειδή στην ιστορική καταγραφή χρήσης του Αστυνομικού Σταθμού Πάφου παραλείπεται η κρίσιμη και τραγική περίοδος του εγκληματικού πραξικοπήματος του 1974, θέλω να ελπίζω ότι θα καταγραφεί και θα αποτυπωθεί στο «Κέντρο Ιστορικής Τεκμηρίωσης» η χρήση του Αστυνομικού Σταθμού και για την περίοδο αυτή, επισημαίνει. Όταν οι τότε επιβήτορες της εξουσίας, πραξικοπηματίες, κατέλυσαν την νόμιμη ηγεσία της Αστυνομίας και προέβαιναν σε συλλήψεις, κρατήσεις, φυλακίσεις και κακοποιήσεις δημοκρατικών πολιτών.

Επειδή ήμουν ένας εκ των συλληφθέντων και φυλακισθέντων στον Αστυνομικό Σταθμό Πάφου και μάλιστα μετά την πρώτη φάση της τουρκικής εισβολής θα ήθελα να παραθέσω την μαρτυρία μου, αναφέρει ο κ. Ομήρου. Μετά τη σύλληψή μου από τους πραξικοπηματίες, ενώ υπηρετούσα ως έφεδρος, σε παραλιακό φυλάκιο στην Κάτω-Πάφο μεταφέρθηκα στο Κεντρικό Αστυνομικό Σταθμό Πάφου. Εκεί διαπίστωσα ότι στο προαύλιο χώρο βρίσκονταν δεκάδες γνωστοί πολίτες της Πάφου, εκπαιδευτικοί, δικηγόροι, ελεύθεροι επαγγελματίες. Μεταφέρονταν σε γραφεία για ανάκριση από τους πραξικοπηματίες που δεν ήταν αστυνομικοί. Επειδή τα κελιά του Σταθμού ήταν υπερπλήρη, πολλά γραφεία μετατράπηκαν σε χώρους κράτησης. Σε ένα τέτοιο γραφείο παρέμεινα όλες τις ημέρες και νύχτες που βρισκόμουν υπό κράτηση και ανάκριση.

Θέλω να πιστεύω ότι αυτή η παράνομη χρήση του Κεντρικού Αστυνομικού Σταθμού θα καταγραφεί στο «Κέντρο Ιστορικής Τεκμηρίωσης», ως αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας του συγκεκριμένου χώρου, της Πάφου και της Κύπρου, καταλήγει ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής. Τυχόν παράλειψη αναφοράς σε αυτά τα γεγονότα, θα αποτελεί ασυγχώρητη παραγραφή και συνεπώς στρέβλωση και παραμόρφωση της ιστορίας.

Πηγή: Philenews

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More