Sunday, December 22, 2024
Home » Κύπριοι ηθοποιοί αποχαιρετούν τον σπουδαίο θεατράνθρωπο, Νίκο Χαραλάμπους

Κύπριοι ηθοποιοί αποχαιρετούν τον σπουδαίο θεατράνθρωπο, Νίκο Χαραλάμπους

0 comments

Κύπριοι ηθοποιοί αποχαιρετούν τον σπουδαίο θεατράνθρωπο, Νίκο Χαραλάμπους

«Αντίο δάσκαλε»

Θλίψη σκόρπισε ανά το παγκύπριο η είδηση του θανάτου του σπουδαίου ηθοποιού και σκηνοθέτη Νίκου Χαραλάμπους.

Advertisement

Ο σπουδαίος καλλιτέχνης απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 83 ετών και την είδηση του θανάτου του ανακοίνωσε ο Σύνδεσμός Ηθοποιών Κύπρου.

Μέσα από τα κοινωνικά τους δίκτυα γνωστοί Κύπριοι ηθοποιοί αποχαιρετούν τον σπουδαίο ηθοποιό και σκηνοθέτη με συγκινητικές αναρτήσεις.

Ακολουθούν οι αναρτήσεις

Ποιος ήταν ο Νίκος Χαραλάμπους
Ηθοποιός και σκηνοθέτης. Γεννήθηκε στη Λευκωσία την 1η Ιουνίου 1941. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο και εργάστηκε για 2 χρόνια στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου ενώ παράλληλα παρακολουθούσε μαθήματα δραματικής τέχνης στην Ελληνική Μουσική Ακαδημία. Μαζί με άλλους ίδρυσε στη Λευκωσία το «Θέατρο Τέχνης». Το 1962 συνέχισε τις θεατρικές του σπουδές στην Αθήνα, στο «Θέατρο Τέχνης» του Καρόλου Κουν όπου εργάστηκε και ως ηθοποιός, ήταν μάλιστα βασικό στέλεχος του θιάσου του Καρόλου Κουν για 7 περίπου χρόνια. Στη συνέχεια έφυγε για τη Γερμανία όπου συνεργάστηκε με το Κρατικό Θέατρο της Νυρεμβέργης, τόσο ως ηθοποιός όσο κι ως βοηθός σκηνοθέτης. Παράλληλα παρακολούθησε εξάμηνο θεατρικό σεμινάριο στο Πανεπιστήμιο του Ερλάγκεν. Συνεργάστηκε επίσης με την τηλεόραση του Βερολίνου.Δίδαξε υποκριτική, κίνηση και αγωγή του λόγου στην Ακαδημία της Ρώμης, στη R.A.D.A. Λονδίνου, στο USC του Λος Άντζελες, το Βερολίνο, την Αθήνα και την Κύπρο.

Το 1969, όταν επέστρεψε στην Κύπρο, απετέλεσε για 2 χρόνια στέλεχος του Θεάτρου ΡΙΚ, παρουσιάζοντας έργα κυρίως του διεθνούς κλασσικού ρεπερτορίου που στη συνέχεια μεταφέρθηκαν και στην τηλεόραση.

Η σειρά εκείνων των έργων της κυπριακής τηλεόρασης, όπως και άλλων που έγιναν τότε τηλεοπτικές παραγωγές (με βασικό σκηνοθέτη τον Εύη Γαβριηλίδη) συνέβαλε σημαντικά στη θεατρική ανάπτυξη ενώ γνώρισε μεγάλη επιτυχία και στην Ελλάδα. Το 1971 ιδρύθηκε ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου (ΘΟΚ) και τερμάτισε την προσφορά του το Θέατρο ΡΙΚ. Ο Ν. Χαραλάμπους, μαζί με άλλα στελέχη του θεάτρου ΡΙΚ, μεταπήδησαν στον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου. Απετέλεσε βασικό στέλεχος του ΘΟΚ μέχρι το 1974. Το 1973 σκηνοθέτησε τον «Κύκλωπα» του Ευριπίδη, με ερασιτέχνες ηθοποιούς, και πήρε μέρος στο Διεθνές Φεστιβάλ Νεολαίας του Ανατολικού Βερολίνου.

Συνεργάστηκε επίσης, ως σκηνοθέτης, με την «Πειραματική Σκηνή» της Λευκωσίας.

Μετά την τραγωδία του καλοκαιριού του 1974 έφυγε για την Ελλάδα. Εκεί συνεργάστηκε ξανά με το «Θέατρο Τέχνης» του Καρόλου Κουν. Συνεργάστηκε επίσης με το «Θεσσαλικό Θέατρο», ενώ αργότερα διηύθυνε για ένα διάστημα το Θέατρο Καλαμάτας. Το 1976 εκλήθη πάλι στην Κύπρο από τον ΘΟΚ, με τον οποίο συνεργάστηκε ξανά. Έκτοτε κινείται μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, ως σκηνοθέτης. Η πρώτη «επίσημη» εμφάνισή του ως σκηνοθέτη στον ελλαδικό χώρο ήταν με το έργο «Άτταλος Γ’», που είχε σκηνοθετήσει για τον ΘΟΚ κι είχε παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Αθηνών το 1980. Τον επόμενο χρόνο σκηνοθέτησε στον ΘΟΚ τις «Ἱκέτιδες» του Ευριπίδη, που παρουσιάστηκαν και στο Φεστιβάλ Επιδαύρου κι υπήρξαν μια από τις πιο πολυσυζητημένες παραστάσεις στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Στη συνέχεια ο Νίκος Χαραλάμπους σκηνοθέτησε για τον ΘΟΚ αλλά και για ελλαδικά θέατρα πολλά έργα, μεταξύ των οποίων και αρκετά έργα του αρχαιοελληνικού κλασσικού ρεπερτορίου με τα οποία συμμετείχε σε φεστιβάλ αρχαίου δράματος στην Επίδαυρο, στους Δελφούς και αλλού. Στον τομέα της σκηνικής παρουσίασης των αρχαίων τραγωδιών και κωμωδιών έχει προσωπική σκηνοθετική άποψη και μια νέα προσέγγιση που κατά κανόνα δημιουργεί πολλές αντιδράσεις, είτε υπέρ είτε κατά. Οπωσδήποτε, πάντως, οι παραστάσεις του είναι πάντοτε πολυσυζητημένες και ενδιαφέρουσες.

Στην Ελλάδα συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Κρατικό Θέατρο Καλαμάτας, το Θέατρο Καισαριανής, το Θέατρο Βουγιουκλάκη, καθώς και με αρκετά άλλα θεατρικά συγκροτήματα. Το 1988 κέρδισε στην Ελλάδα τον τίτλο του καλύτερου ηθοποιού για τον χρόνο εκείνο. Ως σκηνοθέτης ανέβασε περίπου 200 έργα όλων των εποχών, στη Γερμανία, Ελλάδα, Κύπρο, Διεθνή Φεστιβάλ, Επίδαυρο, Ηρώδειο, Μέγαρο Μουσικής, Εθνική Λυρική Σκηνή, Κύπρια κ.λ.π.

Έχει βραβευτεί ως ηθοποιός με το βραβείο Κουν από το Δήμο Αθηναίων, ως σκηνοθέτης με το βραβείο Δώρου Λοΐζου, ως σκηνοθέτης με το βραβείο ΘΟΚ, ενώ του έχει απονεμηθεί και το βραβείο Γενικής Προσφοράς στο Θέατρο της Κύπρου από την κυπριακή Πολιτεία.

Πηγή: Show Biz

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00