Monday, December 23, 2024
Home » Χρηματιστήριο Αθηνών: Κινείται στη δίνη παγκοσμίου sell-off

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κινείται στη δίνη παγκοσμίου sell-off

0 comments

Στη δίνη τουπαγκόσμιου sell-off βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί στα επίπεδα του 5% και κάτω από τις 1.400 μονάδες. Συντριπτικές ήταν οι απώλειες για τις τραπεζικές μετοχές, αλλά και άλλους τίτλους που το τελευταίο διάστημα είχαν κινηθεί ανοδικά. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 28,14 εκατ. ευρώ.

Η βουτιά χαρακτηριζόταν ως εισαγόμενη από παράγοντες της αγοράς, μετά τις έντονες πτωτικές κινήσεις στις διεθνείς αγορές στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας και το ιδιαίτερα αρνητικό άνοιγμα σήμερα στην Ασία και τα futures που έδειχναν νέα πτώση στη Γουολ Στριτ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 4,69%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 4,52%. Πτωτικά κινούνται όλες οι μετοχές της υψηλής και τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Eurobank (-6,71%), της Aegean (-6,79%), της Autohellas (-6,41%)και της Viohalco (-6,12%).

Ενεδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι το γεγονός ότι καμία μετοχή δεν καταγράφει άνοδο, ενώ 92 κινούνται πτωτικά και 9 παραμένουν σταθερές.

Η εβδομάδα ξεκίνησε με σφυροκόπημα ειδικά σε Ιαπωνία αλλά και σε Κορέα κι άλλες ασιατικές αγορές μετά τη βουτιά στη Γουολ Στριτ την Παρασκευή, λόγω φόβων για ύφεση στην αμερικανική οικονομία. Ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο έχασε 12,4% καταγράφοντας τις μεγαλύτερες απώλειες σε μονάδες στην ιστορία λόγω μαζικής φυγής παικτών που ήθελαν να μειώσουν την έκθεσή τους σε επενδυτικό κίνδυνο.

Οι προβλέψεις για το άνοιγμα της Γουολ Στριτ τη Δευτέρα ήταν επίσης ιδιαίτερα αρνητικές με τα futures στις 11πμ ώρα Ελλάδος να δείχνουν υποχώρηση του δείκτη του χρηματιστηρίου υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κατά 6,5% και του βασικού δείκτη S&P 500 κατά 3%.

Μικρότερες -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- ήταν οι πιέσεις που δεχόταν η Ευρώπη, περιμένοντας το άνοιγμα στις ΗΠΑ. Το Λονδίνο άνοιξε με πτώση 2%, το Παρίσι με πτώση 2,6% και η Φρανκφούρτη με πτώση 2,8%.

Η κατάσταση έχει αρχίσει πλέον να αυξάνει τις φωνές για περισσότερες και μεγαλύτερες μειώσεις επιτοκίων –ακόμη και εκτάκτως- από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σοκ από τρεις λόγους

Το ξεπούλημα των τελευταίων ημερών οφείλεται σε νέες έντονες ανησυχίες για την πορεία της αμερικανικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας, σε συνδυασμό με αρνητικά αποτελέσματα πολλών εισηγμένων κυρίως στο χώρο της τεχνολογίας οι μετοχές των οποίων είχαν σκαρφαλώσει τον Ιούλιο σε επίπεδα ρεκόρ λόγω των προσδοκιών για την τεχνητή νοημοσύνη. Επίσης αρχίζει να δημιουργείται σενάριο ότι η FED έκανε λάθος και καθυστέρησε περισσότερο από όσο έπρεπε να προχωρήσει σε μειώσεις. Αυτό οδηγεί περισσότερους επενδυτές πλέον στο δολάριο και στα ομόλογα, εγκαταλείποντας τις μετοχές –οι τιμές των οποίων είχαν βρεθεί τον Ιούλιο σε ιστορικά υψηλά ρεκόρ.

Τα μάτια στις κεντρικές τράπεζες

Με τα νέα στοιχεία να δείχνουν επιδείνωση της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ και προκλήσεις για τη βιομηχανική παραγωγή στην Ευρώπη, αυξάνονται ξανά τα στοιχήματα για πιο χαλαρή νομισματική πολιτική από FED και ΕΚΤ.

Ιδιαίτερα στις ΗΠΑ έχει αρχίσει να γίνεται λόγο πως η Federal Reserve καθυστέρησε περισσότερο από όσο θα ήθελε να προχωρήσει στην πρώτη μείωση των επιτοκίων των τελευταίων δύο περίπου χρόνων. Πλέον δημιουργούνται προσδοκίες για μεγαλύτερη μείωση το Σεπτέμβριο, κατά 50 αντί για 25 μονάδες βάσης. Εκτός αν η FED αναλάβει έκτακτη δράση πριν την προγραμματισμένη συνεδρίαση του επόμενου μήνα. Οι αγορές δίνουν επίσης πιθανότητα 60% για μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης και από την ΕΚΤ τον επόμενο μήνα. Προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων δημιουργούνται για το Σεπτέμβριο και από την Τράπεζα της Αγγλίας.

Ο ρόλος του γεν

Στην Ιαπωνία σημαντικό ρόλο στην κάθετη βουτιά διαδραμάτισε το ράλι του γεν κατά 12% από τα μέσα του περασμένου μήνα, αφού όλο το προηγούμενο διάστημα οι επενδυτές αγόραζαν εκεί και λόγω της χαμηλής ισοτιμίας που είχε τότε το ιαπωνικό νόμισμα.

Είναι ενδεικτικό ότι στο Τόκιο ο Nikkei υποχώρησε σήμερα Δευτέρα κατά 4.451 μονάδες ξεπερνώντας ακόμη και τις 3.836 μονάδες που είχε χάσει τη «Μαύρη Δευτέρα» τον Οκτώβριο του 1987. Τότε βέβαια ο δείκτης βρισκόταν σε χαμηλότερα επίπεδα από τα σημερινά.

Ο ευρύτερος ιαπωνικός δείκτης Topix έκλεισε με απώλειες 12,2% χάνοντας όλα τα κέρδη του 2024. Σε Ιαπωνία και Κορέα τα αυτοματοποιημένα συστήματα των χρηματιστηρίων χρειάστηκε να διακόψουν προσωρινά τις συναλλαγές λόγω της μεγάλης και ξαφνικής πτώσης, όπως έχουν σχεδιαστεί να κάνουν σε τέτοιες περιπτώσεις. Ο δείκτης Kospi στη Νότιο Κορέα έχασε 9% ενώ πιο ψύχραιμη ήταν η κατάσταση στις κεφαλαιαγορές της Κίνας.

Παράγοντες της ιαπωνικής αγοράς που μίλησαν σε Bloomberg και Financial Times έκαναν λόγο για σημαντική διόρθωση και προσπάθειες για μείωση κινδύνου από μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και το γεν που έχει ενισχυθεί κατά 12% έναντι του δολαρίου μέσα σε μόλις δυόμισι εβδομάδες. Μόνο σήμερα το ιαπωνικό νόμισμα ενισχύθηκε κατά 2,2% φτάνοντας τα 142,3 γεν ανά δολάριο.

Πηγή: ΟΤ

Πηγή: ToVima.gr

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00