Saturday, January 4, 2025
Home » Τατόι: Πότε ολοκληρώνεται η αποκατάσταση των κτιρίων – Τι θα γίνει με τα κτήματα

Τατόι: Πότε ολοκληρώνεται η αποκατάσταση των κτιρίων – Τι θα γίνει με τα κτήματα

0 comments

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα έργα αποκατάστασης των κτιρίων στα πρώην βασιλικά κτήματα Τατοΐου με στόχο, στα τέλη του 2025, να έχει υλοποιηθεί η δέσμευση για παράδοση του ιστορικού τόπου στο κοινό. Σήμερα, ο χώρος θυμίζει, εν πολλοίς, εργοτάξιο.

Στην επιβλητική έπαυλη, οι εργασίες για την επαναφορά της παλιάς της αίγλης, αλλά και της μετατροπής της σε μουσείο δεν έχουν σταματήσει, έχοντας ορίζοντα αποπεράτωσης σε περίπου έναν χρόνο. Στο πρώην ανάκτορο θα εκτίθενται περισσότερα από 100.000 αντικείμενα που βρέθηκαν εντός των κτιρίων του Τατοΐου, όπως έπιπλα, έργα τέχνης, χαλιά, ενδύματα της πρώην βασιλικής οικογένειας, ιστορικά σερβίτσια κ.ά.

Πάντως, αρκετά από τα κτίρια του πρώην βασιλικού κτήματος έχουν «αναστηθεί», αν και ακόμη δεν είναι επισκέψιμα, καθώς δεν έχουν αποδοθεί στις νέες τους χρήσεις.

Πρόκειται για τις οικίες Στουρμ και Φροντιστή, το Βουτυροκομείο και το Τηλεγραφείο, στα οποία οι εργασίες ολοκληρώθηκαν βάσει μελετών που χρηματοδότησε το Σωματείο των Φίλων του Κτήματος Τατοΐου.

Επίσης, έτοιμα είναι τα Μαγειρεία που θα στεγάσουν το εκδοτήριο εισιτηρίων για το πρώην Ανάκτορο, το βεστιάριο και το αναψυκτήριο και το Παλαιό Βουστάσιο όπου θα εκτίθενται συντηρημένες οι άμαξες.

Το κτίριο του Νέου Βουστασίου έχει αποκατασταθεί – στη μία πτέρυγα θα τοποθετηθούν τα οχήματα της τέως βασιλικής οικογένειας, στην άλλη θα στεγαστεί μουσείο αγροκτηνοτροφικής παραγωγής και στον όροφο θα φιλοξενούνται συνέδρια και εκδηλώσεις.

Στο κτίριο του Δασοφύλακα ήδη λειτουργεί κέντρο ενημέρωσης ενώ σταδιακά αποκαθίστανται και άλλα κτίρια του κτήματος Τατοΐου.

Επίσης, το κτίριο της Φρουράς των Τάφων θα φιλοξενήσει έκθεση με αρχαιότητες από την περιοχή και το παλιό Γαλακτοκομείο θα μετατραπεί σε καφετέρια.

Το «Chateau Decelie» και ο πάγος στις χαράδρες

Όσο για την αξιοποίηση των 600 στρεμμάτων αγροτικών γαιών του πρώην βασιλικού κτήματος, προ ημερών πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας μεταξύ των συναρμόδιων υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Τσιάρα και της υπουργού Πολιτισμού κυρίας Λίνας Μενδώνη.

Πρόκειται για εκτάσεις (αμπελώνες, οπωρώνες, ελαιώνες και άλλες αγροτικές καλλιέργειες) που άλλοτε παρήγαγαν προϊόντα εκλεκτής ποιότητας προκειμένου το κτήμα να βγάζει τα έξοδά του.

Νοτιοδυτική όψη του Ιπποστασίου

Στον σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι η προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων που θα επενδύσουν ώστε να αναβιώσει η παραγωγή τους.

Πρόκειται για το κρασί, το γάλα, τα αυγά, το βούτυρο, τα τυριά, προϊόντα που πωλούνταν έως τις αρχές της δεκαετίας του ΄70 στην αθηναϊκή αγορά, σε καταστήματα στη Σταδίου και στη Βουκουρεστίου.

Ακόμη και παγωτό παρήγαγαν στα πρώην βασιλικά κτήματα από πάγο που συντηρούσαν σε βαθιές χαράδρες εντός των ορίων του κτήματος, το οποίο ωστόσο προορίζονταν για κατανάλωση από τα μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας ή τους επισκέπτες τους.

Για εμπορικούς σκοπούς, στο Τατόι παράγονταν το περίφημο «Δεκελεικό βουτύρο», αλλά και το διάσημο κρασί του κτήματος Τατοίου, το «Chateau Decelie – Οίνος Δεκελείας».

Μάλιστα, ο Γιάννης Μπουτάρης είχε υποβάλλει πρόταση στο Υπουργείο Πολιτισμού, η οποία δεν είχε γίνει αποδεκτή, για την αναβίωση των αμπελώνων, οι οποίοι βρίσκονται σε μια ημι-δασωμένη πλέον έκταση, δίπλα στο ανάκτορο, εκεί όπου σήμερα έχουν τοποθετηθεί τα συστήματα γεωθερμικών αντλιών για την ενεργειακή κάλυψη του νέου μουσείου.

Το σκεπτικό του ήταν να δημιουργηθεί εκεί μια «Κιβωτός της ελληνικής αμπέλου» από τη Διεπαγγελματική Ένωση Αμπέλου και Οίνου.

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι το επιτελείο των υπουργείων Πολιτισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης, έχει γίνει αποδέκτης προτάσεων από μεγάλους οινοπαραγωγούς της χώρας που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στο Τατόι, τις οποίες και μελετούν.

Το εμπόδιο των Δασικών Χαρτών

Ωστόσο, όπως αναφέρουν στον ΟΤ κυβερνητικές πηγές, πριν την αξιοποίηση των 600 στρεμμάτων της αγροτικής έκτασης θα πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει ο χαρακτηρισμός τους στους Δασικούς Χάρτες καθώς η πλειονότητά τους έχει χαρακτηριστεί ως «ΑΔ», δηλαδή εκτάσεις άλλοτε αγροτικές και σήμερα δασικές. Με άλλα λόγια πρόκειται για δασωμένους αγρούς και εάν δεν διευθετηθεί ο αποχαρακτηρισμός τους δεν θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν για την παραγωγή προϊόντων με …βασιλικό brand name.

Επίσης, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν και ζητήματα χρησικτησίας αφού πολλές εκτάσεις έχουν καταπατηθεί από ιδιώτες, κυρίως προς την πλευρά του Κρυονερίου, εντός των ορίων του κτήματος.

Οι κήποι και το δάσος

Σημαντικό «κεφάλαιο» του έργου αναβίωσης των πρώην βασιλικών κτημάτων αποτελεί η ανασύσταση των κήπων αλλά και η αναγέννηση της δασικής έκτασης που καταστράφηκε από τη μεγάλη πυρκαγιά του 2021. Η φύση, αν και πληγωμένη από τη φωτιά, έχει αρχίσει να αναγεννάται.

Όσο για τους κήπους έχουν ήδη οργανωθεί και εξελίσσονται εργασίες για την ανασύνθεσή τους, η οποία βασίστηκε κυρίως στο ερευνητικό έργο του ιστορικού κ. Κώστα Σταματόπουλου, αλλά και στην ταινία «Απάχηδες των Αθηνών» καθώς ορισμένα πλάνα της είχαν γυριστεί στην περιοχή. Η ανασύσταση των κήπων και των μονοπατιών τους αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί παράλληλα με το άνοιγμα του ανακτόρου – μουσείου στο κοινό.

Διαβάστε ακόμη στον ot.gr:

«ΤΑΙΠΕΔ: Ξεκινάει η αξιοποίηση του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου»

Πηγή: ToVima.gr

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00