Friday, November 22, 2024
Home » Πόσο κοστίζει να φτιάξει κάποιος ένα κόμμα;

Πόσο κοστίζει να φτιάξει κάποιος ένα κόμμα;

0 comments

Εν αναμονή του νέου κόμματος που έχει εξαγγείλει ο Στέφανος Κασσελάκης (#ΕΙΜΑΙΕΔΩ) και κυρίως των ιδεολογικών και πολιτικών συντεταγμένων του «πιο business friendly» φορέα που θα εκτείνεται, κατά δήλωσή του, από την προοδευτική παράταξη ως τη «θεσμική Δεξιά», ένα πρακτικό ερώτημα που απασχολεί τον Ταύρο, όπου βρίσκεται η προσωρινή έδρα του χώρου, είναι το προφανές: Πόσο θα κοστίσει το νέο κόμμα; Είναι ένα ερώτημα άλλωστε που έτσι κι αλλιώς προκαλεί το ενδιαφέρον: αλήθεια, πόσο κοστίζει να «στήσει» κάποιος ένα κόμμα;

«Εξαρτάται από το τι κόμμα θέλεις. Είναι όπως με τα σπίτια. Αλλος θέλει μεζονέτα πολυτελείας και άλλος αρκείται σε ένα ταπεινό οίκημα που να καλύπτει βεβαίως τις ανάγκες του. Ετσι είναι και με τα κόμματα, μόνο που δεν αρκεί τι θέλει ο καθένας αλλά και πόσα χρήματα διαθέτει» λέει γνώστης του αντικειμένου. Τα πράγματα δυσκολεύουν περισσότερο όταν έχεις να κάνεις με ένα κόμμα το οποίο δεν έχει κρατική χρηματοδότηση, όπως στην περίπτωση του κόμματος Κασσελάκη, καθώς ο ΑΦΜ ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμα και να συγκροτήσουν Κοινοβουλευτική Ομάδα οι ανεξαρτητοποιηθέντες «κασσελακικοί», δεν θα δικαιούνται χρηματοδότηση, καθώς δικαιούχοι είναι τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή με αντιπροσώπους εκλεγμένους στις τελευταίες γενικές βουλευτικές εκλογές από τους συνδυασμούς του ίδιου κόμματος, και μάλιστα κόμματα που είχαν καταρτίσει πλήρεις συνδυασμούς, τουλάχιστον στο 70% των εκλογικών περιφερειών της χώρας και είχαν συγκεντρώσει ποσοστό τουλάχιστον 1,5%. Αρα το εγχείρημα Κασσελάκη ξεκινά ήδη από ένα μείον – χωρίς κρατική ενίσχυση.

Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 2,8 εκατ. ευρώ ετησίως, ποσό που θα συνεχίσει να λαμβάνει ακόμα και αν απολέσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πρόκειται για χρήματα από τα οποία πληρώνονται μισθοί και ασφαλιστικές εισφορές των υπαλλήλων, φόροι, ενοίκια γραφείων (πλην των κεντρικών γραφείων της Κουμουνδούρου που είναι ιδιόκτητα), ΔΕΚΟ, δάνεια, προμηθευτές κ.λπ. Οσα δηλαδή χρειάζεται ένα κόμμα για να υπάρχει και να λειτουργεί στοιχειωδώς.

Οταν είναι μάλιστα κόμμα υψηλών προσδοκιών, όπως αυτές που καλλιεργούνται από το στρατόπεδο Κασσελάκη, με πανελλαδική δικτύωση και χιλιάδες μέλη, οι απαιτήσεις είναι μεγάλες. Ηδη αναζητείται νέος χώρος όπου θα εγκατασταθεί το «στρατηγείο» με τα στελέχη και τους εθελοντές που θα αναλάβουν ρόλους, καθώς τα γραφεία 1.500 τ.μ. στον Ταύρο (λέγεται ότι στοίχισαν 20.000 ευρώ) θα πρέπει να παραδοθούν άμεσα (το συμβόλαιο βραχυχρόνιας μίσθωσης λήγει στις 2 Δεκεμβρίου, ενώ έχει κλείσει ο επόμενος ενοικιαστής). Από πού λοιπόν θα βρεθούν τα χρήματα για το νέο κόμμα/κίνημα;

«Από τους βουλευτές και τον κ. Κασσελάκη»

«Θα βρούμε τα λεφτά από τους βουλευτές του κόμματος και φυσικά από τον κ. Κασσελάκη, ο οποίος θα προσπαθήσει οικονομικά να ενισχύσει το κόμμα. Από εκεί και πέρα, είναι οι συνδρομές των μελών και οι οικονομικές στηρίξεις, οι οποίες πρέπει να γίνουν αποκλειστικά όπως προβλέπεται» ήταν η απάντηση του ένθερμου «κασσελακικού», ανεξάρτητου πλέον βουλευτή Αλέξανδρου Αυλωνίτη.

Με δεδομένο το διόλου ευκαταφρόνητο κόστος ενός φιλόδοξου εγχειρήματος, όπως αυτό που ευαγγελίζεται ο έκπτωτος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό σημαίνει ότι τόσο ο ίδιος, ο οποίος σύμφωνα με το «πόθεν έσχες» του 2023 δηλώνει εισόδημα 1,7 εκατ. δολαρίων, όσο και οι βουλευτές που τον ακολουθούν και λαμβάνουν βουλευτική αποζημίωση (προσεγγίζει στο σύνολο τις 6.500-7.000 ευρώ), θα κληθούν να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη. Υπάρχουν βεβαίως και οι πάσης φύσεως νόμιμες οικονομικές ενισχύσεις από διάφορες πηγές: τακτικές και έκτακτες εισφορές μελών και φίλων, οικονομικές εξορμήσεις, δωρεές, δάνεια ή παροχές και εισφορές σε είδος που αποτιμώνται σε χρήμα.

Μια στοιχειώδης οργανωτική πανελλαδική δομή προϋποθέτει 55 γραφεία σε όλη τη χώρα x 500 ευρώ ενοίκιο x 12 μήνες x 3 χρόνια μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές = 1.000.000 ευρώ. Αν προσθέσει κάποιος ότι για να παραχθεί ένα στοιχειώδες πολιτικό περιεχόμενο χρειάζονται τουλάχιστον 10 επιστημονικοί συνεργάτες, που σημαίνει 1.500 ευρώ για αμοιβές x 12 μήνες x 3 χρόνια (ως τις κάλπες του 2027) = 540.000 ευρώ. Χώρια οι μετακινήσεις, οι διαφημιστικές εταιρείες, τα social media, οι συγκεντρώσεις κ.λπ. Ενα μέτρο υπολογισμού είναι το κόστος συμμετοχής με αξιώσεις και με παρουσία σε όλη την επικράτεια στις εθνικές εκλογές.

Σύμφωνα με πολιτικούς παράγοντες που γνωρίζουν την «πιάτσα», κάτι τέτοιο απαιτεί τουλάχιστον 2 εκατ. ευρώ (εκλογικά κέντρα, γραμματειακή υποστήριξη, καμπάνιες υποψηφίων, περιοδείες, αεροπορικά εισιτήρια, προεκλογικό υλικό και διανομή του, διαφημίσεις, e-mails, τοπικά ΜΜΕ που κατά κανόνα αμείβονται για την προβολή των υποψηφίων, ενώ αν συμπεριληφθούν και τα κοστοβόρα ψηφιακά Μέσα, όπως το TikTok, τα βιντεάκια του οποίου με υποδομή και συντελεστές στοιχίζουν κάποιες χιλιάδες ευρώ, αλλά και το Facebook, το Instagram και το YouTube ή μηχανές αναζήτησης όπως της Google, τότε το κόστος ανεβαίνει).

Το κόστος των ευρωεκλογών

Οσον αφορά τη συμμετοχή κόμματος σε ευρωεκλογές ο πήχης για μια πλήρη προεκλογική δραστηριότητα στην επικράτεια κινείται χαμηλότερα. Αρκούν 500.000 ευρώ, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Ενα κόμμα εκτός από κεντρικά γραφεία τουλάχιστον στις πρωτεύουσες των νομών χρειάζεται στελεχικό μηχανισμό παρά τις καλές προθέσεις των εθελοντών, υλικοτεχνική υποδομή, Internet, τηλεφωνικά και ταχυδρομικά τέλη, αλλά και περιοδείες του αρχηγού και των στελεχών ανά τη χώρα – υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κασσελάκης κατά την προεκλογική περίοδο των πρόσφατων ευρωεκλογών χρησιμοποιούσε τρέιλερ – κινητό στρατηγείο με μια μεγάλη προσωπογραφία του και το σύνθημα «Καλύτερη Ζωή», ενώ είχε προηγηθεί πολυήμερη περιοδεία του στα νησιά του Αιγαίου με ταχύπλοο σκάφος που είχε ενοικιαστεί προς 2.000 ευρώ ημερησίως, σύμφωνα με τη διαχειρίστρια εταιρεία, συνολικά προς 20.000 ευρώ για όλη τη διάρκεια του tour.

Ενα πρόσφατα ιδρυθέν κόμμα είναι της Νέας Αριστεράς που προήλθε από τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και δεν διαθέτει κρατική χρηματοδότηση. «Ανοιχτήκαμε ίσα-ίσα» λένε στελέχη του. Η Νέα Αριστερά νοίκιασε έναν όροφο 150 τ.μ. στην οδό Πατησίων στο ύψος του «ΜΙΝΙΟΝ», δεν έχει κανένα επαγγελματικό στέλεχος και συντηρείται από τις βουλευτικές αποζημιώσεις των «11» και από τη στήριξη μελών και φίλων – ένας επιπρόσθετος λόγος, ενδεχομένως, που οι επιδόσεις τους στις πρόσφατες ευρωεκλογές ήταν αποκαρδιωτικές (έλαβαν 2,45%), καθώς κατά βάση «εκλογές χωρίς λεφτά δεν κερδίζεις».

Πηγή: To Vima

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More