Thursday, December 26, 2024
Home » Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείει το ΠαΣοΚ – Οι άξονες πιθανής σύγκλισης

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείει το ΠαΣοΚ – Οι άξονες πιθανής σύγκλισης

0 comments

Συνηθίζεται το πόκερ τις ημέρες μεταξύ των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Αντιθέτως όμως με τις μπλόφες που κυριαρχούν στα τραπέζια φίλων και συγγενών, μια τέτοια παρτίδα στην πολιτική απαιτεί εκ των προτέρων ανοικτά χαρτιά. Είναι τουλάχιστον αυτό που ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ στις συζητήσεις που διεξάγονται μετά την αλλαγή ηγεσίας για την σύμπτυξη των προοδευτικών δυνάμεων της κεντρικής σκηνής – εντός ή εκτός Βουλής.

Ο Σωκράτης Φάμελλος, εκμεταλλευόμενος τον θετικό αντίκτυπο που είχε η ανέλιξή του στην αρχηγία του κόμματος, έχει ήδη συναντήσει αρκετούς παράγοντες εντός ή εκτός Κουμουνδούρου. Και θα συναντήσει κι άλλους, περισσότερους από τον Νίκο Κοτζιά (ΠΡΑΤΤΩ) ή τον Πέτρο Κόκκαλη (ΚΟΣΜΟΣ), μέσα στις πρώτες εβδομάδες του 2025.

Φερ’ ειπείν ο Αλέξης Χαρίτσης θεωρείται δεδομένο πως θα βρεθεί θεσμικά με τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουν αρκετά να πουν οι δυο τους για το παρελθόν, διότι διαφορετικά χειρίστηκαν πέρυσι τις εσωκομματικές εξελίξεις, αλλά κυρίως για το μέλλον. Κι ας μην ευοδώθηκε η απόπειρα εκ μέρους της Νέας Αριστεράς για σύμπραξη στο πρόσωπο του Χρήστου Ράμμου ως κοινού υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Θα δει ο Φάμελλος τον Ανδρουλάκη;

Θα είναι ωστόσο μεταξύ των υπολοίπων προσώπων ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, Νίκος Ανδρουλάκης; Πρόκειται να γίνει μια τέτοια πρόταση; Κι αν ναι, πότε ακριβώς; Ή με ποια αφορμή;

Όλο το παρασκήνιο της πολιτικής στο inbox σου

Η ιστορική στήλη του Βήματος στο inbox σου

Γίνε μέλος του καθημερινού newsletter που αποκαλύπτει όσα συμβαίνουν στο πολιτικό παρασκήνιο και απόκτησε πρόσβαση σε αποκλειστικό περιεχόμενο. ΕΓΓΡΑΦΗ

Πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως «αντίπαλος δεν είναι το ΠαΣοΚ, αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη». Ως εκ τούτου δεν αποκλείεται το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη από οποιαδήποτε κουβέντα η οποία εδράζεται στη βάση μιας συνεργασίας κεντροαριστερών – αριστερών κομμάτων.

Όπως σχολίαζαν άλλωστε πηγές της Κουμουνδούρου «αυτή η θέση είναι και η θέση της πλειοψηφίας των προοδευτικών πολιτών». Επικαλούνταν μάλιστα οι ίδιοι κύκλοι μια σειρά από αριθμούς και ποσοστά από έρευνες, υποστηρίζοντας πως τόσο η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (60%) όσο και των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ (56%) εμφανίζεται υπέρ μιας συμμαχίας των κομμάτων του προοδευτικού χώρου.

«Η πλειοψηφία των προοδευτικών πολιτών πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία των κομμάτων της Αριστεράς και Κεντροαριστεράς και να συμμετάσχουν σε αυτήν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠαΣοΚ και η Νέα Αριστερά» σημείωναν με νόημα κομματικά στελέχη, προσβλέποντας ολοφάνερα σε μια επιβεβαίωση όλων των παραπάνω.

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εξαιρεί το ΠαΣοΚ

Το γεγονός πως το ΠαΣοΚ διαδέχθηκε, μια Πέμπτη μεσημέρι (21/11), τον ΣΥΡΙΖΑ στη θεσμική θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν το εξαιρεί από τη λίστα των πιθανών «συμπαικτών» της Κουμουνδούρου. Έχει ή όχι το πάνω χέρι, αριθμητικά και δημοσκοπικά ενόσω η Αριστερά εμφανίζεται καθηλωμένη σε μια κινούμενη άμμο.

Ναι μεν «ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η πραγματική, μαχητική και τεκμηριωμένη αξιωματική αντιπολίτευση που έχει ανάγκη η κοινωνία και όχι μια βολική και ανώδυνη αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση» όπως διαρρέει αναντίρρητα από το προεδρικό γραφείο του κόμματος. Την ίδια ώρα παρόλα αυτά, χωρίς η νέα ηγεσία να έχει συμβιβαστεί με την ανατροπή του εκλογικού status quo, δεν εγκαταλείπει τα σχέδια συνεννόησης με κάθε διαθέσιμο εταίρο. Γι’ αυτό και διαρκώς χαιρετίζεται όποια τεκμηριωμένη πρωτοβουλία θεωρεί πως κοντράρει και αποδομεί τις πολιτικές της ΝΔ.

Υπό τον όρο που τίθεται πως το ΠαΣοΚ θα διευκρινίσει τις προθέσεις του. Κρίνεται ως προαπαιτούμενο από την Κουμουνδούρου για να μην γεννιούνται ενστάσεις ή αμφιβολίες για τη στάση του σε συγκεκριμένα ζητήματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει ότι κοινός τόπος είναι εφικτό να βρεθεί και διατρανώνει ότι θα το επιδιώξει άμεσα, κρατώντας ανοικτές τις πόρτες. Ίσως και πριν από το καταστατικό συνέδριο της προσεχούς άνοιξης (και πριν από το Πάσχα – 20/4) προκειμένου ορισμένες κατευθύνσεις να τεθούν επί τάπητος και να εγκριθούν – ψηφιστούν από το ανώτατο όργανο.

Τα κριτήρια του ΣΥΡΙΖΑ για τον Πρόεδρο Δημοκρατίας

Αναμφίβολα μια -ευρείας συναίνεσης- υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας είναι θεμελιώδες αντικείμενο για ένα ένα συνεκτικό πρωτόκολλο μεταξύ των κομμάτων του προοδευτικού τόξου. Ορισμένοι εκ των έσω επιμένουν πως θα ήταν σημαντικό ο ΣΥΡΙΖΑ να πάρει την πρωτοβουλία και να προλάβει χρονικά το ΠαΣοΚ.

Από την Κουμουνδούρου έχουν φροντίσει να χαμηλώσουν προσώρας τους τόνους, μετακινώντας τις εξελίξεις για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του 2025 κι αφού πρώτα έχουν συνεδριάσει πρώτα η Πολιτική Γραμματεία κι ακολούθως η Κεντρική Επιτροπή (18/1).

Την ίδια ώρα πάντως εξακολουθούν να τονίζουν τεχνηέντως πηγές ότι το πρόσωπο της πρότασης θα πρέπει «να υπηρετεί και να αντανακλά αυτά που ζητάει το Σύνταγμά μας», καθώς «την τελευταία περίοδο είχαμε σοβαρότατα προβλήματα παραβίασης». Άρα θα ήταν ιδανικός συνδυασμός η εκλογή ΠτΔ να εξασφαλίσει τη θωράκιση του πολιτεύματος κι όσων απορρέουν από αυτό.

Τα υπόλοιπα ανοικτά ζητήματα ΣΥΡΙΖΑ – ΠαΣοΚ

Δεν είναι πάντως το μοναδικό επίπεδο σύμπραξης αυτό που αφορά τον ανώτατο άρχοντα της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ περιμένει αντιπολιτευτική στάση κι αυστηρή κριτική από το ΠαΣοΚ σε ζητήματα όπως: τα δημόσια πανεπιστήμια, τα δημόσια χαρακτηριστικά του νερού, οι ανεξάρτητες αρχές και τα κατοχυρωμένα προσωπικά δεδομένα.

«Αυτά είναι ξεκάθαρα ερωτήματα. Δεν έχουμε πάρει απαντήσεις» διαμήνυε σε συνέντευξή του ο Σωκράτης Φάμελλος, υπογραμμίζοντας με αυστηρότητα πως «απέναντι σε αυτή την κυβέρνηση δεν υπάρχουν συναινέσεις, υπάρχει δυναμική αντιπολίτευση». Μια αντιπολίτευση που για τον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι κοινή, αν μένει μακριά από «κομματικό εγωισμό». Γιατί σε κάθε περίπτωση «προέχει το συμφέρον της κοινωνίας». Όπως και γενικότερα το συμφέρον της χώρας στο διεθνές σκηνικό ρευστότητας, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με τον ελληνοτουρκικό διάλογο και με τη Μέση Ανατολή.

Φυσικά, όπως επισημαίνεται σχετικώς, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ήθελε να επαναληφθεί ό,τι στο νομοσχέδιο για τις μεταβολές στη φορολόγηση των τραπεζών και των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Καθώς -σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ- τη στιγμή που το ΠαΣοΚ πανηγύριζε μια νίκη «αυτό που έφερε ο κ. Μητσοτάκης ήταν ψίχουλα».

Στο τέλος της ημέρας το ζητούμενο δεν είναι οι εντυπώσεις και οι πανηγυρισμοί, αλλά το πώς θα επιλυθούν τα προβλήματα.

Πηγή: To Vima

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00