Friday, November 8, 2024
Home » Νταβός: Η επίθεση Ζελένσκι στον Πούτιν, οι θέσεις των ΗΠΑ και το Μεσανατολικό

Νταβός: Η επίθεση Ζελένσκι στον Πούτιν, οι θέσεις των ΗΠΑ και το Μεσανατολικό

0 comments

Νταβός: Η επίθεση Ζελένσκι στον Πούτιν, οι θέσεις των ΗΠΑ και το Μεσανατολικό

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας και τη Μέση Ανατολή βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Κατά τη διάρκεια της Τρίτης (16/01) ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας και τη Μέση Ανατολή βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν «αρπακτικό που δεν πρόκειται να ικανοποιηθεί από μια «παγωμένη» σύρραξη στην Ουκρανία», όπου η γραμμή του μετώπου παραμένει εδώ και πολλούς μήνες σχεδόν αμετακίνητη.

«Μετά το 2014 έγιναν προσπάθειες να παγώσει ο πόλεμος στο Ντονμπάς (στην ανατολική Ουκρανία). Υπήρχαν εγγυητές με μεγάλη επιρροή, όπως η καγκελάριος της Γερμανίας (Άγγελα Μέρκελ), ο πρόεδρος της Γαλλίας (Φρανσουά Ολάντ). Όμως ο Πούτιν είναι αρπακτικό που δεν ικανοποιείται από τα παγωμένα προϊόντα», είπε ο Ζελένσκι στην παρέμβασή του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Ο Ζελένσκι κατηγόρησε επίσης τον Πούτιν ότι «επιχειρεί να κανονικοποιήσει τις μαζικές εκτοπίσεις, τα ισοπεδωμένα χωριά και πόλεις και την τρομακτική αίσθηση ότι ο πόλεμος ίσως να μην τελειώσει ποτέ. Στην πραγματικότητα, ο Πούτιν ενσαρκώνει τον πόλεμο», συνέχισε ο Ουκρανός πρόεδρος, εκτιμώντας ότι «αυτό δεν θα αλλάξει».

Ο Ζελένσκι κάλεσε για άλλη μία φορά τις χώρες της Δύσης να εφοδιάσουν με περισσότερα όπλα την Ουκρανία και να την βοηθήσουν να επικρατήσει στον αέρα. Για αυτό ζήτησε ξανά μαχητικά αεροσκάφη, διαβεβαιώνοντας ότι το Κίεβο έχει ήδη πλεονέκτημα στη Μαύρη Θάλασσα, έναντι του ρωσικού στόλου.

«Οι εταίροι μας γνωρίζουν τις ανάγκες μας και πόσες είναι», συνέχισε, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία έχει αποδείξει ότι «μπορεί να πλήξει τα ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη που κανείς δεν είχε καταρρίψει μέχρι τώρα».

Στη συνέχεια ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε επίσης να επιβληθούν κυρώσεις στην πυρηνική βιομηχανία της Ρωσίας και να δοθούν στην Ουκρανία τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν «παγώσει» σε χώρες της Ευρώπης.

Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν υποσχέθηκε ότι θα διατηρηθεί η αμερικανική υποστήριξη στην Ουκρανία, έπειτα από συνάντηση που είχε στο Νταβός με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε την υποστήριξή μας στην Ουκρανία και εργαζόμαστε πολύ στενά με το Κογκρέσο» σχετικά με το θέμα αυτό, δήλωσε ο Ά. Μπλίνκεν στη διάρκεια μιας συνάντησης με τον Β. Ζελένσκι στο περιθώριο της συνόδου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

«Ξέρω πως οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί μας θα κάνουν το ίδιο πράγμα» είπε χαρακτηριστικά. Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, που ήταν επίσης παρών, διαβεβαίωσε τον Ουκρανό πρόεδρο πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους είναι αποφασισμένοι να «διασφαλίσουν πως η Ρωσία θα αποτύχει και η Ουκρανία θα κερδίσει».

Ο Β. Ζελένσκι ευχαρίστησε τη διοίκηση Μπάιντεν και τη «δικομματική υποστήριξη» στο αμερικανικό Κογκρέσο. «Υπολογίζουμε αληθινά στην υποστήριξή σας — στη συνέχιση της τεράστιας υποστήριξής σας», είπε.

Η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να αναγνωρίσει το Ισραήλ αν επιλυθεί το παλαιστινιακό

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε σήμερα πως η χώρα του θα μπορούσε να αναγνωρίσει το Ισραήλ αν επιτευχθεί μια γενική συμφωνία που θα περιλαμβάνει την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

«Συμφωνούμε πως η ειρήνη στην περιοχή περιλαμβάνει την ειρήνη για το Ισραήλ, όμως αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνο μέσω της ειρήνης για τους Παλαιστίνιους μέσω ενός παλαιστινιακού κράτους», δήλωσε ο πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η Σαουδική Αραβία θα αναγνωρίσει τότε το Ισραήλ στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πολιτικής συμφωνίας, είπε: «Βέβαια».

Ο πρίγκιπας Φαϊσάλ είπε πως η εξασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή μέσω της δημιουργίας ενός παλαιστινιακού κράτους είναι «κάτι για το οποίο εργαζόμαστε όντως με τη διοίκηση των ΗΠΑ, και είναι πιο συναφές στο πλαίσιο της Γάζας».

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου τον περασμένο Οκτώβριο ανάμεσα στο Ισραήλ και την παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Χαμάς που κυβερνά τη Γάζα, η Σαουδική Αραβία έβαλε πάγο στα υποστηριζόμενα από τις ΗΠΑ σχέδια εξομάλυνσης των σχέσεών της με το Ισραήλ, δήλωσαν δύο πηγές που γνωρίζουν τις απόψεις του Ριάντ, σε μια γρήγορη αναδιάταξη των διπλωματικών προτεραιοτήτων του.

Οι δύο πηγές δήλωσαν στο Reuters πως θα υπάρξει κάποια καθυστέρηση στις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ συνομιλίες για την εξομάλυνση των σαουδαραβικοϊσραηλινών σχέσεων. Αυτό θεωρείται ως ένα κρίσιμο βήμα για τη Σαουδική Αραβία προκειμένου να εξασφαλίσει αυτό που θεωρεί πως είναι το πραγματικό βραβείο μιας αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ σε αντάλλαγμα.

Πριν τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, Ισραηλινοί και Σαουδάραβες ηγέτες είχαν αφήσει να εννοηθεί πως προχωρούσαν σταθερά προς την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων που θα μπορούσαν να αναδιαμορφώσουν τη Μέση Ανατολή.

Ξεκάθαρη θέση του πρωθυπουργού του Κατάρ για τη Γάζα

Τα αμερικανικά και βρετανικά στρατιωτικά πλήγματα δεν θα περιορίσουν τις επιθέσεις από τους Χούθι της Υεμένης σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα χωρίς διπλωματικές προσπάθειες, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός του Κατάρ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Ο σεΐχης Μοχάμεντ Μπιν Αμντουλραχμάν αλ Θάνι σημείωσε ότι το Κατάρ πιστεύει πως η εκτόνωση της σύγκρουσης στη Γάζα θα σταματήσει την κλιμάκωση σε άλλα μέτωπα, προσθέτοντας ότι η τρέχουσα περιφερειακή κατάσταση είναι μια «συνταγή για κλιμάκωση παντού».

Το αίτημα στο Ισραήλ να συμφωνήσει σε μια χρονικά δεσμευτική, υποχρεωτική πορεία προς τη λύση των δύο κρατών συνιστά κλειδί για την μελλοντική σταθερότητα στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη, υπογράμμισε επίσης ο ίδιος.

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ προσέθεσε εξάλλου ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να είναι αυτοί που θα αποφασίσουν αν το κίνημα της Χαμάς που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας θα συνεχίσει να διαδραματίζει πολιτικό ρόλο στο μέλλον.

Καμία συνάντηση ΗΠΑ – Κίνας

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει προγραμματίσει συνάντηση με αξιωματούχο της κινεζικής αντιπροσωπείας στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε ωστόσο ότι η Ουάσινγκτον θα εξακολουθήσει να διατηρεί την επικοινωνία με το Πεκίνο σε υψηλό επίπεδο.

«Δεν νομίζω να διασταυρωθούμε», είπε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC όταν ρωτήθηκε εάν σχεδίαζε συνάντηση με αξιωματούχο της κινεζικής αντιπροσωπείας που βρίσκεται στο Νταβός της Ελβετίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More